Gå direkt till innehåll
Kvällsvandring i Biskopsgården för att öka trygghet och social gemenskap. Foto: Göteborgs stad
Kvällsvandring i Biskopsgården för att öka trygghet och social gemenskap. Foto: Göteborgs stad

Pressmeddelande -

Satsningar på ungas trygghet i Biskopsgården och Torslanda

Västra Hisingen fortsätter att fokusera på trygghetssatsningar för att hålla unga borta från gängkriminalitet och droger. Ny fritidsgård i Torslanda, högskoleutbildade ungdomssekreterare ute bland invånarna och fortsatt nära samarbete med de boende i Biskopsgården och bostadsbolagen är några exempel.

- När det handlar om invånarnas trygghet finns inga kompromisser. Trots tuffa tider och besparingskrav fortsätter vi att fokusera på trygghet. Uthålligt arbete med långsiktig satsning på trygghetsbevarande aktiviteter är den enda vägen framåt och vi avser att prioritera verksamhet riktat till ungdomar i stadsdelen, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör i Västra Hisingen.

Under många år har stadsdelen legat i framkant för olika trygghetsskapande aktiviteter. Bo Bra i Biskopsgården är ett framgångskoncept som funnits i 26 år. Här arbetar stadsdelen tillsammans med bostadsbolagen och invånarna för att skapa en stadsdel där människor vill bo och leva. Detta gör man bland annat med så kallade Trygghetsvandringar, något som pågår just nu. Likaså är verksamheten Trygg i Västra Hisingen även den en del av det stora övergripande trygghetsarbetet som Göteborgs stad har tillsammans med polisen. Målet här är att minska brottslighet och öka trygghet. Ytterligare satsningar i närtid är bland annat Ung i Västra Hisingen som infördes för snart ett år sedan i stadsdelen. Syftet är att öppna ögonen för unga som idag är farligt nära att välja ett kriminellt liv och istället vilja ta emot hjälp för att bygga vidare på val för en trygg väg i livet. Likaså har olika gemensamma satsningar på att erbjuda roliga aktiviteter på skolloven under alla fyra årstider lett till många positiva upplevelser och roliga lov för barnen. Något som polisen nu också vittnar om är färre antal anmälda brott.

- Dessa satsningar på aktiviteter kostar stadsdelen resurser, men för varje satsning vi gör får vi alla i staden tusenfalt tillbaka. Bara att förhindra en misshandel med allt vad detta innebär betyder 2 miljoner intjänade kronor för samhället. Och då har vi inte räknat in alla övriga kostnader i mänskligt lidande, otrygghet och annat som tar lång tid att läka, säger Sergio Garay.

Rättvis start viktig
Det är en väl etablerad sanning att om man går ut nian med godkända betyg och läser vidare på gymnasiet är så gott som alla garanterade ett jobb och ett gott liv. Men vägen till arbete och egen bostad kan vara kantad av hinder, speciellt om man är uppväxt i socioekonomiskt svaga områden. Här är god kunskap i svenska språket viktig. Språkpedagoger på förskolan har visat sig vara en mycket framgångsrik satsning för att barnen ska få en rättvis skolstart jämfört med andra barn som har svenska som modersmål. Likaså erbjuds läxhjälp på många skolor där trångboddhet hemma är vanligt förekommande.

-När du frågar de unga i Biskopsgården vilka framtidsdrömmar de har, vad de ser sig själv göra vid 35-års ålder, så svarar de flesta att de vill bo i hus, ha barn och kanske vara fotbollstränare till sina egna. De vill precis samma sak som de flesta andra unga du frågar idag. Skillnaden är att de vet inte hur de ska ta sig dit, och det är vårt fokus idag, att visa dem på alternativ till kriminalitet och utanförskap, säger Annika Bergman, Samordnare IFO Ung i Västra Hisingen, Resursenheten ungdom.

