Gå direkt till innehåll

Regioner: Stockholm

Elin Roos och David Mikadze, danselever från Svenska Balettskolan, som Clara och Nötknäpparen i Nötknäpparen som är skapad av samma kreativa och konstnärliga team som ligger bakom Romeo & Julia. Fotograf Tilo Stengel

Ny uppsättning av Romeo & Julia på Stora Teatern med en full balettensemble och orkester på scen

Ett unikt samarbete mellan Svenska Balettskolan, en grundskola inom Göteborgs Stad, och University of Gothenburg Symphony Orchestra, en del av Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. I maj 2024 får vi se unga dansare och musiker tillsammans med dansare från Kungliga Baletten på scen tillsammans med en helt ny uppsättning av Romeo & Julia på Stora Teatern.

Social hållbarhet i fokus när Ängås Platå markanvisas

Social hållbarhet i fokus när Ängås Platå markanvisas

Ängås platå, beläget på höjdryggen mellan stadsdelarna Tynnered och Järnbrott är ett område med närhet till både stad och hav. Nu ges chansen att vara med och bidra till en hållbar och jämlik livsmiljö när 70 småhus markanvisas.

Göteborgs grundskoledirektör Bengt Randén tillsammans med lärarstudenten Olle Cimmerbäck och VFU-handledaren Maria Larsson.

Viktig kompetens för att leda det goda lärandet

Som en del av lärarutbildningen ska alla studenter gå på verksamhetsförlagd utbildning (VFU), som är de praktiskt inriktade kurserna i lärarprogrammen. I senaste avsnittet av Skolverkstan pratar grundskoledirektör Bengt Randén med lärarstudenten Olle och läraren Maria om varför man väljer att bli lärare och vad praktiktiden på skolan betyder för blivande lärare och för skolan.

Narcissen hyllas i Trädgårdsföreningens vårutställning

Narcissen hyllas i Trädgårdsföreningens vårutställning

I vårens utställning ”Rum för Narcisser” vill Trädgårdsföreningen lyfta en av våra äldsta prydnadsväxter som förtjänar att lyftas fram både för odling och som snittblomma med sin rika variation av färg och form.

Jonas Lindbäck, doktor i barn- och ungdomsvetenskap tillsammans med Bengt Randén, förvaltningsdirektör på grundskoleförvaltningen i Göteborgs Stad.

Värsta bästa skolan - Elever i "förorten" tycker om sin skola

Elever i förorten tycker om sin skola och uppskattar utbildning. De beskriver en stark tillhörighet till skolan, samtidigt som de är kritiska till hur skolan oftast framställs i media. I ett nytt avsnitt av podden Skolverkstan möter grundskoledirektör Bengt Randén forskaren Jonas Lindbäck som undersökt hur högstadieelever i ett av Göteborgs socioekonomiskt utsatta område själva ser på sin skolgång

Bostadsområde i stadsdelen Bergsjön, Göteborg.

Skolan en positiv kraft i ett områdes utveckling

Hur kan skolan bidra för att vara en positiv kraft i arbetet med att utveckla området kring en skola? Samarbetet mellan skola, socialtjänst, föreningar, bostadsbolag med flera i området är ofta avgörande. Grundskoledirektören Bengt Randén pratar med Monzer El-Sabini, rektor på Bergsjöskolan och Eva Looström, processledare på Lövgärdesskolan om deras arbete med områdesutveckling kring sina skolor.

Lärarna Lisbeth Lorné och Åke Strand.

Seniora lärare behövs i skolan

En av de största utmaningarna vi har i skolan är att få tillräckligt många skickliga lärare så att det räcker för att ge alla elever en utbildning med hög kvalitet. Vi har idag många seniora lärare som har flera års erfarenhet och kan bidra med mycket. Men hur får vi de att trivas och stanna kvar? I ett nytt avsnitt av podden Skolverkstan samtalar Bengt Randén tillsammans med 2 lärare om detta.

Hur får man högstadieelever att känna sig hemma på universitetet?

Hur får man högstadieelever att känna sig hemma på universitetet?

”Viktigt att få elever att se möjligheter för sin framtid” Flera av Svartedalsskolans elever känner sig redan hemma på universitetet. Det beror till stor del på läraren Josefin Aronsson som är med och driver läxhjälpsprojektet Pedagogen. I ett nytt avsnitt av podden Skolverkstan pratar grundskoledirektör Bengt Randén med Josefin, som har fått Kungliga Samhällets lärarpris 2020.

Foto: Göteborgs Stad

Hur mår elevhälsan?

Lärande och hälsa hänger tätt ihop. Elever som mår bra har mycket lättare att nå skolans mål. Men när elever mår dåligt så har de svårt att lära sig – vad kan vi göra åt det? I podden Skolverkstan samtalar grundskoledirektör Bengt Randén med rektorn Anna-Kristina Jerlhag och läraren Angelica Prybil om hur de lägger grunden för skolans elevhälsoarbete och ett hållbart, långsiktigt lärande.

