Gå direkt till innehåll

Ämnen: Trädgård

Genom ett pilotprojekt får Östra Larmgatan i dagarna fem nya lövträd. Foto: Göteborgs Stad

Nyplantering av träd ska öka klimatskyddet på Östra Larmgatan

Östra Larmgatan är en av de platser i Göteborg som har lägst andel markyta som täcks av trädkronor. Den så kallade krontäckningen är bara 2,2 procent. För att öka den andelen planteras nu fem nya lövträd längs med gatan. På sikt har Göteborg målsättningen att 30 procent av ytan i staden ska skuggas av trädkronor.

På plats i Bryssel för att ta emot priset under festivalen New European Bauhaus var bland annat Göteborgs stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren och Göteborgs universitets projektkoordinator Malin Rosengren. Bild: Europeiska unionen 2024

Göteborgs marina kolonilott vann europeiskt pris

Den marina kolonilotten Flytevi vann ett andrapris på festivalen New European Bauhaus i Bryssel den 9-13 april. Flytevi har utvecklats för att öka intresset för och kunskapen om hållbar småskalig odling av mat i havet och är en del av den pågående platsutvecklingen i Frihamnen i Göteborg. Kolonilotten invigdes i november 2022 och är den första stadsnära havsodlingen i Sverige.

Göteborgs nya grönplan visar vägen för en hållbar grön stad

På måndagen antog park- och naturnämnden Göteborgs grönplan. Grönplanen visar vägen för hur Göteborgs Stad ska planera, bygga och förvalta för att bevara och utveckla de gröna värdena. Den syftar även till att visa hur Göteborg kan stärkas som en stad med stora gröna kvaliteter samtidigt som staden utvecklas.

Narcissen hyllas i Trädgårdsföreningens vårutställning

Narcissen hyllas i Trädgårdsföreningens vårutställning

I vårens utställning ”Rum för Narcisser” vill Trädgårdsföreningen lyfta en av våra äldsta prydnadsväxter som förtjänar att lyftas fram både för odling och som snittblomma med sin rika variation av färg och form.

Under kommande veckor samlar park- och naturförvaltningen in synpunkter på hur Olof Palmes plats kan bli mer trivsam, trygg och tillgänglig. Foto: Göteborgs Stad

Olof Palmes plats ska bli mer trivsam, trygg och tillgänglig

Mitt i den pågående stadsutvecklingen mellan Masthuggskajen och Haga ligger Olof Palmes plats. En viktig knutpunkt för olika trafikslag och en central mötesplats för stadens nöjes- och kulturliv. Nu gör park- och naturförvaltningen en förstudie för att se hur platsen kan bli mer trivsam, trygg och tillgänglig.

I augusti startade upprustningen av Brunnsparken och den 17 februari, en månad tidigare än planerat, är upprustningen klar och parken öppnas. Foto: Park- och naturförvaltningen

Brunnsparken öppnas 17 februari

Den 17 februari öppnas Brunnsparken. Upprustningen av parken är klar, så när som på plantering av perenner och restaurering av kandelaberbelysningen från 1884. Nyinvigning sker den 4 juni, när parken åter grönskar och staden fyller 399 år.

Johan Rehngren blir Göteborgs stadsträdgårdsmästare. Foto: park- och naturförvaltningen

Göteborg får ny stadsträdgårdsmästare

Från och med 2 december har Göteborg en ny stadsträdgårdsmästare*. Johan Rehngren är landskapsarkitekten som brinner för stadsutveckling och framförallt för utveckling av de gröna offentliga rummen.

Resning av julgran i Brunnsparken 1915 och Gustaf Adolfs torg 2017. Foton från Göteborgs stadsmuseum och park- och naturförvaltningen,

Ett träd kommer lastat

Den traditionsenliga granen på Gustaf Adolfs torg sätts på plats på natten mellan söndag och måndag och belysningen tänds fredag 29 november.

Nu blir det möjligt att bygga vissa altaner utan bygglov

Bygga altan utan bygglov – detta måste du tänka på

Den 1 juli ändras plan- och bygglagen och det blir möjligt att bygga vissa altaner utan bygglov. Men det går inte att bygga altaner hur som helst och bor man i ett hus eller i ett område som är kulturhistoriskt värdefullt behövs fortfarande bygglov. Marie von Sivers som är byggnadsinspektör på stadsbyggnadskontoret i Göteborgs Stad, förklarar de nya reglerna och vad man behöver tänka på.