Ung i Västra Hisingen startade 1 januari 2019 och ingår i ordinarie verksamhet. Syftet är att minska problem med kriminalitet bland unga i Biskopsgården och Torslanda. Målet är att stödja och motivera unga till att få ett bättre och mer självständigt liv. Detta görs genom att lyssna in den unges behov, upprätta åtgärdsplan och sätta upp tydliga mål tillsammans. Här är förhoppningen att känsla av delaktighet i samhället ökar bland de unga samtidigt som tryggheten i stadsdelen blir bättre. Målgruppen är unga i åldern 12-25 år och deras föräldrar i stadsdelen. I gruppen ingår 1 enhetschef, 1 samordnare, 6 stycken ungdomssekreterare, 4 SSPF (skola, socialtjänst, polis och förening), 2 SIG koordinatorer (social insats grupp) och en KAA (kommunalt aktivitetsansvarig).

Här är Västra Hisingens olika satsningarna på trygghetsskapande aktiviteter 2019/2020:


1. Ung i Västra Hisingen, som består av:

Ungdomssekreterarna arbetar framförallt på individnivå med åtagandeplaner för den unge i Torslanda och Biskopsgården. Dessa arbetas fram tillsammans med den unge och SSPF Koordinatorer och SIG samordnarna. I uppdraget ingår också att arbeta uppsökande dag- och kvällstid, 7 dagar i vecka, året runt. Ungdomssekreterarna ska dessutom erbjuda stöd- och rådgivande samtal upp till fem gånger, utan biståndsbedömning, till unga eller föräldrar som hör av sig. Denna kontakt med unga uppstår via det uppsökande arbetet eller via samverkanspartners som identifierar behov hos den unge.

SSPF Koordinatorerna (samarbete socialtjänst, skola, polis och fritid) arbetar med ungdomar 12-18 år och deras arbete består framförallt av att koordinera nätverket kring en ungdom och gör det genom riskbedömningar, ta fram samtycke och göra åtagandeplaner.

SIG koordinatorerna (social insatsgrupp) arbetar med unga 18-25 år för att minska återfall i brott. Deras arbete består framförallt av att arbeta motiverande, ta fram samtycke och åtagandeplan.

KAA (Kommunalt aktivitetsansvar) arbetar med ungdomar 16-19 år som hoppat av eller är på väg att hoppa av gymnasiet. Ansvaret innebär att metodiskt kontakta ungdomar, erbjuda stöd, vägledning och individuella åtgärder.

2. Trygg i Västra Hisingen.
Samverkan mellan polisen och stadsdelen för att göra stadsdelen tryggare. Med utgångspunkt i vad invånarna upplever definierar man åtgärder. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten.Trygg i Västra Hisingen ingår i ordinarie verksamhet.

3. Invånarrådet i Biskopsgården.
Ett dialogforum där invånare i Biskopsgården träffar stadsdelens tjänstemän regelbundet. Här lyfter invånarna frågor som de önskar att stadsdelen ska jobba med.

4. Liv utan våld- Hemma
Här intervjuas föräldrar, barn och förskolepersonal om vad barn behöver för att växa upp i ett liv utan våld. Detta projekt är ett led i stadsdelens arbete med våld i nära relationer.

5. Inslussningsprojekt
Inslussningsprojektet är ett samverkansprojekt mellan stadsdelen och kriminalvården. Syftet är att skapa bra förutsättningar för frigivna att inte återfalla i kriminalitet när de kommer ut.

6. Föreningsvandring
Trygghet kan skapas när vuxna syns i den offentliga miljön. Stadsdelen erbjuder därför föreningar i Biskopsgården och Torslanda 500 kronor per pass för att gå runt i stadsdelarna som synliga vuxna.

