Gå direkt till innehåll
Ingmar Skoog, professor och föreståndare vid AgeCap, Göteborgs Universitet, föreläser på invigningen om att 70 är det nya 50 – och ibland till och med 20
Ingmar Skoog, professor och föreståndare vid AgeCap, Göteborgs Universitet, föreläser på invigningen om att 70 är det nya 50 – och ibland till och med 20

Pressmeddelande -

Välkommen till kickoff för Årsrika Göteborg – en jubileumsfestival - för media och allmänhet den 11 januari kl 9-12

Tid: Onsdag 11 januari, klockan 9-12

Lokal: Hörsalen på Göteborgs Stadsmuseum, Norra Hamngatan 12.

Program:

KL 9 - 9.30. Presentation av programmet för Årsrika Göteborg 400, en jubileumsfestival.

KL 9.30 - 10.30. Mingel med möjlighet till exklusiva samtal och intervjuer med forskare och arrangörer. Hur kan det kännas att vara 90 år? Unik chans att prova Göteborgs Stads äldredräkt.

Kl 10.45 – 11.45. 70 är det nya 50 – och ibland till och med 20. Föreläsning med Ingmar Skoog, professor och föreståndare vid AgeCap, Göteborgs Universitet.

Jubileumsfestivalen Årsrika Göteborg 400 är en hyllning till livet, med och för göteborgare i hela staden

Göteborg åldras och det gör göteborgarna också! Årsrika Göteborg 400, en jubileumsfestival för alla åldrar, är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och arrangeras i ett samarbete mellan över 20 olika aktörer. Syftet med festivalen är att på olika sätt lyfta frågor kring åldrande och hur alla vi som lever i Göteborg kan ha ett gott och värdefullt liv hela livet. Under festivalen, som sträcker sig från januari till september, finns möjlighet att delta i allt från forskningsseminarier och utställningar, till teater, film, musik och speed-dejting. Här kommer att finnas många möjligheter att vara med om och skapa värdefulla generationsmöten och utbyta tankar med andra om hur det är, och skulle kunna vara, att åldras i Göteborg.

- 70 är det nya 50! Dagens äldre är yngre än någonsin i kropp och hjärna. Vi vill ta bort fördomar om åldrandet. En fjärdedel av svenskarna är i dag över 65 år. Det är ett enormt slöseri att inte ta in den äldre delen av befolkningen i samhället och det vill vi ändra på. Det är fantastiskt att vi i Göteborg tillsammans gör denna jättesatsning, säger Ingmar Skoog, professor och föreståndare vid AgeCap, Göteborgs universitet.

- Vi behöver förändra berättelsen om liv och åldrande. Det finns utmaningar i samhället, men vi behöver samtidigt se de möjligheter vi har genom att bättre inkludera den äldre befolkningen. Den gemensamma kunskap och erfarenhet som finns här är en rikedom. Hela samhället har allt att vinna på att få upp ögonen för den, säger Helena Bjurbäck.

Helena Bjurbäck är Äldreombudsman i Göteborgs Stad. Hon kommer i kontakt med många äldre och vet att de är en heterogen grupp med skiftande och individuella behov.

Under varje månad från januari till september belyser festivalen olika teman och erbjuder ett 40-tal spännande programpunkter som ingår som en del av i firandet av Göteborg 400 år.

Tryckt program kommer att finnas på bland annat Göteborgs Stads mötesplatser, museer och bibliotek. Programpunkterna finns digitalt i Jubileumskalendariet

Kontaktpersoner:

Emma Matsson, utvecklingsledare Åldersvänliga Göteborg, Göteborgs Stad,

E-post: emma.matsson@aldrevardomsorg.goteborg.se, telefon 031-365 56 05

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen - Ulrika Nandra

Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen - Ulrika Nandra

Presskontakt Pressansvarig Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen 0764950413