Pressmeddelande -
Anti-trafficking day – dagen som uppmärksammar människohandel
Söndag 18 oktober infaller EU:s Anti-trafficking day när EU uppmärksammar människohandeln. Allt fler människor i Europa tvingas jobba svart, sälja sex eller begå brott. Även i Göteborg har stadens regionkoordinatorer mot människohandel en kraftig ökning av antalet ärenden.
- Människohandel är vår tids slaveri. De som utnyttjas betalar ett högt pris, säger Emilie Holmström Ryffé, regionkoordinator mot människohandel och prostitution i region Väst, som hjälper de utsatta.
EU:s Anti-Trafficking in Human Beings Day den 18 oktober är till för att synliggöra den människohandel som pågår i Europa. Emilie Holmström Ryffé och Åsa Ekman är regionkoordinatorer mot människohandel och prostitution i region väst. De samordnar insatserna runt den som är utsatt för att ge det skydd och stöd som behövs.
När polisen slår till mot till exempel en lägenhetsbordell är koordinatorerna med för att tillsammans med socialtjänsten hjälpa till med det akuta, som att ordna en plats på ett skyddat boende. Sedan stöttar de offret i rättsprocessen och i att kunna återvända till hemlandet. Allt för att personen ska kunna börja ett nytt liv och inte utsättas på nytt.
Under första halvåret i år har regionkoordinatorerna haft nästan lika många ärenden som under hela förra året.
-Ökningen kan bero på att det finns fler här som är utsatta för människohandel, men också på att vi, polisen och andra myndigheter är bättre på att identifiera eventuella brottsoffer, säger Åsa Ekman.
Med anledning av anti-traffickingdagen vill regionkoordinatorerna uppmana alla göteborgare att bidra i kampen mot människohandel.
-Den drivs helt av efterfrågan och därför är den också möjlig att bekämpa, säger Emilie Holmström Ryffé.
Det handlar inte enbart om prostitution. Det är också vanligt med tvångsarbete, många gånger under slavliknande förhållanden.
-Tänk efter innan du köper en tjänst så att du inte bidrar till människohandel. Om en städtjänst, massage eller nagelfix är orimligt billig behöver du fråga dig vem som betalar priset i slutändan. En ökad medvetenhet är en viktig del i arbetet mot den här brottsligheten och här har alla ett ansvar, säger Emilie Holmström Ryffé.
Många av de som Emilie och Åsa möter har blivit vilseledda och lurade. De kanske har blivit lovade jobb, men när de väl är här tvingas de acceptera ett arbete för usla villkor, tigga, stjäla eller sälja sex. Offren för människohandel är ofta från Bulgarien, Rumänien och Nigeria, från fattiga förhållanden och satta under stark press här i Göteborg.
-Inte sällan måste de arbeta av en påhittad skuld. Förövarna kanske också hotar med att skada anhöriga i hemlandet eller att ta barnen ifrån dig om du inte gör som de vill, säger Åsa Ekman.
- Människohandel är vår tids slaveri. De som utnyttjas betalar ett högt pris. Ofta i form av våld, hot och tvång. Vi behöver alla hjälpas åt för att stoppa efterfrågan, säger Emilie Holmström Ryffé.
För mer information om regionkoordinatorernas arbete mot människohandel, kontakta:
Åsa Ekman, regionkoordinator mot människohandel i region väst
031-367 93 31
asa.ekman@socialresurs.goteborg.se
Emilie Holmström Ryffé, regionkoordinator mot människohandel i region väst
031- 367 99 16
emilie.holmstrom@socialresurs.goteborg.se
Misstänker du att en person har blivit utsatt för människohandel?
Kontakta polisen 114 14.
Du kan också vända dig direkt till regionkoordinatorerna för råd och hjälp via stödtelefonen 020–390 000.
Personer som blivit utsatta för människohandel för sexuella ändamål i Göteborg kan få hjälp på Mikamottagningen.
Den som köper sex kan få hjälp och stöd för att sluta på KAST- köpare av sexuella tjänster
Fakta regionkoordinatorer mot människohandel
Nationellt metodstödsteam mot prostitution och människohandel, NMT, leds av Jämställdhetsmyndigheten. Regionkoordinatorerna är en del av NMT och finns i de sju regionerna Bergslagen, Stockholm, Mitt, Nord, Syd, Väst och Öst. Koordinatorerna är anställda inom socialtjänsten i respektive kommun och är en resurs för yrkesverksamma och ger direkt stöd till utsatta.