Pressmeddelande -
Tips för en avfallssnål jul – återbrukat plagg och återvunna sillburkar
Årets julklapp är ett hemstickat plagg, en klapp som värmer i tider av elkris och oro. Textil har stor miljöpåverkan så är plagget gjort av återanvänt garn är det ännu bättre. Nedan följer fler tips för en avfallssnål jul. Och hur du ska sortera det julavfall som ändå uppstår.
Textilier är efter mat, bostäder och transporter, den produkt som använder mest råvaror och vatten. Textil har också det femte högsta utsläppen av växthusgaser. Idag orsakar den svenska textilkonsumtionen utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil.
- För mjuka paket kan man med fördel hitta stickade tröjor, garn och andra textilier på stadens second hand-butiker, säger Sandra Alm på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
Andra tips för en avfallssnål jul är att göra egna juldekorationer av återbrukat material, slå in julklappar i återbrukat tyg eller papper och planera julmaten så du inte behöver slänga rester.
Det är vid produktion av varor som den största miljöpåverkan sker – det är då råvaror förbrukas, kemikalier tillsätts och växthusgaser släpps ut. Att minska sitt totala avfall är därför bäst. Men att sortera det som blir är också viktigt. Då kan vi återvinna materialet i stället för använda ny råvara. Julklappspapper kan bli nytt papper, sillburkarna nya glasburkar och konservburkarna ny metall. Farligt avfall som trasiga ljusslingor och annan elektronik ska sorteras ut eftersom de kan innehålla skadliga ämnen, men också för att metallen ska återvinnas. Skinksvålen, apelsinskalen och kaffesumpen ska sorteras ut som matavfall och blir biogas och näringsrik gödsel.
Och så var det då granen – var lägger man den?
Om man bor i lägenhet ska fastighetsägare anvisa en plats där du kan slänga den. Du som bor i villa ska ta julgranen till återvinningscentralen och lägga den i behållaren för ”Ris”.
Av Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten
Här följer Kretslopp och vattens tips för en mindre miljöfrestande jul:
- Ge avfallssnåla julklappar som upplevelser i stället för kläder och prylar
- Ge återanvända julklappar, dvs second hand-klappar
- Slå in julklappar i återbrukat tyg eller papper
- Gör egna juldekorationer av återbrukat material
- Ät upp julmaten, frys in eventuella rester och laga restmat. Matsvinn har stor miljöpåverkan.
Så sorterar du julen:
Matavfallet lägger du i den bruna matavfallspåsen så gör vi biogas och biogödsel av det.
Förpackningar lämnas på återvinningsstationen eller i soprummet:
- Julklappspappret lägger du i behållaren för pappersförpackningar – eller återanvänd det själv! Snören ska dock slängas i de vanliga soporna.
- Kartonger och wellpapp lägger du i behållaren för pappersförpackningar. Om de är skrymmande kan du ta med dem till Återvinningscentralen.
- Sillburken och andra glasburkar och flaskor lägger du i behållaren för glasförpackningar. Locken läggs i metallförpackningar.
Julgranen sorteras som grovsopor. Du som bor i lägenhet – hör med din fastighetsägare var du ska lägga granen eller ta den till en återvinningscentral. Du som bor i villa – ta julgranen till återvinningscentralen och lägg den i behållaren för ”Ris”.
Ljusstumpar. Lämnas för återvinning på ÅVC
Julgransbelysningen, elljusstakar och annan elektronik som är trasig, lämnar du som el-avfall. Butiker som säljer elektronik måste också ta emot elavfall.
Julgranskulor, julklappssnören och annat som inte är förpackningar, lägger du i restavfallet (den vanliga soppåsen.)
Läs mer: goteborg.se/sorteringsguiden