Har du ytterligare pressfrågor, kontakta:
Cecilia Lööf, Kommunikationschef SDF Västra Hisingen
Tel: +46 (0)739 50 32 97
E-post: cecilia.loof@vastrahisingen.goteborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kontakter

Stadsledningskontoret | City Office - Christina Terfors

Stadsledningskontoret | City Office - Christina Terfors

Presskontakt Pressansvarig Presstel. vardagar: 031 368 01 08
 Stadsledningskontoret | City Office - Lotta Sjöberg

Stadsledningskontoret | City Office - Lotta Sjöberg

Presskontakt Direktör HR och kommunikation Tillgänglig vid kriser och akuta mediefrågor 076 555 52 49
Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen - Ulrika Nandra

Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen - Ulrika Nandra

Presskontakt Pressansvarig Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen 0764950413
Förvaltningen för funktionsstöd - Maria Berntsson

Förvaltningen för funktionsstöd - Maria Berntsson

Presskontakt Stabs- och kommunikationschef Förvaltningen för funktionsstöd 031-366 70 29
Socialförvaltningen Centrum - Ulla-Carin Moberg

Socialförvaltningen Centrum - Ulla-Carin Moberg

Presskontakt Avdelningschef Stab och kommunikation Socialförvaltningen Centrum 0707 -99 99 23
Socialförvaltningen Hisingen – Joachim Brink

Socialförvaltningen Hisingen – Joachim Brink

Presskontakt Pressansvarig Socialförvaltningen Hisingen 031-365 79 44, 072-856 50 43
Socialförvaltningen Nordost - Lena Carlsson

Socialförvaltningen Nordost - Lena Carlsson

Presskontakt Kommunikatör Socialförvaltningen Nordost 031-365 20 31
Socialförvaltningen Sydväst - Anna Hedenström

Socialförvaltningen Sydväst - Anna Hedenström

Presskontakt Avdelningschef stab och kommunikation Medierelationer / kommunikation 031-366 02 98
Förskoleförvaltningen - Lisa Nylén

Förskoleförvaltningen - Lisa Nylén

Presskontakt Pressansvarig Förskoleförvaltningen Göteborgs Stad 076-255 07 51
Grundskoleförvaltningen - Lina Hultén

Grundskoleförvaltningen - Lina Hultén

Presskontakt Pressansvarig Grundskoleförvaltningen 031-367 60 46
Utbildningsförvaltningen - Håkan Larsson

Utbildningsförvaltningen - Håkan Larsson

Presskontakt Utbildningsförvaltningen, Chef för HR och kommunikation Göteborgs Stads gymnasieskolor 070-764 20 72
Arbetsmarknad och vuxenutbildning - Ann Flyning

Arbetsmarknad och vuxenutbildning - Ann Flyning

Presskontakt Kommunikationschef Kommunikation 070-512 01 12
Svenska Balettskolan - Louise Sjöstedt

Svenska Balettskolan - Louise Sjöstedt

Presskontakt Producent 0703 86 53 05
Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 076-834 33 54
Exploateringsförvaltningen - Peter Wannding

Exploateringsförvaltningen - Peter Wannding

Presskontakt Presskontakt Pressansvarig Exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad 073-9102388
Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 031-365 01 48, sms: 0736-65 58 82 Stadsfastighetsförvaltningens hemsida
Stadsfastighetsförvaltningen - Hanne Lundin

Stadsfastighetsförvaltningen - Hanne Lundin

Presskontakt Kommunikationschef Kommunikation 031-365 02 84
Stadsmiljöförvaltningen - Alexandra Wattwil

Stadsmiljöförvaltningen - Alexandra Wattwil

Presskontakt Pressansvarig 0703-70 72 09
Stadsmiljöförvaltningen - Anders Sahlberg

Stadsmiljöförvaltningen - Anders Sahlberg

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 0728-56 54 29
Miljöförvaltningen - Louise Alfredson

Miljöförvaltningen - Louise Alfredson

Presskontakt Pressansvarig kommunikatör 031-368 38 00

Relaterat innehåll

Under BonnierHoops satsning spelades flera matcher mellan blåljuspersonal och ungdomar från Biskopsgården och andra stadsdelar. Ett framgångsrikt koncept i att möta de unga och skapa goda relationer. Foto: BonnierHoops

Brottsligheten har minskat i Biskopsgården för andra året i rad

Färsk statistik från polisen visar att antal anmälda brott har gått ner med 46 procent i Biskopsgården. En aktivitetssatsning för ungdomar där basket och kultur står i fokus har bidragit till att anmälningarna har sjunkit. – Det här är en tydlig indikator att aktiviteter och sysselsättning för barn och unga i utsatta områden är viktigt, säger Daniel Johnsson, Kommunpolis Västra Hisingen.

