Gå direkt till innehåll
Innovationsledaren för lokalförvaltningens program för klimatneutral byggnation, Elsa Fahlén intervjuas utanför förskolan på Backa kyrkogata av Lisa Marie Mannfolk Eklund. Foto: Hannah Björk, lokalförvaltningen
Innovationsledaren för lokalförvaltningens program för klimatneutral byggnation, Elsa Fahlén intervjuas utanför förskolan på Backa kyrkogata av Lisa Marie Mannfolk Eklund. Foto: Hannah Björk, lokalförvaltningen

Pressmeddelande -

Göteborgs Stad vann Hållbarhetspris för Hoppet

I flera veckor har det hållits hemligt, men när galan Swedish Design Awards by RUM sändes på torsdagskvällen, avslöjades att Göteborgs Stad vunnit Årets hållbarhetspris för fossilfria förskolan Hoppet!

Redan i januari gjorde ett filmteam från Stockholm en turné för att filma inslag med mottagarna av priset som består av ett diplom, en vacker glasvas och den stora äran. Elsa Fahlén, innovationsledare för innovationsprogrammet Hoppet, intervjuades framför förskolan på Backa kyrkogata.

- Det känns fantastiskt roligt att få ta emot det här priset för det arbete som vi har gjort, särskilt när vi står inför att skala upp erfarenheterna från det första Hoppetprojektet in i kommande byggprojekt, berättade hon för programledaren Lisa Marie Mannfolk Eklund, som till vardags är chefredaktör för tidskriften RUM.

Hoppet en av tre nominerade

Hoppet var nominerat i hållbarhetsklassen i konkurrens med Sveriges första NollCO2-certifierade byggnad i Visby och största kontorshuset i trä i Uppsala. Motiveringen lyder: ”Inspiratör i klimatomställningen. Med initiativet Hoppet stimulerar Göteborgs Stad innovation, genererar kunskap och skapar bättre förutsättningar för fossilfritt byggande. Förskolan Hoppet är det första projektet i sitt slag, som genom högt satta mål om fossilfrihet och ett helhetsperspektiv utmanat och engagerat över 50 projektaktörer, innovatörer, experter och forskare, samt bidragit till nya lösningar och produkter, arbetssätt och metoder. Erfarenheter och ny kunskap sprids till branschen i stort. Projektet har lyckats att reducera klimatpåverkan med hela 70 procent jämfört med en liknande nybyggd förskola.”

Vinnarna i klasserna presenterades på en gala som direktsändes via webben. De sex klasserna i årets gala, som är den nionde, är:

  • Årets arkitektur
  • Årets möbel
  • Årets inredningsdetalj
  • Årets designer
  • Årets uterum
  • Årets hållbarhetspris

Swedish Design Awards by Rum presenteras av förlaget It Is Media och tidskrifterna Rum, Nya Rum, Rum Hemma och Rum Ute.

Här hittar du bilder på vinnarförskolan som är fria att använda i media. Foto: Hannah Björk, lokalförvaltningen

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 031-365 01 48, sms: 0736-65 58 82 Stadsfastighetsförvaltningens hemsida

Relaterat innehåll

Förskolan på Backa kyrkogata blir årets julklapp till förskolebarnen. Foto: Anders Hall, lokalförvaltningen

Pressinbjudan: Välkommen in i fossilfria förskolan Hoppet!

Årets bästa julklapp till förskolebarnen kring Backa kyrkogata, är en helt ny förskola! Det som är speciellt med den, är att den är byggd så fossilfritt som möjligt. På fredag den 10 december har media en unik möjlighet att besöka förskolan, gå en husesyn och tala med de som gjorde det möjligt att minska de klimatpåverkande utsläppen med 70 procent i denna första satsning på fossilfritt byggande.

På Backa kyrkogata 11, granne med Backaskolan, ska förskolan Hoppet byggas. Den ska ha åtta avdelningar med plats för 144 barn och byggs så fossfilfri som det är möjligt - vilket ställer krav på byggbranschen att anta utmaningen.

Nu startar bygget av förskolan Hoppet - så fossilfri som möjligt

Förskolan Hoppet - Sveriges första förskola som byggs så fossilfri som möjligt tack vare trästomme och grund i återvunnet glas. Bygget börjar nu i september och förskolan planeras stå färdig i slutet av 2021. Initiativet togs 2017 och tack vare innovativa leverantörer, beräknas klimatpåverkan i samband med byggnationen av Hoppet minska med 70 procent.

De drygt 50 projektörer som ska göra fossilfria förskolan Hoppet till verklighet. Foto Julia Mossbrant, Derome

Över 50 projektörer med i fossilfria satsningen Hoppet

I ett stort startmöte samlades nyligen projektörerna som ska göra fossilfria förskolan Hoppet till verklighet. Redan har tomten på Backa kyrkogata börjat förberedas och lagom till Göteborgs 400-årsjubileum ska förskolan stå färdig - och sätta en helt ny fossilfri standard för byggbranschen att dra lärdom av.

Konceptstudie av hållbar förskolebyggnad. Illustration: Liljewall arkitekter

Lokalförvaltningen lanserar Hoppet – Sveriges första fossilfria byggprojekt

Nu söker lokalförvaltningen i Göteborgs Stad efter innovativa leverantörer som vill vara med och skapa en världsunik klimatneutral byggnad. Syftet är att stimulera innovation och skapa bättre förutsättningar för fossilfritt byggande. Representanter finns på plats under Nordbygg på Stockholmsmässan 10–13 april.