Pressmeddelande -
Succé för uppskalningsmodell i Biskopsgården
Efter att närmare 1 000 personer har deltagit i olika aktiviteter och minst 140 företag har startats avslutats nu projektet One Stop Future Shop, navet för att få utlandsfödda att starta eget företag. Nu hålls ett copy-paste seminarier för att föra kunskap vidare.
-Det är inte så sorgligt som det låter utan snarare tvärt om. I samma sekund som One Stop Future Shop tackar för sig föds IBC- Innovation & business center. Vilket vi såklart vill fira och passa på att bjuda in alla de som är intresserade av nytänkande metoder för att öka möjlighet till människors egen försörjning. Flera av de framgångsrika aktiviteter som testats inom projektet kan rakt av kopieras och skalas upp av andra, säger Ann-Louise Hohlfält
Okänd styrka i nya landet
2015 kom många nyanlända till Göteborg med olika erfarenheter och kompetens. Samtidigt visade forskning att för 50% av gruppen utlandsfödda låg etableringstiden på den svenska arbetsmarknaden på över 8 år. Allt fler människor var i behov av försörjningsstöd, något som varken gynnade stadsdelen eller människorna själva. Från stadsdelsförvaltningens håll bestämdes snabbt att något måste göras och idén till att testa en trippelhelixmodell föddes. Här gick tre stadsdelar samt flera kommunala bolag in i en samverkan med akademin och det privata näringslivet. Målet vara att snabbt få utlandsfödda ut på arbetsmarknaden.
-Det finns en bild om att människor ska kunna svenska språket innan de kan ta ett arbete. Men du behöver inte prata perfekt svenska för att exempelvis servera god mat eller skapa IT-lösningar. Kommer du snabbt ut i jobb så får du oftast svenskan på köpet. Samtidigt förstod vi att många utlandsfödda inte själva ser sig som egna företagare och entreprenörer, fast det varit det i hela sitt yrkesverksamma liv i landet de kommit ifrån. De har kunskapen och drivet men ofta svårt att förstå hur de ska göra för att starta företag i sitt nya hemland. Så det är här vi kommer in, säger Ann-Louise Hohlfält.
Kunskap om temperaturer och moms
Genom att skapa testbäddar har människor fått pröva sina affärsmodeller innan de tagit steget fullt ut att starta sin egen verksamhet. Samtidigt har de fått den kunskap kring lagar, regler och annat som man ska kunna när man är egenföretagare. En av de utlandsfödda som fått hjälp att starta eget företag är Ana Gema Tolentino.
-One Stop Future Shop satte fart på mitt företag. Det var som att få träffa en magisk fe – allt som jag önskade gick att ordna. På mindre än en månad fick jag tillgång till ett kök, tog fram produkter och började sälja. Dessutom har jag fått praktisk hjälp med att förstå hur Skatteverket fungerar och handfasta råd om marknadsföring, säger Ana Gema Tolentino, matentreprenör och projektdeltagare.
Copy-paste seminariet som hålls nu på måndag har till syfte att sprida kunskap och skapa nätverk för andra aktörer som vill öka möjligheter för människor med utländsk bakgrund att starta företag och skapa sig en egen försörjning. Press är välkommen att närvara.
När: 27 maj
Var: Chalmers, Veras Gräsmatta, Vera Sandbergsallé 8, Göteborg Tid: 13-16.30
Anmälan: Kontakta Ann-Louise Hohlfält på ann-louise.hohlfalt@vastrahisingen.goteborg.se
Detta är Copy-paste seminariet
Victoria Escobar, en grundarna till Changers Hub, berättar om verksamhet, utmaningar och erfarenhet. Här kommer också deltagarna att kunna ta del av arbetssätt, erfarenheter och resultat från några av One Stop Future Shops aktiviteter som Container Kitchen, Start-up Fast Track, Torgserien och Start-up Hisingen.
Om Ana-Gema Tolentino
Ana-Gema Tolentino kommer ursprungligen från Mexiko, men bor sedan 2008 i Göteborg. Det var kärleken som tog henne till Sverige. Passionen har alltid varit hennes ledsagare, det märks inte minst i hennes entreprenörskap där kärleken till mat och produktdesign lagt grunden till två företag Makime Gourmet och Makime by Ana Tolentino. Makime By Ana Tolentino formger unika smycken med tidlös design, ofta med referenser till den mexikanska matkulturen, såsom chili, taco och avokado. Designstudio med showroom är belägen i Gårda, Göteborg. Öppettider efter förfrågan. Med bas på Hisingen i Göteborg driver Ana företaget Makime Gourmet. Alla Anas recept har sitt ursprung från den autentiska mexikanska matkulturen, 2017 återvände Ana till Mexiko för att utbilda sig inom traditionell mexikansk matlagning.
Fakta om IBCs verksamheter
Container Kitchen
Container Kitchen är ett helt nytt koncept där oetablerade matentreprenörer delar på en container för att kunna testa sina matidéer i ett delningskök på Ringön, Hisingen. I samarbete med Studiefrämjandet nyttjas även köket av ideella föreningar, grupper och för kursverksamhet med fokus på mat och hållbarhet.
Start-up Fast Track
Start-up Fast Track riktar sig till entreprenörer med en företagsidé men med begränsad eller ingen erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden. Under det senaste året har ca 150 nyanlända deltagit i projektet och målet är att ytterligare 100 ska välja företagande som en väg till sysselsättning innan projektet är över.
Torgserien
Torgserien är en kompetenshöjande insats där projektet stöttar existerande företag. Programmet vänder sig främst till butiker och restauranger på Hisingen kring torgen där fokus är att stärka och utveckla deras kompetens utifrån kundperspektivet. Selma Lagerlöfs torg, Wieselgrensplatsen samt Vårväderstorget har alla deltagit i Torgserien.
Start-up Hisingen
Start-up Hisingen är ett inspirationsprogram som riktar sig till ungdomar från Biskopsgården som befinner sig i riskzonen för kriminalitet. Det är ett samarbete som startade mellan One Stop Future Shop samt Sahlgrenskas och Chalmers entreprenörsskolor där mentorskap mellan Chalmersstudenterna och ungdomarna är en del av programmet. De unga deltagarna får kontakter, kunskap och motivation. Fokus ligger på self empowerment och inspirerande lokala förebilder.
Har du ytterligare pressfrågor, kontakta:
Ann-Louise Hohlfält, chef IBC SDF Västra Hisingen
Tele: 031-366 60 19
E-post: ann-louise.hohlfalt@vastrahisingen.goteborg.se