Gå direkt till innehåll
De drygt 50 projektörer som ska göra fossilfria förskolan Hoppet till verklighet. Foto Julia Mossbrant, Derome
De drygt 50 projektörer som ska göra fossilfria förskolan Hoppet till verklighet. Foto Julia Mossbrant, Derome

Pressmeddelande -

Över 50 projektörer med i fossilfria satsningen Hoppet

Den fossilfria förskolan Hoppet blir allt mer verklig. I veckan samlades drygt 50 projektörer, totalentreprenören Derome och uppdragsgivaren Göteborg Stad för att presentera och diskutera olika fossilfria lösningar i workshop.

Deltagarna i workshopen är ett brett spektrum av projektörer som ska bidra till den fossilfria byggnaden.

- Hittills har projektet varit i planeringsstadiet och nu börjar det faktiska arbetet. Det är det största startmöte jag deltagit i, engagemanget är enormt! säger byggprojektledare Anders Hall på lokalförvaltningen. När man verkligen grottar ner sig i detaljerna kring vad som är fossilfritt – allt från material till transporter - så inser vi att vi har en enorm resa framför oss för att söka nya vägar utanför de traditionella.

Fokus på byggnation

Workshopen hade fokus på själva byggnationen som börjar med förberedelser av tomten på Backa kyrkogata under hösten. Totalentreprenören Derome som är erfaren byggare av trähus, tar sig an uppgiften med stort engagemang.

- Det ligger stora utmaningar i att hitta fossilfria byggdelar och ingående komponenter, just nu lägger vi mycket kraft i de byggdelar som har stor andel och påverkan i projektet såsom grund, ytterväggar och tak – men det positiva ur ett miljöperspektiv är att vi kommer uppföra byggnaden som en träkonstruktion vilket är en god start för att reducera miljöpåverkan, säger Anders Carlsson på Derome.

Bland deltagarna fanns även Link Arkitektur med erfarenheter från NollCO2-byggnad i Visby, och WSP för träbyggnation.

Ny fossilfri byggstandard

Att Hoppet sätter en ny standard råder inga tvivel om, erfarenheterna ska användas för att bygga fossilfritt i framtiden.

- Vi är pionjärerna, vi vill rita om kartan och att byggbranschen använder sig av erfarenheterna. Den stora utmaningen är att utifrån modellförskolan Grönskan göra Hoppet till en förskola med minimalt klimatavtryck, menar Anders Hall.

Erfarenheter

Resan inleddes med att göra Hoppet känt i byggbranschen, för att komma i kontakt med innovatörer och entreprenörer som kanske sitter inne med nya lösningar.

- Vi fick en fantastisk respons från hela Sverige och norra Europa och deltog i maj i en stor workshop som kallades Living Lab som Business Region Göteborg, Innovatum och Sustainable Business Hub bjöd in till. De kontakter som skapades där gjorde oss mer säkra på att den här resan faktiskt skulle leda till målet - en så fossilfri förskola som möjligt, menar Anders Hall.

Kontaktperson lokalförvaltningen Anders Hall, 031-365 02 13

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kontakter

Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 031-365 01 48, sms: 0736-65 58 82 Stadsfastighetsförvaltningens hemsida

Relaterat innehåll

Innovationsledaren för lokalförvaltningens program för klimatneutral byggnation, Elsa Fahlén intervjuas utanför förskolan på Backa kyrkogata av Lisa Marie Mannfolk Eklund. Foto: Hannah Björk, lokalförvaltningen

Göteborgs Stad vann Hållbarhetspris för Hoppet

Göteborgs Stad prisades för innovationsprogrammet Hoppet för klimatneutral byggnation i Swedish Design Awards som presenterades på torsdagen. Det första projektet, förskolan på Backa kyrkogata, tog hem Årets hållbarhetspris. "Med initiativet Hoppet stimulerar Göteborgs Stad innovation, genererar kunskap och skapar bättre förutsättningar för fossilfritt byggande", lyder en del av motiveringen.

Fossfilfria förskolan Hoppet byggs i trä och kommer att få ett återbrukat innertak som byggfirman RA Bygg tagit tillvara från en kontorsfastighet. Foto: Hannah Björk

Ny förskola – men med återbrukat material och möbler

Lokalförvaltningen återbrukar i högre grad byggmaterial och inredning. I den fossilfria förskolan Hoppet ska ett innertak som tidigare suttit i en kontorsfastighet, användas som ljuddämpande material. Återbrukssamordnaren tror att återbruk snart kommer att vara standard vid rivning, ombyggnation eller nybyggnation för att få ner de klimatpåverkande utsläppen.