Foto: Mostphotos/JazzaInDigi

Göteborgs Stad får EU-utmärkelse för hållbar upphandling

Göteborgs Stad har fått en utmärkelse för sitt arbete med hållbar upphandling i EU Cities for Fair and Ethical Trade Award. Utmärkelsen går till Göteborg för innovativa arbetssätt och en helhetssyn på offentlig upphandling som bidrar till rättvis och etisk handel.

Nötknäpparen spelas varje jul på Lorensbergsteatern sedan 2018 för att ge Svenska Balettskolans elever scenisk erfarenhet. Foto Tilo Stengel

I denna tid delar Svenska Balettskolans elever en skön upplevelse. Se familjeföreställningen Nötknäpparen och hur den blev verklighet.

​När covid-19 får oss att stanna hemma, sitta i karantän eller har fastnat utomlands söker många efter meningsfulla, roliga och lättillgängliga sysselsättningar. Därför vill alla elever på Svenska Balettskolan tipsa om familjeföreställningen Nötknäpparen. Både denna och dokumentären Vägen till Nötknäpparen kan ses var man än befinner sig i världen på SVT Play respektive på Youtube.

Bengt Randén samtalar om skolutveckling med Ulf Blossing, professor Göteborgs universitet.

Receptet för framgångsrika skolor där eleverna når målen, finns det?

För att lyckas med skolförbättring behöver man börja med titta på sig själv. Skolans självbild kan vara nyckeln till att påbörja ett analysarbete som är grunden för att lyckas med en skolförändring. Skolans kultur kan vara ett hinder för möjligheten att utvecklas. Det är några av de frågor som Bengt Randén, tar upp med professor Ulf Blossing i femte avsnittet av podden Skolverkstan.

Att dansa är en naturlig drift. Många barn drömmer om att få dansa varje dag. Foto Mathias Uhlén

Nytt rekord i ansökningar till Svenska Balettskolan i Göteborg

Aldrig tidigare har så många elever sökt till Svenska Balettskolan i Göteborg. Antalet ansökningar har genom en rad satsningar ökat för varje år sedan 2018. Idag finns två grundskolor i Sverige som erbjuder yrkesförberedande dansarutbildning på elitnivå från åk 4. Den ena ligger vid Selma Lagerlöfs torg i Göteborg. Det är Skolverket som på uppdrag av staten håller i ansökningsprocessen.

Foto: Chad Mcdermott/Mostphotos

Prisundersökning: Billigare att resa med buss eller tåg än med flyg

​Att resa med buss eller tåg är överlag billigare än att ta flyget. Och det lönar sig för konsumenter att vara noggranna - priset kan skilja flera hundra procent. Det visar Konsument Göteborgs prisundersökning av buss-, tåg- och flygresor tur och retur mellan Göteborg och Stockholm.

Carolin Juneberg, rektor på Hovåsskolan och grundskoledirektör Bengt Randén.

Att leda och styra skolan kräver modigt ledarskap

Det handlar väldigt mycket om kommunikation. Att vara tydlig, ge feedback och beröm och se medarbetarna, menar Carolin Juneberg, rektor på Hovåsskolan , när hon samtalar om vad ledarskap är tillsammans med Bengt Randén i podden Skolverkstan. Nu ligger tredje avsnittet ute. Gå in och lyssna. Finns där poddar finns.

For Goodness Sake, från Svenska Balettskolans 70-årsgala på GöteborgsOperan, juni 2019. Foto Tilo Stengel

Svenska Balettskolan summerar sina 70 år och blickar framåt

Att se tillbaka på sin historia ger perspektiv och förståelse för vart man står. Men framför allt ger det energi och inspiration framåt. 2019 har för 70-års jubilerande Svenska Balettskolan varit ett spännande och framgångsrikt år – bevisen är lätta att finna. Idag den 29 december 2019, summerar Lis Hellström Sveningson skolans jubileumsår i en artikel i Göteborgs-Posten.

Skolan blir mindre likvärdig – Vad kan vi göra åt det?

Årets Pisaundersökning visar att kunskapsresultaten ökar, men den visar samtidigt att likvärdigheten mellan skolorna i Sverige minskar. Hur vi ska lyckas skapa en likvärdig skola med hög kvalitet i undervisningen för alla elever? I andra avsnittet av podden ”Skolverkstan” pratar Göteborgs grundskoledirektör Bengt Randén med Aida Fazlic och Simon Wernersson som båda är lärare på Bergsgårdsskolan.

skolverkstan.podbean.com

Skolans största utmaning - bristen på behöriga lärare

Redan idag saknas det många utbildade lärare i Göteborg. I hela landet saknas flera tusen lärare och det kommer inte att bli bättre under åren som kommer när många lärare går i pension. Lärarbristen och utmaningen med kompetensförsörjningen är ämnet i det första avsnittet av den nya podden ”Skolverkstan”. Här pratar Bengt Randén, grundskoledirektör med Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan.

Visa mer