Under hösten finns möjlighet att vandra med Bo Bra i Biskopsgården och peka ut förbättringsområden för ett trevligare och tryggare Biskopsgården. foto: Karin Jansson, Göteborgs stad

Pressinbjudan: Trygghetsvandra med Bo Bra i Biskopsgården

Nu på onsdag, den 25 september, ger sig Bo Bra ut på höstens första trygghetsvandring. Alla som vill är välkomna att följa med. Sammanlagt kommer det anordnas nio vandringar på olika platser runt om i Biskopsgården. I Göteborgs Stads kalendarium hittar du mer information om de olika tillfällena.

Alexandra Radyn packar bok och pysselkasse föräldrar får från Bonnier Hoops. Foto Cecilia Lööf

Superhjältar ger möjlighet till samtal i Biskopsgården

Genom pyssel går det lättare att få till en dialog med barnen och deras föräldrar. Under hela sommarlovet finns Familjestödjarna i Västra Hisingen på plats vid Bonnier Hoops, Sjumilahallen i Biskopsgården. Syftet är att locka fram fantasi och reflektionsförmåga genom kreativitet. Att ha en kreativ lösning behövs för att underlätta föräldraskapet i vardagen, exempelvis vid konflikt.

Genom One Stop Future Shop har Ana Gema Tolentino fått möjlighet att starta eget företag. Foto: Henrik Karlsson

Succé för uppskalningsmodell i Biskopsgården

Efter att närmare 1 000 personer har deltagit i olika aktiviteter och minst 140 företag har startats avslutats nu projektet One Stop Future Shop, navet för att få utlandsfödda att starta eget företag. Nu hålls ett copy-paste seminarier för att föra kunskap vidare. I samma sekund som One stope future shop tackar för sig föds IBC- Innovation Business Center. Ett projekt blir nu ordinarie verksamhet.

En av företagen som haft praktikanter från Svartedalsskolan är Nudie. Palle Stenberg hälsade eleverna med orden "Ni är framtiden som ska sitta på stolarna vi sitter på idag, lycka till!" Foto: Alexandra Stenlund

Nytt prao-grepp ska motverka segregation i Biskopsgården

Idag är det grand final på Västsvenska Handelskammaren. 64 elever från Biskopsgården står inför företagare, lärare, rektor och föräldrar och presenterar vad deras första prao-vecka betytt för dem. Inom loppet av ett år är målet att 1 000 praoplatser likvärdiga detta koncept är framme.

Nätverk och kunskap om sociala koder är viktiga verktyg för kursdeltagarna i Start-up Fast Track. Foto: Parasto Javanshir

Utrikesfödda entreprenörer erbjuds speeddejting i Biskopsgården

På onsdag den 5 december är det avslutning för årets fjärde och sista Start-up Fast Track, en kurs i egenföretagande för nyanlända med entreprenöriell bakgrund. 10 olika nätverk har bjudits in för att mingla, få chansen att prata med samtliga kursdeltagare under snabba former och lyssna till dem när de pitchar sina idéer.

På fredag 23 november lyser Vattentornet i Biskopsgården upp igen. Foto: Bostadsbolaget

Snart lyser Lights in Biskopsgården upp stadsdelen igen

Fredagen den 23 november kommer ljusfestivalen Lights in Biskopsgården åter lysa i sin helhet. Samtliga ljusinstallationer har rustats upp och säkerheten har setts över och förbättrats. Det kommer också hållas extrainsatta guidade turer.