Pressmeddelande -
Plattformar för delningsekonomi följer inte lagen
Allt fler väljer att hyra, dela eller byta istället för att köpa. Det kan finnas en osäkerhet om vad som gäller om någonting går fel när användare delar på varor och tjänster, men det finns lagar som även appar och webbsidor för delning måste följa. Konsument Göteborg har granskat 24 kommersiella svenska plattformar för delningsekonomi. 19 av dessa följer inte kraven som ställs i e-handelslagen.
De undersökta plattformarna för delning är merparten av de kommersiella som finns i Sverige idag. Bland dem finns till exempel transporttjänster, verktygspooler, förmedling av korttidsboenden och upplevelser.
Felen som har hittats handlar främst om att sidorna inte ger rätt information om kontaktuppgifter, där lagen om e-handel ställer hårda krav. Bland annat ska namn, adress, e-postadress och organisationsnummer alltid finnas tillgängligt på ett enkelt sätt. Lagen om e-handel gäller för webbaserade plattformar där företag säljer till enskilda konsumenter.
– Kraven är till för att skydda konsumenter på nätet. Kontaktuppgifterna är väldigt viktiga om du ångrar dig eller om någonting skulle gå fel, säger Yashin Hajee konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.
Den så kallade delningsekonomin har varit på frammarsch de senaste åren. Bakom de populära initiativen finns både kommunen, föreningar, privatpersoner och kommersiella företag.
– Delningsekonomin är väldigt positiv både ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbarhetsperspektiv. Men för att skapa förtroende och locka fler användare är det viktigt att de känner sig trygga med de nya plattformarna. Därför är det angeläget att lagen följs, säger Yashin Hajee.
Utredning om delningsekonomi
2017 tillsatte regeringen en utredning om användarnas villkor i delningsekonomin. Ett betänkande som bland annat föreslår att Konsumentverket ska ta fram standardiserade avtalsvillkor och bevaka plattformar som bryter mot förordningar har lämnats. Utredningen efterlyser också en branschorganisation för ägarna bakom plattformarna.
Tänk på detta om du vill använda en tjänst för delningsekonomi
- Kontrollera att det finns uppgifter som adress, e-postadress, organisationsnummer och information om i vilket land företaget är registrerat. Det behövs om du behöver reklamera varan eller tjänsten.
- Läs villkoren noggrant så att du vet vad som gäller om du skulle ångra dig.
- Är du osäker eller om någonting går fel, kontakta Konsument Göteborg:
Telefon: 031-368 08 00, måndag-torsdag 9-12. E-post: konsumentfraga@kom.goteborg.se
Konsument Göteborg ger kostnadsfri rådgivning inom konsumenträtt för personer som bor i Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö.
www.goteborg.se/konsumentrad
För mer information kontakta:
Yashin Hajee
Konsumentrådgivare Konsument Göteborg
Telefon: 031-368 08 14
E-post: yashin.hajee@kom.goteborg.se