Gå direkt till innehåll
Den nya hemsorteringen för villaägare rullas ut 2025-2027.
Den nya hemsorteringen för villaägare rullas ut 2025-2027.

Pressmeddelande -

Kretslopp och vatten föreslår höjningar av taxan för avfall, vatten och avlopp 2025

Nu har förslaget till VA- och avfallstaxa för 2025 beslutats i Kretslopp och vattennämnden. Enligt förslaget behöver avfallstaxan höjas med 42 kronor per månad för en exempelvilla, och vatten- och avloppstaxan med 142 kronor per månad för en exempelvilla. För anslutning till vatten- och avloppsnätet föreslår Kretslopp och vatten en avgiftshöjning på 10 procent. Förslaget ska godkännas i kommunfullmäktige senare i höst innan det är slutgiltigt.

Nytt kommunalt ansvar för insamling av förpackningar

Kommunerna tog över ansvaret för att samla in hushållens förpackningsavfall från producenterna 2024. Det innebär att Göteborgs Stad numera har ansvar för återvinningsstationerna och att hämta förpackningar från flerbostadshus. Till 2027 ska systemet byggas ut så att alla, även boende i villa och radhus, kan lämna förpackningar nära hemmet via hemsortering. Kommunerna får viss ersättning för det nya ansvaret, men det täcker inte kostnaderna för insamling och utbyggnad om dagens servicenivå ska hållas.

Kretslopp och vatten föreslår att höja avfallstaxan med 19 procent

Svårigheten att budgetera för det nya ansvaret har lett till ett större underskott än väntat i år vilket är en av anledningarna till att avfallstaxan behöver höjas. En annan orsak är att kostnaderna för insamling och behandling av avfall stiger. Ett exempel på det är kostnaderna för utökad matavfallsinsamling. Avfallstaxan behöver höjas med 19 procent 2025 för att motsvara kostnaderna enligt förslaget från Kretslopp och vatten. År 2026 och 2027 bedöms avfallstaxan behöva höjas med ungefär 11 procent. Efter det förväntas mindre höjningar.

- Avgifterna stiger mycket på grund av de stora förändringarna när mer förpackningsavfall och matavfall ska samlas in, säger Ann-Louise Eliasson, strateg på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

    Exempel på hur höjningen av avfallstaxan kan påverka villa- och lägenhetshushåll

    En höjning av avfallstaxans intäkter på 19 procent innebär att en exempelvilla som sorterar matavfall skulle betala 500 kronor mer per år. En exempellägenhet i flerbostadshus skulle betala 370 kronor mer per år. För boende i lägenhet betalas avgiften indirekt via hyran eller månadsavgiften.

    Investeringsbehov och dyrare drift inom vatten- och avloppsverksamheten

    Det finns ett stort investeringsbehov inom vatten- och avloppsverksamheten de närmaste 10 åren. Det gäller inte bara för Göteborg. Situationen är liknande i stora delar av Sverige enligt bedömningar från branschorganisationen Svenskt vatten.

    Delar av vatten- och avloppssystemen har nått sin tekniska livslängd och behöver förnyas eller renoveras, och samtidigt växer och förtätas Göteborg. Våra vatten- och avloppsanläggningar, såsom vattenverk, behöver också underhållas löpande. Ökade kostnader för byggande, kemikalier och el tillsammans med stigande räntor gör det dyrare att producera dricksvatten och rena avloppsvatten.
    Vatten- och avloppsverksamheten behöver anpassas efter förändringar i klimatet som skyfall och torka. Taxeintäkterna ska även finansiera beredskap för att säkerställa leverans av dricksvatten i en krissituation.

    Kretslopp och vatten föreslår att höja VA-taxan med 18 procent

    Förslaget till VA-taxa för 2025 innebär en höjning av intäkterna från brukningsavgifterna med 18 procent. Avgiften för att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp (anläggningsavgiften) höjs i förslaget med 10 procent. Anläggningsavgiften beräknas utifrån de investeringar som behövs för att bygga ut vatten och avlopp i Göteborg.

    - Vi har stora investeringsbehov inom vatten- och avloppsverksamheten. Det handlar både om att renovera befintliga ledningar och anläggningar – och att bygga ut och göra dem bättre. Vi måste täcka kostnader för att klara servicenivån trots förändrat klimat och en osäker omvärld. Detta gäller inte bara för Göteborgs Stad, utan också för övriga Sverige, säger Emma Hansryd, avdelningschef strategisk samordning på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

    Exempel på hur höjningen av VA-taxan kan påverka lägenhet- och villahushåll

    Förslaget på 18 procent innebär en höjning med 1700 kronor per år för en exempelvilla. För en exempellägenhet i flerbostadshus innebär det en höjning med 890 kronor per år. För boende i lägenhet betalas avgiften indirekt via hyran eller månadsavgiften, med undantag för boende med individuell vattenmätning.

    Brukningsavgifterna för vatten och avlopp innehåller en fast del och en rörlig del som beror av hur mycket dricksvatten som förbrukas i fastigheten. Att vara sparsam med dricksvattnet är bra för miljön och ekonomin.

    Får inte gå med vinst

    Kretslopp och vattens verksamhet betalas till största delen av avgifter från kunderna. Varje år uppdateras taxan för att avgifterna ska motsvara kostnaderna för att hämta och hantera avfall, producera och leverera dricksvatten och leda bort avloppsvatten. Intäkterna från avgifterna får inte vara större än kostnaderna för verksamheten. Förvaltningen får alltså inte gå med vinst, men inte heller med förlust. När skillnader uppstår ska de normalt regleras inom tre år. VA- och avfallstaxan för 2025 ska räcka till att delvis kompensera för tidigare minusresultat.

    Slutgiltigt besked om 2025 års taxa innan årsskiftet

    Nu har förslaget beslutats i Kretslopp och vattennämnden. Förslaget skickas till kommunfullmäktige för att fastställas. Taxan fastställs i november eller december och efter det kommer även definitiv information om avgifter för 2025.

    Kontakt:

    Ann-Louise Eliasson t: 031-368 27 75 ann-louise.eliasson@kretsloppochvatten.goteborg.se

    Emma Hansryd t: 031-368 70 37 emma.hansryd@kretsloppochvatten.goteborg.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kontakter

    Kretslopp och vatten - Ulrika Naezer

    Kretslopp och vatten - Ulrika Naezer

    Presskontakt Pressansvarig kommunikatör Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad 031-3682780 0767-990501