Gå direkt till innehåll

Ämnen: Energifrågor

Maria Jacobsson, ny direktör för miljöförvaltningen. Foto: Kevin Jacobsson

Maria Jacobsson blir ny direktör för miljöförvaltningen

Maria Jacobsson har tidigare arbetat som förvaltningschef inom miljö, samhällsbyggnad och teknisk förvaltning. De senaste fyra åren i Uddevalla med bland annat gata, park, fastighet, plan, exploatering och miljö.

GoCiklo, Pling och Urbancorner är tre av företagen i Mobilitetshotellet i Nordstan. Bilder: Philip Liljenberg

Unikt mobilitetshotell ska accelerera gröna transporter i Göteborgs innerstad

Nu öppnar Sveriges första mobilitetshotell i Nordstan, en storskalig satsning på kombinerad mikromobilitet och mikrologistik. Mobilitetshotellet ska underlätta tysta och utsläppsfria transporter av gods och människor i innerstaden. Göteborg kommer bli rymligare, renare och ännu trevligare.

Matavfallsinsamlingen på Renovas anläggning i Marieholm tar emot 50 000 ton matavfall varje år. Foto: Renova.

Studiebesök på matavfallsinläggning inför ökade krav på insamling av matavfall

Avfallsansvariga hos fastighetsbolag i Göteborg besöker Renova-anläggningen för att lära sig mer om insamling och hantering av matavfall inför införandet av en ny lag. Målet är att öka insamlingen av matavfall och informera hyresgästerna om betydelsen av att sortera sitt matavfall. Renova-anläggningen omvandlar matavfallet till biogas och biogödsel. Studiebesöket äger rum under kampanjveckan...

Lämna dålig fallfrukt till återvinningscentralen så blir den biogas och biogödsel.

Lämna fallfrukt på återvinningscentralen - den blir biogas och biogödsel

Det bästa du kan göra med din frukt är att äta upp den. Det näst bästa är att lämna in fallfrukten på en återvinningscentral så gör vi biogas och biogödsel av den. Fallfruktinlämning erbjuds varje höst då matavfallskärlen snabbt fylls och blir för tunga. Dessutom går det åt för många små matavfallspåsar. Mindre mängder kan dock läggas – i matavfallspåsar – i matavfallskärlet.

Farligt avfall-bilen startar måndagen 28 augusti. Här kan du lämna in dina gamla lysrör, andra lampor, småelektronik, kemikalier, färg och annat farligt avfall.

Lämna dina lysrör till Farligt avfall-bilen

Från och med i år är lysrör som innehåller kvicksilver förbjudna i EU. Kvicksilver är extremt farligt för både människor och miljö. Hjälp till att få bort det ut kretsloppet och lämna in dina gamla lysrör och annat farligt avfall till Farligt avfall-bilen som startar sin hösttur 28 augusti.

Hållplats Nordstan är ett exempel på en hållplats i staden som redan är ombyggd och anpassad till längre spårvagnar. Nu ska 23 spårvagnshållplatser längs med linjerna 5 och 11 förlängas. Bild: Lo Birgersson

Göteborgs Stad får 100 miljoner i stöd till cykel- och kollektivtrafikåtgärder

Göteborgs Stad får i samverkan med Västra Götalandsregionen 102,5 miljoner kronor i statligt stöd för att främja hållbara stadsmiljöer. Fokus på åtgärderna är anpassning av spårvagnshållplatser för ökad fordonskapacitet samt flera nya gång- och cykelbanor. Sammanlagt är det sju åtgärder som beviljas stadsmiljöavtal med halva produktionskostnaden.

Kretslopp och vatten uppmanar alla göteborgare att spara på vatten i helgen på grund av ett stort inkopplingsarbete. På bilden syns Kretslopp och vattens medarbetare i arbete med en annan dricksvattenledning. Foto: Lo Birgersson.

Spara på vattnet i helgen – vi kopplar in en ny stor vattenledning

Måste du vattna gräsmattan eller använda mycket vatten på annat sätt? Gör det i så fall före klockan 23.00 på fredagen den 26 maj. Helgen vecka 21 behöver alla göteborgare hushålla extra med vattnet eftersom ett stort arbete på vattenledningsnätet ska göras. Glöm gärna tvätten, disken och biltvätten i helgen! Arbetet kommer inte att vara färdigt förrän på söndag den 28 maj på eftermiddagen.

