Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vatten-, avloppsrening

Anna Lanne Davidsson. Foto: Jesper Orrbeck.

Anna Lanne Davidson blir ny vd på Gryaab

Anna Lanne Davidson blir ny vd på Gryaab. Anna Lanne Davidson kommer närmast från Göteborgs Stads förvaltning kretslopp och vatten, där hon varit chef på avdelningarna projekt och utveckling samt stadsutveckling.

Nytt klistermärke ska få göteborgare att lagra eget krisvatten

Nytt klistermärke ska få göteborgare att lagra eget krisvatten

Utan vatten i kranen blir det snabbt problem att laga mat, sköta sin hygien och släcka sin törst. Samtidigt är det många som känner sig osäkra på hur man gör för att lagra dricksvatten hemma. Därför har Kretslopp och vatten tagit fram ett klistermärke med goda råd om hur göteborgare kan stärka sin krisberedskap genom att lagra eget krisvatten hemma.

På Andromedagatan på Lindholmen i Göteborg finns det många regnbäddar som renar dagvattnet innan det när Göta Älv.

Ny studie visar att Göteborgs regnbäddar renar regnvattnet från PVC och andra mikroplaster

I allt vatten som rinner ner i gatubrunnar och in i ledningar finns mikroplaster, som kan vara skadliga för människor, djur och växter. Därför bör de fångas in. Inför Dagvattnets dag, 24 september, presenterar Göteborgs Stad en studie som visar att en regnbädd kan minska mängden mikroplast som sprids med dagvattnet i naturen med mellan 10 och 50 gånger.

En regnbädd på Andromedagatan på Lindholmen i Göteborg får mikroplaster att stanna kvar i stället för att hamn i Göta älv. Foto: Kretslopp och vatten

Ny studie visar hur mikroplaster samlas i Göteborgs regnbäddar

En regnbädd minskar mängden mikroplast som sprids i naturen med mellan 10 och 50 gånger. Det visar en studie av mängden mikroplast i fyra regnbäddar i Göteborg som förvaltningen Kretslopp och vatten har genomfört och presenterar inför Dagvattnets dag 24 september. I regnbäddarna har tio olika typer av mikroplast identifieras. De vanligaste plastmaterialen är PVC, PET och gummi.

Den nya hemsorteringen för villaägare rullas ut 2025-2027.

Kretslopp och vatten föreslår höjningar av taxan för avfall, vatten och avlopp 2025

Nu har förslaget till VA- och avfallstaxa för 2025 beslutats i Kretslopp och vattennämnden. Enligt förslaget behöver avfallstaxan höjas med 42 kronor per månad för en exempelvilla, och vatten- och avloppstaxan med 142 kronor per månad för en exempelvilla. Förslaget ska godkännas i kommunfullmäktige senare i höst innan det är slutgiltigt.

Göteborgs Stad behöver tydliggöra hur avgifterna för vatten och avlopp beräknas

Stadsrevisionen har granskat Göteborgs Stads avgifter för vatten och avlopp. Granskningen visar att både utformningen och tillämpningen av vatten- och avloppstaxan behöver utvecklas. Det behöver bli tydligare hur avgifterna beräknas och att det är en rättvis fördelning mellan de som är skyldiga att betala avgifter.

Salwan Zaynal är projektledare för dagvattenanläggningen vid Kryddammen i Angered. Här sjunker föroreningar till botten och schaktas bort. Foto Ulrika Naezer

Nya dagvattendammar och diken ska minska föroreningarna

 Regn som faller över hårda ytor som vägar, parkeringsplatser och tak drar med sig miljöfarliga ämnen till vattendrag och sjöar. Elva av tretton vattendrag i Göteborg är förorenade. Men nu har Kretslopp och vatten anlagt två nya anläggningar för att rena dagvattnet och en tredje är på väg.

Kretslopp och vatten uppmanar alla göteborgare att spara på vatten i helgen på grund av ett stort inkopplingsarbete. På bilden syns Kretslopp och vattens medarbetare i arbete med en annan dricksvattenledning. Foto: Lo Birgersson.

Spara på vattnet i helgen – vi kopplar in en ny stor vattenledning

Måste du vattna gräsmattan eller använda mycket vatten på annat sätt? Gör det i så fall före klockan 23.00 på fredagen den 26 maj. Helgen vecka 21 behöver alla göteborgare hushålla extra med vattnet eftersom ett stort arbete på vattenledningsnätet ska göras. Glöm gärna tvätten, disken och biltvätten i helgen! Arbetet kommer inte att vara färdigt förrän på söndag den 28 maj på eftermiddagen.

Hamnbadet blir en förlängning av Jubileumsparken på land, med en längre simbassäng (till vänster i bild), en rund dykbassäng och en badbassäng (till höger i bild). Visualisering: Raumlaborberlin

Så blir det nya hamnbadet i Jubileumsparken

I Jubileumsparkens nya hamnbad kommer det att finnas något för alla. Bassänger med salt- och sötvatten att bada, simma, hoppa och dyka i. Platser att sola, hänga eller ta en promenad på. Den 7 oktober, i samband med Älvstadendagarna i Nordstan, presenterar vi hur hamnbadet ska se ut och fungera.

Linnéa Lundberg är en av författarna till rapporten om Göteborgs förorenade av vattendrag.

Göteborgs vattendrag förorenade – kräver rening av dagvatten

Fosfor, zink, koppar, arsenik. En ny rapport visar att Göteborgs vattendrag är förorenade av dagvattnet. Om målet ”god vattenstatus” ska uppnås till 2027 måste vattnet renas. Men tekniken kan inte lösa allt – det krävs även samhälls- och beteendeförändringar.

Marianne Erlandson blir ny förvaltningsdirektör på kretslopp och vatten

Nämnden för kretslopp och vatten har utsett Marianne Erlandson till ny förvaltningsdirektör. ‑ Marianne har erfarenhet både av att leda stora organisationer och VA-verksamhet vilket är en stor styrka. Det var många som sökte tjänsten och ett enigt presidium är glada att vi lyckades ro i land rekryteringen av den mest meriterade, säger Jöran Fagerlund, ordförande i nämnden.

Kulturkalaset är Kranmärkt, vilket innebär att inget buteljerat vatten serveras eller säljs. Istället hänvisas den törstiga till någon av de tillfälliga eller permanenta dricksvattenfontänerna.

Kulturkalaset – ett kalas utan sopor

Det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. Under årets Kulturkalas i Göteborg satsar man på att minska avfallet. Till exempel får den som har med sig en egen låda vid köp av hämtmat rabatt. Dessutom öppnar Kretslopp och vatten tillfälliga dricksvattenfontäner, delar ut matlådor och flaskor till volontärer och har avfallsinformatörer vid sorteringsstationerna.