Pressmeddelande -
Ny undersökning visar att göteborgare är positiva till delningsekonomi och till att minska sin konsumtion
Så kallad delningsekonomi är en växande trend. Det kan till exempel handla om samåkningsgrupper eller klädbytardagar. Konsument- och medborgarservice i Göteborgs Stad har under våren undersökt göteborgarnas kännedom om, attityd till och deltagande i den lokala delningsekonomin. Undersökningen visar att drygt 9 av 10 göteborgare är positiva till att minska sin konsumtion de kommande fem åren.
Göteborg har en utvecklad lokal delningsekonomi med flera medborgardrivna initiativ. Bland annat finns så kallade bytesgrupper, där människor byter allt från växter till barnkläder. Även kommunen har initierat flera satsningar som exempelvis det så kallade ”Fixoteket”, vilket är en mötesplats där allmänheten kan laga, låna, byta och bygga för att förlänga livet på prylar och material.
Regelbundna marknadsundersökningar
– Konsument- och medborgarservice har i uppdrag att främja hållbar konsumtion och har de senaste åren sett delningsekonomi som ett viktigt verktyg för att uppnå det. Vi gör regelbundet marknadsundersökningar för att få ökad förståelse och kunskap om göteborgarnas attityder, kännedom och deltagande, säger Emma Öhrwall, processledare på konsument- och medborgarservice i Göteborgs Stad.
Under våren fick över 960 göteborgare svara på en enkät om hållbar konsumtion och delningsekonomi, resultaten finns presenterade i rapporten ”Göteborgarna och delningsekonomin”.
Positiv inställning
Undersökningen visade att drygt 9 av 10 göteborgare var positiva till att minska sin konsumtion de kommande fem åren. Drygt 1 av 3 ansåg att de har för många saker idag som de inte använder så ofta, medan 7 av 10 göteborgare uppgav att de skänker bort saker som de inte längre vill ha kvar. Majoriteten av göteborgare var positiva till följande: reparation, hyra något från ett företag, köpa och sälja second-hand/begagnat och låna/låna ut något till en privatperson. De göteborgare som redan använde sig av delningstjänster uppgav till största del att det var för att det var bra för miljön (63 procent) eller för att spara pengar (51 procent).
Kännedomen om delningstjänster varierar
I Göteborg finns ett lokalt utbud av delningstjänster och verksamheter, men undersökningen visade att kännedomen om dessa tjänster varierar. Till exempel kände 75 procent av respondenterna till cykeluthyrningstjänsten Styr & Ställ och 19 procent kände till ”Fixoteket”. Endast 5 procent kände till ”Smarta Kartan” – en webbplats där man genom en karta enkelt kan hitta platser och tjänster där man kan låna, byta och dela prylar och tjänster i Göteborg. Vidare uppgav 15 procent av respondenterna att de inte hört talas om några delningstjänster alls.
På frågan om hur göteborgarna skulle föredra att få information om delningstjänster så svarade drygt 4 av 10 göteborgare ”via mejl”. Nästan 3 av 10 göteborgare föredrog även kanaler som sociala medier, brevlådan, annonser på stan, internet och via en app. Det fanns åldersskillnader i önskemålen, men oavsett ålder föredrog de allra flesta kanalerna ”via mejl” och ”i brevlådan”.
– Trots att Göteborg är i framkant inom området är det tydligt i undersökningen att vi både behöver ett större utbud av delningstjänster som finns nära i människors vardag, och att vi behöver arbeta mer med att stärka göteborgarnas kunskap om och hur denna typ av tjänster fungerar. Här behöver vi titta på olika strategier framåt, säger Emma Öhrwall.
Vill du ta del av undersökningen?
Rapporten ”Göteborgarna och delningsekonomin” som sammanfattar undersökningen hittar du här.
Om du vill ta del av undersökningens rådata, vänligen kontakta Emma Öhrwall.
Kontakt
Emma Öhrwall, processledare Sharing City Göteborg, konsument- och medborgarservice, Göteborgs Stad.
Telefon: 031-365 09 73
E-post: emma.ohrwall@kom.goteborg.se