Gå direkt till innehåll
Den 25 september presenteras resultatet av utgrävningarna av Nya Lödöse – en del i stadsutvecklingen i Gamlestaden. Det bjuds på föreläsning med lanseringen av bok och digital promenadguide om den äldsta delen av det vi idag kallar Göteborg.
Den 25 september presenteras resultatet av utgrävningarna av Nya Lödöse – en del i stadsutvecklingen i Gamlestaden. Det bjuds på föreläsning med lanseringen av bok och digital promenadguide om den äldsta delen av det vi idag kallar Göteborg.

Pressmeddelande -

Res i tiden till Nya Lödöse – staden under Gamlestaden – 25 september

Som en del i den pågående stadsutvecklingen i Gamlestaden har Nya Lödöse – den senmedeltida staden under Gamlestaden – grävts ut i en omfattande arkeologisk utgrävning mellan 2013 och 2023.

Under spårvagnsspåren, bostäderna och fabriksbyggnaderna i Gamlestaden finns ”en stad under staden”; Nya Lödöse som låg här mellan 1473 och 1624.

I utgrävningen har elva gator, stadens torg, 39 stadsgårdar, hamn- och brygganläggningar i Göta älv, kyrkan och kyrkogården med omkring 1300 gravar undersökts, tillsammans med trädgårdar, odlingsytor och delar av stadens befästningar med vall och vallgrav.

Så syns spåren av Nya Lödöse i Gamlestaden

Resultatet av utgrävningarna har på olika sätt synliggjorts i stadsutvecklingen. Till exempel i gatubeläggningen vid resecentrum där forna tiders kvartersutbredning framträder i markmålningar.

Ett annat exempel där fynden från utgrävningarna inspirerat är val av växtmaterial till den fysiska utemiljön som ek och läkeväxter . Även brunnslock i området kring Gamlestadens resecentrum har historiskt koppling genom att de pryds med Nya Lödöses stadssigill.

Se och hör om utgrävningarna den 25 september

Den 25 september presenterar arkeologer från Nya Lödöse-projektet, tillsammans med Göteborgs Stad, resultatet av undersökningarna och hur de gjorts synliga i Gamlestaden. Dessutom visas föremål från utgrävningarna och det blir lansering både av en ny bok, "Nya Lödöse – staden under Gamlestaden", och en digital promenadguide, som kan användas för att följa spåren av Nya Lödöse i våra dagars Gamlestaden.

Alla som besöker föreläsningen får ett exemplar av boken om Nya Lödöse. Den kommer också att finnas för utlåning vid stadens bibliotek.

Plats
Världslitteraturhuset, hörsalen våning 4, Gamlestads Torg 11.

Tid
Onsdag 25 september.
Obs! Två tillfällen: Klockan 18–19 och 19–20.
Ingen anmälan krävs men antalet platser är begränsat till 100 vid båda tillfällena.

Ytterligare tillfälle att höra berättelsen om Nya Lödöse kommer den 8 oktober och då som en lunchföreläsning på Stadsbibliotekets trappscen. Dessutom kommer ett avsnitt av Götepod – Göteborgs Stads podd – ägnas åt Nya Lödöse.

Kontaktpersoner för mer information:
Mattias Westblom
, projektledare, stadsbyggnadsförvaltningen, Göteborgs Stad
Telefon: 031-368 17 93
E-post: mattias.westblom@stadsbyggnad.goteborg.se

Christina Toreld, arkeolog, Bohusläns museum
Telefon: 0702-18 25 20
E-post: christina.toreld@bohuslansmuseum.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Exploateringsförvaltningen - Peter Wannding

Exploateringsförvaltningen - Peter Wannding

Presskontakt Presskontakt Pressansvarig Exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad 073-9102388