Pressmeddelande -
Göteborgs Stad behöver tydliggöra hur avgifterna för vatten och avlopp beräknas
Stadsrevisionen har granskat Göteborgs Stads avgifter för vatten och avlopp. Granskningen visar att både utformningen och tillämpningen av vatten- och avloppstaxan behöver utvecklas. Det behöver bli tydligare hur avgifterna beräknas och att det är en rättvis fördelning mellan de som är skyldiga att betala avgifter. I granskningen har kretslopp och vattennämnden, det delägda bolaget Gryaab AB och kommunstyrelsen ingått.
Abonnenterna ska endast betala nödvändiga kostnader
Vatten- och avloppsanläggningarna i Sverige finansieras av dem som är anslutna till tjänsterna i kommunerna. Enligt vattentjänstlagen ska självkostnadsprincipen gälla och endast nödvändiga kostnader ska ligga till grund för avgifterna.
I Göteborgs Stads vatten- och avloppstaxa beskrivs hur avgifterna ska beräknas. Här behöver det bli tydligt att de som betalar avgifter för tjänsterna endast betalar det som är nödvändigt. Jonas Ransgård, ordförande för stadsrevisionen i Göteborgs Stad:
- Vi ser att de ansvariga verksamheterna behöver bli bättre på att redovisa att så är fallet. Det ska till exempel vara tydligt att de delar som ska betalas genom skatter inte ingår i avgifterna.
Avtal om fördelningen av avgifter behöver ses över
Den senaste tiden har det skett omfattande investeringar i Göteborgs vatten- och avloppsanläggningar, vilket har lett till ökade avgifter för de avgiftsskyldiga. De avgifter Göteborgs Stad tar ut för försäljningen till andra kommuner baseras på äldre avtal. Avtalen omfattar inte fullt ut Göteborgs Stads utgifter för investeringar i anläggningen.
- Avgifterna i de andra kommunerna speglar inte de utgifter som Göteborgs Stad har, trots att övriga kommuner också har nytta av investeringarna. Detta är inte förenligt med principen om en rättvis och skälig fördelning av kostnader.
Nya avtal och bättre kontroll av fakturering på gång
Stadsrevisionen noterar att det pågår en översyn av de avtal som har tecknats med kommunerna.
- Det är angeläget att man nu tar hänsyn till investeringarna i Göteborgs Stads anläggningar för att säkerställa att avgifterna som abonnenterna betalar är skäliga och rättvisa.
Kretslopp och vattennämnden utvecklar just nu även sina faktureringsprocesser och nya mätare håller på att installeras. Det kvarstår dock arbete för att förbättra kontrollen över underlagen och faktureringen för vattentjänsterna.
Uppsikt och ansvar behöver tydliggöras
Verksamheten på stadens avloppsreningsverk innebär vissa sidointäkter, genom till exempel försäljning av biogas. Det är dock inte tydligt hur sådana intäkter ska hanteras och hur de ska komma abonnenterna till nytta.
Nämndens uppfattning och Gryaab AB:s uppfattning av hur överskotten ska betalas tillbaka till vatten- och avloppsabonnenterna har skilt sig åt. Nämnden ska enligt reglementet bevaka abonnenternas intressen, men det finns inget forum där detta kan ske. Samtidigt står Gryaab AB inför en stor kostsam investering i avloppsreningsverket Nya Rya som behöver finansieras.
- Kommunstyrelsen behöver tydliggöra hur nämnden ska kunna samverka och bevaka abonnenternas intressen i förhållande till Gryaab AB. Det gäller särskilt att abonnenterna endast ska stå för nödvändiga kostnader, säger Jonas Ransgård.
Fakta
Den kommunala revisionens uppdrag är att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna och bolagen är tillräcklig.
Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige. I granskningen använder de förtroendevalda revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.