Gå direkt till innehåll
Nya Vasabron, här sedd från Grönsakstorget mot Vasaplatsen, är lite bredare än den gamla bron var. Spårvagnar och bussar delar körfält i mitten medan det på sidorna har byggts cykelfartsgata och bredare gångbana. Bild: Göteborgs Stad
Nya Vasabron, här sedd från Grönsakstorget mot Vasaplatsen, är lite bredare än den gamla bron var. Spårvagnar och bussar delar körfält i mitten medan det på sidorna har byggts cykelfartsgata och bredare gångbana. Bild: Göteborgs Stad

Pressmeddelande -

Göteborgs Stad har nått förlikning med Implenia om rekonstruktionen av Vasabron

Rekonstruktionen av Vasabron över Vallgraven i centrala Göteborg påbörjades 2017 men fick avbrytas ett knappt år senare när dåvarande trafikkontoret hävde avtalet med entreprenören Implenia Sverige AB. Orsaken var förseningar och felaktiga arbeten.

Hävningen resulterade i ett tvistemål vid Göteborgs tingsrätt där parterna nu har nått en förlikning. Förlikningen innebär att Implenia ska betala ersättning till stadsmiljöförvaltningen.

Det har rört sig om ett omfattande och komplext tvistemål med ett mycket stort antal frågor som tingsrätten har haft att ta ställning till. Parterna har efter förhandlingar nått en förlikning som innebär att Implenia Sverige AB ska betala 30 miljoner kronor till stadsmiljöförvaltningen.

– Förlikningen är ur ett rättsligt och ekonomiskt perspektiv välgrundad och en bekräftelse på att dåvarande trafikkontoret har hanterat entreprenaden och hävningen på ett rättsligt korrekt sätt. Stadsmiljöförvaltningen ser positivt på att Implenia som större samhällsbyggare tar sitt ansvar i svåra situationer, säger Anders Ramsby, förvaltningsdirektör på stadsmiljöförvaltningen.

Byggnationen av Vasabron

Det var i maj 2017 som dåvarande trafikkontoret upphandlade entreprenören Implenia Sverige AB för att byta ut och restaurera Vasabron. Ett knappt år senare hävde trafikkontoret entreprenadavtalet med bolaget, då arbetena var kraftigt försenade och felaktigt utförda. För att färdigställa entreprenaden upphandlade trafikkontoret en ny entreprenör. Vasabron kunde därefter färdigställas och återinvigdes den 10 augusti 2019.

För mer information, kontakta:
Anders Ramsby, förvaltningsdirektör stadsmiljöförvaltningen Göteborgs Stad, 031-368 03 21, anders.ramsby@stadsmiljo.goteborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om stadsmiljöförvaltningen

Stadsmiljöförvaltningen har ett helhetsansvar för stadens offentliga rum och samlade framkomlighet. Förvaltningen ansvarar för många av de platser som göteborgarna använder och besöker varje dag.

Stadsmiljöförvaltningen ska bidra till ett enklare vardagsliv, med mindre miljöpåverkan, förbättrad folkhälsa och högre ekonomisk aktivitet i Göteborg. Förvaltningen arbetar för att stärka Göteborg som en stad med stora gröna kvalitéer, ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv, samtidigt som staden utvecklas.

Kontakter

Stadsmiljöförvaltningen - Anders Sahlberg

Stadsmiljöförvaltningen - Anders Sahlberg

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 0728-56 54 29

Relaterat innehåll

Vasabron går över Vallgraven i centrala Göteborg. Bild: Trafikkontoret Göteborgs Stad

Trafikkontoret häver kontraktet med entreprenören för Vasabron

Entreprenören för projekt Vasabron fortsätter att varsla om förseningar. Enligt deras senaste tidplan försenas reparationen av bron med tio månader, till slutet av februari 2019. Nu har trafikkontoret fått nog och häver kontraktet. – Vi behöver ta kontroll över situationen och se till att få bron klar, säger Susanne Hultgren avdelningschef på trafikkontoret.

Bilden visar hur den nya Vasabron kommer att ser ut när den är färdig 2018. Illustration: ÅF

Så här blir nya Vasabron

I juni börjar arbetet med att byta ut Vasabron i centrala Göteborg. Bron byggdes 1906-1907 i jugendstil och är idag en av Göteborgs paradbroar. - Målet är att behålla och återskapa så mycket som möjligt av den vackra brons utseende, säger Johan Landgren projektledare på trafikkontoret Göteborgs Stad.