Pressmeddelande -
Utbyggnad av Färjenäsparken startar med återflytt av ”Västlänksträd”
Under denna vecka startar utbyggnaden av Färjenäsparken. Det blir också startskottet för återflytt av träd, som flyttats tillfälligt till plantskola inför bygget av Västlänken.
Arbetet inleds med att ett fyrtiotal ”Västlänksträd” planteras i parken. Det är främst ekar som stått utanför Göteborgsoperan, Casino Cosmopol samt vid Kanaltorget och Regionens hus.
Även oxlar som stått vid Världskulturmuseet, lindar och prydnadsaplar från Kvarnberget samt körsbär och tallar från Korsvägen kommer att få nya permanenta platser i Färjenäsparken.
Träd ”på spa”
Sedan träden flyttades har de stått tillfälligt på en plantskola i Tollered, där Trafikverket ansvarar för skötseln. Det är också Trafikverket som flyttar tillbaka träden till staden.
– Träden har väldigt goda förutsättningar på plantskolan. Lite som att de är på spa jämfört med att stå i Göteborgs innerstad. Därför kan vi nu få stora, välmående träd till de naturlika planteringarna som ramar in evenemangsytan, som ingår i utbyggnaden av Färjenäsparken, förklarar projektledare Emma Johansson, park- och naturförvaltningen.
Artrik skogsmiljö skapas
Totalt kommer omkring hundra träd att planteras i Färjenäsparken. I de naturlika planteringarna blir det ett stort antal ungplantor. De gallras kontinuerligt för att skapa en artrik skogsmiljö med löv- och barrträd, som binder samman de nya delarna i parken med de befintliga. I planteringarna skapas gläntor för lek och picknick.
– För att skydda plantorna kommer vi att hägna in med viltstängsel under några år. På stängslen kommer vi att ha information om träden, växterna och hur vi jobbar för att främja biologisk mångfald och vad det innebär, berättar Emma Johansson.
För att få fri sikt ut över älven från evenemangsytan och kunna jämna ut marken, så kommer de björkar som står längs strandstråket att tas ner.
Evenemang för 25 000 personer
Gräsytan, som ska anpassas för evenemang, kommer att dräneras, jämnas ut och jord som bedömts som förorenad kommer att tas bort och ersättas.
Till vardags ska det vara en plats för lek, spel, aktivitet och rekreation. Platsen ska också användas för evenemang med upp till 25 000 personer. Den ska bli ett komplement till och en avlastning för Slottsskogens evenemangsyta.
Under slutet av året ska arbetet vara klart. Efter 2021 är planen att Färjenäsparken ska byggas ut i mötet med älven, längs strandpromenaden. I dagsläget finns inte något beslut om och tidplan för denna etapp.
Kontaktpersoner för mer information och kommentarer:
Emma Johansson, park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad,
projektledare
e-post: emma.johansson@ponf.goteborg.se
telefon: 031-365 58 22
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Färjenäsparken är en av Göteborgs 13 stadsparker. Utbyggnaden av parken är en del av Göteborgs Stads jubileumssatsning "Blå & gröna stråk och oaser" inför stadens 400-årsjubileum. Ett svar på göteborgarnas önskemål om fler gröna oaser och sammanhängande stråk vid vatten, som binder samman staden och gör det lätt att mötas, koppla av och ta del av natur och kultur.