Pressmeddelande -
Nytt prao-grepp ska motverka segregation i Biskopsgården
Idag är det grand final på Västsvenska Handelskammaren. 64 elever från Biskopsgården står inför företagare, lärare, rektor och föräldrar och presenterar vad deras första prao-vecka betytt för dem.
Prao syftar till att elever ska kunna få en inblick hur arbetsliv fungerar och i bästa fall arbetsplatser inom ett område som är intressant för framtida yrkesval. Det har snart gått ett år sedan det blev lag på att samtliga elever i 8:e klass ska erbjudas praktisk arbetslivsorientering, prao. Det är också ett år sedan Palle Stenberg, vd för Nudie träffade Kicki Jaballah, projektledare för Kultur och Service i västra Hisingen. Han berättade att företaget gärna ville hjälpa till att skapa förutsättningar för inkludering i Biskopsgården och samtidigt knyta nätverk med unga härifrån. Kicki som hade arbetat som projektledare i flera år, bland annat för skola i Centrum, kände väl till ungas villkor i stadsdelen.
Det tog inte många veckor innan de två hade samlat ihop ett gäng tunga näringslivsprofiler från staden som tillsammans med rektor Hector Strello på Svartedalsskolan arbetade fram ett nytt koncept för skolans prao-verksamhet. Konceptet döptes till Bloom och syftar på ambitionen att få både elever och arbetsplatser att känna delaktiga i processen där förmågor och intressen växer och blommar. Här involveras elever och föräldrar tidigt i processen och eleverna får aktivt söka sin prao och genomföra praktik inom ett område som intresserar dem.
-Många elever har inte alls tillgång till nätverk så som unga vars föräldrar är uppväxta i Sverige kan ha. Nu öppnar vi några av alla dörrar till eftertraktade arbetsplatser, vilket känns otroligt viktigt och roligt, säger Kicki Jaballah, projektledare för Bloom-projektet på Västra Hisingen.
Hon menar att det finns en stark och ärlig vilja att bidra till den stad man vill bo och verka i, både för det privata näringslivet och för staden. Förutom det faktum att företagare engagerat sig på ett personligt plan i mottagandet av elever på sina arbetsplatser, skiljer sig Svartedalsskolan förberedelser inför praotiden från andra skolors. Eleverna har fått lära sig att skriva CV och sedan skickat ut till tre olika företag. Sedan har företagen som erbjuder praktik åkt ut till skolan och mött dem i deras miljö istället för tvärt om.
-Detta har gett eleverna möjlighet att få kunskap om de olika företagen och också träffa företrädare. Dessutom har engagemanget från dessa företag tydligt signalerat att de vill ha elever från just Biskopsgården som praktikanter, säger Kicki Jaballah.
Föräldrarna viktiga
Det kan vara svårt för företag att veta hur de ska utforma praotiden så att den blir bra. Bloom-projektet har därför fokuserat på ett nära samarbete mellan stad, föräldrar, elever och företag.
-Vi har uppmanat föräldrarna att engagera sig genom att verkligen se till att eleverna kommer iväg i tid på morgonen; genom att peppa och pusha och gärna fråga hur dagen har varit när de kommer hem. Eleverna vet också att om de sköter sig och visar framfötterna så är chansen till sommarjobb stor, säger Kicki Jaballah.
Fakta
Bloom-konceptet testas på Svartedalsskolan under vecka 12. Måndag till torsdag är eleverna ute på företagen och praktiserar. På fredag den 22 mars kl 9-15 på Västsvenska Handelskammaren redovisar de sina olika erfarenheter för sina handledare, lärare och föräldrar.
En utvärdering ska göras för att ta reda på vad som fungerat allra bäst i det nytänkande samarbetet och varför det gått så bra. De positiva erfarenheterna ska kunna användas till att utveckla konceptet vidare, inom Göteborg och utanför. Nästa år är målet att kunna erbjuda 1 000 elever i Biskopsgården intressanta och spännande prao-platser. Därmed erbjuds samtidigt företagen 1 000 nyfikna, vetgiriga och ambitiösa elever från Biskopsgårdens skolor.
Har du ytterligare pressfrågor, kontakta:
Kicki Jaballah, projektledare Bloom-konceptet, Västra Hisingen
Tele: 0725-30 61 83
E-post: kicki.jaballah@vastrahisingen.goteborg.se