Pressmeddelande -
Lämna dina lysrör till Farligt avfall-bilen
Från och med i år är lysrör som innehåller kvicksilver förbjudna i EU. Kvicksilver är extremt farligt för både människor och miljö. Hjälp till att få bort det ut kretsloppet och lämna in dina gamla lysrör och annat farligt avfall till Farligt avfall-bilen som startar sin hösttur 28 augusti.
- Miljöfarliga kemikalier får inte slängas i soporna eller inte hällas ut i avloppet. Farligt avfall måste lämnas in separat, på en återvinningscentral, till skåpet Samlaren eller till Farligt avfall-bilen som startar nu, säger Anders Lisle, ansvarig för farligt avfall på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
Lysrör som innehåller kvicksilver ska fasas ut under 2023 till följd av ny EU-lagstiftning. Lysrör är dessutom inte lika effektiva som LED-alternativ.
- Att byta ut lysrör mot LED-belysning minskar elförbrukningen med upp till 50%. LED-belysning håller dessutom längre, säger Anders Lisle.
Farligt avfall-bilen kom till 2006 för att underlätta för göteborgare utan bil. Här kan man lämna in färgrester, kemikalier, trasig småelektronik, batterier, lampor och lysrör – allt man kan bära själv. Vitvaror, TV-apparater, impregnerat trä och annat måste dock lämnas in på en återvinningscentral. Användbara saker kan man lämna till återbruksbilen.
Farligt avfall är avfall som är en risk för hälsa och miljö. Det kan vara frätande, toxiskt, explosivt, brandfarligt, cancerogent, fosterskadande med mera. Förutom skadliga vätskor som färg, lösningsmedel, olja, tändvätska och andra kemikalier räknas även lampor, batterier, sprayburkar, brandvarnare och elektronik till farligt avfall.
När du lämnar in det som farligt avfall kan det tas omhand på ett miljöriktigt sätt. Kemikalier oskadliggörs genom kontrollerad förbränning och metallen i förpackningar och elektronik återvinns.
Schemat och kartfunktion finner du här: www.goteborg.se/farligtavfallbilen
Du kan också registrera dig för sms och få avisering om bilens ankomst till ditt närområde här: goteborg.se/fabilensms
Kontakt: Anders Lisle, t: 031-368 71 25 anders.lisle@kretsloppochvatten.goteborg.se
Presskommunikatör Ulrika Naezer t: 031-368 27 80 ulrika.naezer@kretsloppochvatten.goteborg.se