Pressmeddelande -
Skyfallshanteringen i Göteborgs Stad behöver bli bättre
Göteborgs Stad måste förbättra arbetet med skyfallshantering. Det konstaterar stadsrevisionen i en granskning av den övergripande styrningen och uppföljningen av skyfallsarbetet. Det behöver bli tydligare vilka mål staden ska uppnå inom området och i vilken takt det ska ske. Nämnder och bolag behöver dessutom få ett tydligare utpekat ansvar och uppföljningen behöver bli bättre.
Endast ett fåtal skyfallsanläggningar byggda
I dag finns stor kunskap om var och hur staden kommer att drabbas av översvämningar vid ett skyfall. I stadsrevisionens granskning framkommer dock att det har varit svårt att genomföra nödvändiga skyfallsåtgärder. Hittills har kommunen endast byggt ett fåtal skyfallsanläggningar, som ska leda undan vatten från skyfall och kraftiga regn. Planerade anläggningar är dessutom få.
Tydligare ansvarsfördelning behövs
I granskningen framgår att Göteborgs Stad måste tydliggöra vad som ska uppnås i skyfallsarbetet och i vilken takt. Samtidigt behöver staden förtydliga vilka nämnder och bolag som ska ansvara för åtgärderna. Idag är Göteborgs Stad otydlig i styrningen av skyfallsarbetet.
– Klimatanpassningen är en utmaning för hela samhället och ansvaret är fördelat mellan olika parter. Det här innebär stora utmaningar, säger Bengt Bivall, ordförande för stadsrevisionen.
Fastighetsägaren ansvarar för klimatanpassning
En av utmaningarna är att skyfallssäkra redan befintliga fastigheter och infrastruktur. I dagsläget finns ingen tydlig lagstiftning inom området och det är brist på nationellt stöd. Ytterst är klimatanpassningen fastighetsägarens ansvar och åtgärderna bygger på frivillighet. Även när Göteborgs Stad äger fastigheten är det komplext.
– Medverkan och samordning mellan flera av stadens nämnder och bolag krävs för att det ska vara möjligt att genomföra åtgärder. Detta gör att styrning, ansvarsfördelning och uppföljning blir extra viktigt, förklarar Bengt.
Uppföljningen av skyfallsarbetet är inte tillräcklig
Hittills har det inte skett någon samlad uppföljning av vad Göteborgs Stad har åstadkommit inom skyfallsarbetet. Den enda uppföljning som når politikerna är den i kretslopp och vattennämndens årsrapporter. Där rapporterar de om händelser under året med utgångspunkt i det ansvar de har tilldelats enligt reglementet.
– Det här ger inte en heltäckande bild av de utmaningar som nämnderna har när det kommer till att genomföra skyfallsåtgärder inom staden och vad det betyder för staden som helhet.
Fakta
Den kommunala revisionens uppdrag är att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna och bolagen är tillräcklig.
Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige. I granskningen använder de förtroendevalda revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.