Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vetenskap, teknik

Gymnasieungdomar utomhus. Foto: Frida Winter

Kommunen utbildar gymnasieelever i den demografiska förändringen

21 januari bjuder äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, Göteborgs Stad, in 400 gymnasieelever till ett kunskapshöjande event som en del i utbildningen. Eventet riktar sig till elever på samhälls- och vård- och omsorgsprogrammet och görs i samarbete med utbildningsförvaltningen. Syftet är att öka elevernas kunskap om den demografiska utvecklingen och dess påverkan på Göteborg och världen.

Emma Strandberg, peer support och Susanne Söderberg, biträdande rektor på Guldhedsskolan. Foto: Daniel Marsfeld

Guldhedskolan är först ut i Sverige - ny metod ska öka närvaron

Guldhedskolan i Göteborg testar en ny metod för att hjälpa elever som har svårt att ta sig till och vara i skolan. Metoden kallas ”peer support” och går ut på att personer med egna erfarenheter av psykisk ohälsa hjälper elever med liknande problem.

Springbrunnen berättar om den långa epok från mitten av 1600-talet till sent 1800-tal då järn var Sveriges viktigaste exportvara. Bild: Göteborgs Stad

Nu är Järntorgsbrunnen De fem världsdelarna restaurerad och fin

Mitt på Järntorget har fontänskulpturen De fem världsdelarna restaurerats sedan i våras. Under temporära tältdukar har vattenkar, sten- och bronsskulpturer restaurerats på plats. Samtidigt har skulpturens stora urna av järn genomgått en metallkonservering i Marieholm. Nu är urnan tillbaka med skeppet i topp.

Hela trafikområdet vid Sankt Sigfrids plan får 40-skyltar. Stadsdelen Skår i bakgrunden får 30- och 40-skyltar. Bild: Göteborgs Stad

Göteborgs Stad sänker hastigheten – börjar 30- och 40-skylta i Örgryte

För att skapa en attraktivare stadsmiljö, minska utsläppen av koldioxid och öka trafiksäkerheten börjar Göteborgs Stad nu införa 30 och 40 i stället för 50 km/h som nya hastighetsgränser. Det sker först i och runt stadsdelen Skår i östra Göteborg: 30 km/h på bostadsgatorna och 40 km/h på genomfartsgatorna Sankt Sigfridsgatan och Delsjövägen.

Genom ett pilotprojekt får Östra Larmgatan i dagarna fem nya lövträd. Foto: Göteborgs Stad

Nyplantering av träd ska öka klimatskyddet på Östra Larmgatan

Östra Larmgatan är en av de platser i Göteborg som har lägst andel markyta som täcks av trädkronor. Den så kallade krontäckningen är bara 2,2 procent. För att öka den andelen planteras nu fem nya lövträd längs med gatan. På sikt har Göteborg målsättningen att 30 procent av ytan i staden ska skuggas av trädkronor.

Under Europa minskar avfallet-veckan kan du lyssna på Andreas Jakobsson som föreläser om matsvinn, miljö och vad man kan göra för att minska svinnet. Foto: Patrik Lundin

Matsvinnsexpert föreläser på Stadsbiblioteket på en köpfri dag, 29 november

För elva år sedan upptäckte Andreas Jakobsson hur mycket mat som slängdes. Det resulterade så småningom i boken ”Svinnlandet. Min resa genom en värld av slöseri – och hur den gav mig ett liv i överflöd” 2015.
På "en köpfri dag" kan du lyssna på Andreas Jakobsson som föreläser om matsvinn, miljö och vad man kan göra för att minska svinnet. Välkommen till Stadsbiblioteket på ”En köpfri dag”, fred

Lindholmens tekniska gymnasium är värd för regionfinalen i Wordskills tävling Yrkeskampen den 26 november.

Välkommen på regionfinal i Yrkeskampen!

Yrkeskampen ska locka ungdomar att välja yrkesprogram. Tävlingen vänder sig till elever i åk 8. Nästa vecka avgörs Västra Götalands regionfinal av Yrkeskampen på Lindholmens tekniska gymnasium.

Hamnbadet får utmärkelse av internationell stadsbyggarförening

Hamnbadet får utmärkelse av internationell stadsbyggarförening


I förra veckan fick hamnbadet i Jubileumsparken priset Årets stadsbyggnadsprojekt av föreningen Sveriges Stadsbyggare. Nu får hamnbadet av ett hedersomnämnande av den internationella stadsbyggarföreningen IFME.

Hamnbadet får utmärkelsen i kategorin byggnation. Priset delades ut av International Federation of Municipal Engineering (IFME) på den internationella konferensen IFME 21st Wor

En regnbädd på Andromedagatan på Lindholmen i Göteborg får mikroplaster att stanna kvar i stället för att hamn i Göta älv. Foto: Kretslopp och vatten

Ny studie visar hur mikroplaster samlas i Göteborgs regnbäddar

En regnbädd minskar mängden mikroplast som sprids i naturen med mellan 10 och 50 gånger. Det visar en studie av mängden mikroplast i fyra regnbäddar i Göteborg som förvaltningen Kretslopp och vatten har genomfört och presenterar inför Dagvattnets dag 24 september. I regnbäddarna har tio olika typer av mikroplast identifieras. De vanligaste plastmaterialen är PVC, PET och gummi.

