Gå direkt till innehåll

Ämnen: Undersökningar

Av 200 undersökta butiker i Göteborgs innerstad följde endast 30 procent lagen om prissättning i skyltfönster. Foto: L. Birgersson, Göteborgs Stad.

7 av 10 göteborgsbutiker följer inte lagen

Enligt en undersökning från konsumentrådgivningen i Göteborgs Stad följer 70% av butikerna inte prisinformationslagen genom att inte märka ut priser på rätt sätt. Detta kan vilseleda konsumenterna och snedvrida konkurrensen. Konsumentrådgivningen uppmanar butikerna att öka sin kunskap om korrekt prismärkning.

Föräldrarna upplever att deras förmåga att möta barnets behov har ökat genom hembesöken. Foto: Lo Birgersson.

Fler hembesök hos förstagångsföräldrar en investering för framtiden

Förstagångsföräldrar i Göteborg har haft positiva erfarenheter av utökade hembesök från barnhälsovården och socialtjänsten. En vetenskaplig utvärdering visar att besöken har ökat föräldrarnas kunskap om barnets behov och deras egna rättigheter. Utökade hembesök har även bidragit till ökad delaktighet och starkare relationer inom familjen.

Foto: Chad Mcdermott/Mostphotos

Prisundersökning: Billigare att resa med buss eller tåg än med flyg

​Att resa med buss eller tåg är överlag billigare än att ta flyget. Och det lönar sig för konsumenter att vara noggranna - priset kan skilja flera hundra procent. Det visar Konsument Göteborgs prisundersökning av buss-, tåg- och flygresor tur och retur mellan Göteborg och Stockholm.

Bild: Maja Kristin Nylander

Pressinbjudan: Göteborgarnas attityder till romer – presentation av ny undersökning

Vad har göteborgarna för kunskaper om och attityder till romer, romsk kultur, historia och situation i samhället? Nu presenterar Romano Center i Väst resultaten av en ny attitydundersökning. Den visar bland annat att det finns en bild av att romer och övriga svenskar inte lever jämlikt. Samtidigt är fördomarna hos yngre göteborgare mindre utbredda än hos äldre, trots att unga har lägre kunskaper.

Allt fler göteborgare upplever att de kan påverka politiska beslut.

Fler känner att de kan påverka politiken

SOM-institutets rapport ”Demokrati och delaktighet i Göteborg” ger en bild av vad göteborgarna tycker om demokratin, sina egna möjligheter att påverka och om trygghet och tillit i bostadsområdet. Mätningarna för 2018 visar att fler göteborgare ser ljust på sina möjligheter att påverka de politiska besluten än året innan. Tilliten till andra människor har också ökat något.

Tryggheten ökar i Angered - insatser ger resultat

Tryggheten ökar i Angered. Det visar den trygghetsundersökning som genomfördes hösten 2018. I undersökningen svarar 82 % att de känner sig trygga eller mycket trygga. År 2017 var siffran 77 %. Det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet är prioriterat i stadsdelsförvaltningen. Det involverar flera aktörer och ett brett spektrum av insatser.

Foto: Mostphotos/Angel Nieto

Plattformar för delningsekonomi följer inte lagen

Allt fler väljer att hyra, dela eller byta istället för att köpa. Det kan finnas en osäkerhet om vad som gäller om någonting går fel när användare delar på varor och tjänster, men det finns lagar som även appar och webbsidor för delning måste följa. Konsument Göteborg har granskat 24 kommersiella svenska plattformar för delningsekonomi. 19 av dessa följer inte kraven som ställs i e-handelslagen.

Foto: Mostphotos/Nikita Buida

Konsument Göteborg anmäler 15 dansskolor till Konsumentverket

Konsument Göteborg har granskat hur 18 dansskolor följer lagen om distansavtal. Samtliga visade sig ha brister i sin information. Trots påpekanden från Konsument Göteborg är det fortfarande 15 skolor som inte har rättat till felen och dessa anmäls därför nu till Konsumentverket.

Tryggheten ökar i Angered

Tryggheten ökar bland Angeredsborna. Nästan 8 av 10 som bor i stadsdelen Angered känner sig mycket eller ganska trygga i området där de bor, visar den senaste trygghetsundersökningen som gjordes hösten 2017. I mätningen som gjordes 2016 var motsvarande siffra 7 av 10. Tryggheten ökar i samtliga delområden i stadsdelen, från Hjällbo i söder till Lövgärdet i norr.

Foto: Mostphotos/Volodymyr Melnyk

Allergiframkallande ämnen i ekologiska hudvårdsprodukter

Den ekologiska trenden inom skönhetsvård är stor. Det kan vara lätt att tro att hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska eller naturliga är mer allergivänliga. Konsument Göteborg har gjort en granskning av produkter som marknadsförs som ekologiska och/eller naturliga. 9 av 29 produkter innehöll allergiframkallande ämnen.

Foto: Miljöförvaltningen

Vanligt med farliga kemikalier i billiga elprylar

​USB-kablar, ficklampor, hörlurar och andra elektroniska lågprisvaror kan innehålla farliga kemiska ämnen. Det konstaterar miljöförvaltningarna i Malmö, Helsingborg, Göteborg och Stockholm som undersökt elektriska produkter. Städernas rapport visar att många produkter har förhöjda värden av kadmium, bly och ftalater.