Göteborg Energi AB får revisionskritik – bristande styrning av elhandeln

I stadsrevisionens årliga granskning av Göteborg Energi AB framkommer det väsentliga brister. Dotterbolaget Din El AB har de tre senaste åren redovisat underskott och den interna styrningen och kontrollen har brustit. Göteborg Energi AB har inte heller lyft frågor till kommunfullmäktige som enligt ägardirektivet ska behandlas där. Lekmannarevisorerna riktar nu kritik mot styrelserna.

Göteborgs Stad dimrar ner gatubelysningen

Göteborgs Stad dimrar ner gatubelysningen

Inga lampor kommer att vara helt släckta men belysningen på vägar, gator, gång- och cykelbanor och i parker blir mindre ljusstark. Syftet är att minska elförbrukningen.

Smarta solcellsskåp bra för miljön på flera sätt

Kretslopp och vattens medarbetare har designat ett skåp som övervakar vattenledningar med hjälp av förnybar solenergi. Med hjälp av solcellsskåpen kan man snabbare hitta läckor eller stopp i ledningarna och slippa batteribyten och elnät, som de traditionella skåpen kräver. Minst två flugor i en smäll för miljöns skull.

Foto: Per Pixel Petersson/Göteborg & Co

Tyck till om en energiplan för ett hållbart Göteborg

Med en ny energiplan kommer Göteborgs Stad kunna driva på omställningen till ett hållbart energisystem. Nu går planen ut på remiss och alla kan lämna synpunkter fram till den 30 september. – För att skapa en hållbar stad krävs stora förändringar och det är tillsammans vi kan utveckla systemet och förändra beteenden, säger Alvin Hilmersson Haag, projektledare på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Lokalförvaltning har antagit ett solenergiprogram som innebär att sätta solceller på alla nybyggnationstak. Foto: Lokalförvaltningen

Solvis gör elever till kloka elkonsumenter

Projektet Solvis ska göra elever till kloka elkonsumenter. Genom att pedagogiskt synliggöra skolans produktion av el från solen, ska barns nyfikenhet och engagemang väckas till liv. Syftet är att utbilda, medvetandegöra och inspirera till att spara energi. Projektet ska ta fram ett koncept som på ett pedagogiskt sätt synliggör den egna fastighetens solelproduktion och dess sammanhang.

Vy från Drottningstorgsbron i Göteborg. Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Ett miljö- och klimatprogram som sätter fart på omställningen

Göteborg lägger ribban högre än någonsin för kommuners miljö- och klimatarbete. Kommunfullmäktige har nu klubbat igenom stadens nya miljö- och klimatprogram. – Nu har vi allt på plats för att kunna nå en ny nivå på vårt miljö- och klimatarbete i Göteborg. Tillsammans ska vi skapa en hållbar stad, säger Emmyly Bönfors (C), ordförande i miljö- och klimatnämnden.

Som nummer två från vänster på översta raden visar Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, upp Göteborgs Stads påskrivna klimatkontrakt.

Här signerar Göteborg Klimatkontrakt 2030

​I dag, den 11 december 2020, är en stor dag för klimatomställningen i städer. De första klimatkontrakten i Europa har nu signerats. Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, skrev under för Göteborgs del. – Det här ligger helt i linje med stadens nya miljö- och klimatprogram, säger han.

Stadsleveransen på plats på Kungsgatan mitt i Göteborg. De elektriska dragbilarna har två paketvagnar på släp. Bild: Göteborgs Stad

Världsledande Stadsleveransen tas över av näringslivet

Göteborgs Stad lämnar nu över det prisbelönta logistiksystemet Stadsleveransen till det privata näringslivet. Företaget Paketlogistik, som varit med ända sedan 2014, blir ny huvudman för systemet med små eldrivna fordon som lämnar och hämtar paket hos hundratals butiker och kontor i Göteborgs innerstad.

Foto: Ulrike Leone, Pixabay

40 år med energirådgivning ger effekt i samhället

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen ger effekt på samhällsnivå. Det visar en nyligen avslutad effektanalys gjord av Sweco på uppdrag av Energimyndigheten. Hälften av de rådsökande privatpersonerna, företagen och organisationerna uppger att de har genomfört en eller flera energieffektiviserande åtgärder efter kontakten med energi- och klimatrådgivarna.

Visa mer