Den nya hemsorteringen för villaägare rullas ut 2025-2027.

Kretslopp och vatten föreslår höjningar av taxan för avfall, vatten och avlopp 2025

Nu har förslaget till VA- och avfallstaxa för 2025 beslutats i Kretslopp och vattennämnden. Enligt förslaget behöver avfallstaxan höjas med 42 kronor per månad för en exempelvilla, och vatten- och avloppstaxan med 142 kronor per månad för en exempelvilla. Förslaget ska godkännas i kommunfullmäktige senare i höst innan det är slutgiltigt.

Maria Jacobsson, ny direktör för miljöförvaltningen. Foto: Kevin Jacobsson

Maria Jacobsson blir ny direktör för miljöförvaltningen

Maria Jacobsson har tidigare arbetat som förvaltningschef inom miljö, samhällsbyggnad och teknisk förvaltning. De senaste fyra åren i Uddevalla med bland annat gata, park, fastighet, plan, exploatering och miljö.

Måndag 26 augusti startar Farligt avfall-bilen sin hösttur tillsammans med Återbruksbilen.

Välkommen till Farligt avfall-bilen och Återbruksbilen - start 26 augusti

Måndag 26 augusti är det dags igen! Då kör farligt avfallbilen och återbruksbilen i gång. Samla ihop färgrester, kemikalier, trasig småelektronik, lampor och annat farligt avfall och lämna det till bilarna. Användbara saker i bra skick kan du lämna till Lindras återbruksbil som nu är med på varje stopp! goteborg.se/farligtavfallbilen

I Göteborg regnar det var tredje dag. Mest regn kommer i juli och augusti. Är du förberedd? Foto: Lo Birgersson

Skyfallssäsongen är här - dags för göteborgare att förbereda sig

Nu är skyfallssäsongen här. Juli och augusti är de månader då det brukar regna mest i Göteborg och då det brukar komma flest kraftiga regn. - Klimatförändringarna ökar risken för kraftiga skyfall som följs av översvämningar. Vi rekommenderar alla göteborgare och fastighetsägare att förbereda sig, säger Maria Aneljung, enhetschef för Dagvatten och skyfall på Kretslopp och vatten.

GoCiklo, Pling och Urbancorner är tre av företagen i Mobilitetshotellet i Nordstan. Bilder: Philip Liljenberg

Unikt mobilitetshotell ska accelerera gröna transporter i Göteborgs innerstad

Nu öppnar Sveriges första mobilitetshotell i Nordstan, en storskalig satsning på kombinerad mikromobilitet och mikrologistik. Mobilitetshotellet ska underlätta tysta och utsläppsfria transporter av gods och människor i innerstaden. Göteborg kommer bli rymligare, renare och ännu trevligare.

Efter solsken kommer skyfall. Kanske. Men det är bäst att vara förberedd och ta upp saker ur källaren. Under onsdagen informerade Kretslopp och vatten om andra sätt att skydda sig, i Brunnsparken.Foto Ulrika Naezer

Information om skyfallssäsongen på årets varmaste dag

Anställda på Kretslopp och vatten inom Göteborgs Stad stod under onsdagen i Brunnsparken och informerade göteborgare om att förbereda sig inför kommande skyfall. Personerna som de mötte hade nog annat att tänka på i solskenet.

Göteborgs Stad tränar en AI-assistent för svensk offentlig sektor

Medarbetare i Göteborgs Stads hemtjänst är nu igång med träningen av en AI-driven assistent för offentlig sektor. AI-assistenten ska inte ses som en ersättare utan som ett stöd till medarbetarna utifrån behov i arbetet, särskilt när det gäller beslutsfattande, säger Helena Skärby, verksamhetschef, hemtjänsten. Projektet där ytterligare två kommuner och tre regioner deltar leds av AI Sweden.

I Göteborg regnar det var tredje dag. Värst regn och skyfall kommer under perioden augusti-september.

Skyfallssäsong ska förbereda göteborgare på allt fler kraftiga regn

Göteborgs Stad utlyser juli och augusti till Göteborgs skyfallssäsong. Det är då som det vanligtvis kommer mest regn och flest kraftiga regn över stan. – Alla göteborgare behöver vara förberedda på att det kommer ett skyfall. När varningen om ett skyfall kommer kan det vara för sent att börja planera för hur man ska skydda sig, säger Lina Ekholm, Kretslopp och vatten.

Peter Samuelsson har tävlat i Melodifestivalen fyra gånger med Barbados. Han har även en VVS-firma. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Tolv poäng till Malta i den europeiska tävlingen Duscha till en schlager

Vem som blir bäst i årets Eurovision vet vi ännu inte, men på Malta är invånarna bäst i Europa på att duscha till en schlager. Eller i alla fall på att använda minst mängd vatten per person. Sverige hamnar på plats 22 med nästa dubbelt så hög vattenförbrukning som Malta.

Visa mer