Pressmeddelande -
Minska engångsförbrukningen – ta med egen matlåda
Imorgon, lördag, är det matlådans dag. Det handlar om att minska matsvinnet och göra matlådor av rester. Kretslopp och vatten vill också slå ett slag för att ta med egen låda när du köper färdiglagad take-away-mat.
En medelgöteborgare producerar nästan 400 kilo avfall per år. Mer än en tredjedel är förpackningar och engångsartiklar. I takt med att vi ändrat våra vanor och äter och dricker mer på språng, ökar också engångsmaterialen.
- Göteborgs Stad har som mål att minska avfallet med 30 procent till 2030. Att minska engångsförpackningar är viktigt eftersom de belastar miljön och används under så kort tid, säger Karin Nielsen, processledare för att förebygga avfall, Kretslopp och vatten.
All tillverkning kräver råvaror, men även transporter och avfallshantering påverkar klimatet och miljön. Engångsförpackningar består dessutom ofta av plast – 40 procent av plastproduktionen används till engångsförpackningar – och står för en stor del av nedskräpningen. Mat- och dryckesförpackningar är det tredje vanligaste plastskräpet i städer.
Om en göteborgare som köper hämtmat i engångsförpackning två gånger i veckan, istället köper hämtmaten i flergångslåda, minskar avfallet med över 100 engångslådor, 3,4 kilo per år och klimatpåverkan med 9,7 kg koldioxidekvivalenter per år, enligt beräkningar som gjorts av Kretslopp och vatten.
- Ju fler göteborgare som ersätter engångsartiklar desto mer minskar vårt sopberg och vår klimatpåverkan. Nu vill vi att Göteborg blir först i Sverige med storskaliga pantsystem som ersätter engångstakeaway, säger Karin Nielsen.
Regler:
Har du fått ett nej när du vill ta med maten du köpt i din egen flergångslåda? Vad säger egentligen lagen - kan man begära att få med mat i egen låda eller ej?
På miljöförvaltningen i Göteborg finns avdelningen för livsmedelskontroll. De ansvarar för att livsmedelsföretagare i kommunen följer lagens regler och levererar säker mat till konsumenterna, och de säger så här om medhavd förpackning:
”Det finns inga regler i livsmedelslagstiftningen som förbjuder livsmedelsverksamheter, varken restauranger eller butiker, att lägga den mat du köper och tar med dig i en medhavd förpackning. Däremot har verksamheten ett ansvar att den mat du köper är säker att äta och inte innehåller några ingredienser som de inte kan upplysa om. När du köper i egen låda har du själv ansvar för att lådan är tillräckligt ren. Om företaget vill sälja mat i sina egna förpackningar eller i kundens medhavda förpackning bestämmer de själva.”
Det är alltså upp till restaurangen eller butiken att bestämma om de vill låta dig ta med maten i egen låda eller ej, men de kan inte säga att det står i lagen att de inte får.
Presskontakt:
Ulrika Naezer tel: 031-368 27 80 ulrika.naezer@kretsloppochvatten.goteborg.se
Kontakt:
Karin Nielsen tel: 031-368 74 68 karin.nielsen@kretsloppochvatten.goteborg.se