Pressmeddelande -
Linnégatans krångligaste plats blir trevligare och säkrare
Ernst Jungens Plats vid Linnégatan förvandlas nu till en mer inbjudande och attraktiv stadsmiljö. För att förbättra både tryggheten och upplevelsen testar Göteborgs Stad en ny trafiklösning som sätter människor i fokus. Genom att ge mer utrymme åt grönska, uteserveringar och möten skapas en plats att trivas och vistas på – samtidigt som trafiksäkerheten ökar.
Lilla triangelformade Ernst Jungens Plats ligger där Landsvägsgatan nerifrån Järntorget mynnar ut uppe på Linnégatan. Idag är platsen ett gytter av gående, cyklister, barnvagnar, hundar och bilar som svänger och korsar. Både trottoaren och cykelbanan utanför den långa raden av butiker och matställen är mycket smala och det är svårt att mötas på ett bra sätt.
Därför finns en permanent förändring och upprustning av Ernst Jungens Plats med i Göteborgs Stads investeringsplan.
- Men först vill vi nu genom tillfälliga förändringar utforska platsen tillsammans med användarna och ta reda på vad som är den bästa lösningen för en mer attraktiv stadsmiljö där gående och cyklister får bättre villkor än de har idag, säger Louise Lendas, projektledare på stadsmiljöförvaltningen.
Nu i maj påbörjas därför de tillfälliga förändringarna. De tar några veckor att genomföra och ska sedan finnas på plats i minst ett år.
Den nya trafiklösningen kommer förutom bredare och säkrare trottoarer och cykelbana även skapa ytor för grönska, sittbänkar och möjlighet för lite större uteserveringar än i dagsläget.
Biltrafik flyttas
För att skapa utrymme för förändringarna ovan krävs att biltrafiken som nu går över själva Ernst Jungens Plats flyttas till andra gator i närområdet. Detta innebär framförallt följande två saker: Bilister på väg nerför (norrut) på Linnégatan kommer inte längre kunna svänga vänster in på Prinsgatan via Ernst Jungens Plats. Och bilister på Landsvägsgatan kommer inte längre kunna köra rakt fram över Ernst Jungens Plats utan istället ledas förbi via Lilla Risåsgatan.
- Detta påverkar biltrafikens tillgänglighet i området och för att ta reda på hur hela trafiklösningen tas emot kommer boende, besökare och verksamma få tycka till genom en enkätundersökning från mitten av augusti till slutet av september. Enkäten är en viktig del av testet och utvärderingen av det, säger Nicole Rosendahl, trafikplanerare på stadsmiljöförvaltningen.
I ett senare skede kommer en permanent förändring av hela Landsvägsgatan nerifrån Järntorget och upp till Ernst Jungens Plats genomföras. Inför den förändringen behöver själva Ernst Jungens Plats nu i närtid utvecklas till en attraktivare stadsmiljö för att knyta ihop hela stråket från Järntorget.
Frågor från media besvaras av:
Louise Lendas, projektledare, stadsmiljöförvaltningen Göteborgs Stad, 031-368 2658, Louise.lendas@stadsmiljo.goteborg.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Om stadsmiljöförvaltningen
Stadsmiljöförvaltningen har ett helhetsansvar för stadens offentliga rum och samlade framkomlighet. Förvaltningen ansvarar för många av de platser som göteborgarna använder och besöker varje dag.
Stadsmiljöförvaltningen ska bidra till ett enklare vardagsliv, med mindre miljöpåverkan, förbättrad folkhälsa och högre ekonomisk aktivitet i Göteborg. Förvaltningen arbetar för att stärka Göteborg som en stad med stora gröna kvalitéer, ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv, samtidigt som staden utvecklas.