Pressmeddelande -
Så här blir nya Vasabron
I juni börjar arbetet med att byta ut Vasabron i centrala Göteborg. Bron byggdes 1906-1907 i jugendstil och är idag en av Göteborgs paradbroar.
- Målet är att behålla och återskapa så mycket som möjligt av den vackra brons utseende, säger Johan Landgren projektledare på trafikkontoret Göteborgs Stad.
Sedan Vasabron byggdes har den varit en viktig länk mellan Vasastaden och Göteborgs innerstad. Den har varit tungt belastad med spårvagnar, bussar och andra fordon som färdats över vallgraven. Med åren har den blivit sliten ochbehöver ersättas med en ny och starkare konstruktion.
- Det finns en spricka i mittstödet. Det är inte akut på något sätt, men ändå en tydlig indikation på att bron behöver bytas ut, säger Johan Landgren.
I juni 2017 kommer den gamla bron att rivas och viktiga detaljer tillvaratas. Därefter börjar arbetet med att återskapa den med modern byggteknik så att den klarar framtidens kollektivtrafik och varutransporter till innerstaden. Arbetet beräknas ta ca 10 månader och under den tiden kommer bron att vara helt avstängd.
Utseendet ska bevaras
Även om den bärande konstruktionen blir ny så har trafikkontoret som mål att bevara så mycket som möjligt av brons nuvarande utseende och original.
- Tillsammans med en antikvarie har vi tagit reda på vilka specifika värden bron har och hur vi kan ta till vara dessa. Räcket från 1907 kommer exempelvis att sättas tillbaka och den karaktäristiska stålbalken på brons sidor får behålla sitt utseende, säger Johan Landgren.
Bron kommer bli något bredare för att alla trafikslag ska kunna färdas på ett säkert sätt över bron.
Fakta om Vasabron:
- Byggdes 1906-1907 i samband med Vasastadens tillkomst och befolkningsökningen kring förra sekelskiftet.
- Ritades av göteborgsarkitekten Yngve Rasmussen, som även ritat Vasakyrkan.
- Idag Sveriges bäst bevarade jugendbro.
- Har förändrats och förstärkts vid flera tillfällen under åren för att klara den tunga trafiken.
- En fast balkbro av järn i två spann, 18 meter bred och en segelfri höjd om 2,10 meter.
För mer information kontakta:
Johan Landgren, projektledare Trafikkontoret Göteborgs Stad, 031-368 26 11
E-post: johan.landgren@trafikkontoret.goteborg.se
Elin Asplind, kommunikation & dialog Trafikkontoret Göteborgs Stad, 0762-97 80 47
E-post: elin.asplind@trafikkontoret.goteborg.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Omgivet av klippor, skogar, sjöar och havet i väster ligger Göteborg, Sveriges näst största stad med nära 560 000 invånare. Här finns det mesta du kan förvänta dig av en storstad - men med nära avstånd till allt.
I Göteborgs Stad arbetar drygt 50,000 medarbetare inom stadsdelar, fackförvaltningar och kommunala bolag. Vårt gemensamma uppdrag är att skapa en bra vardag för boende, besökare och näringsliv och utveckla Göteborg till en hållbar stad, som är öppen för världen.
Just nu händer det mycket i Göteborg! Staden växer kraftigt och förbereder sig för att kunna göra plats för ytterligare 150 000 fler göteborgare år 2035. En sådan förändring kräver att vi tänker hållbart. Vi strävar mot ett jämlikt Göteborg, där alla kan leva ett gott liv.