Pressmeddelande -
Så ska språkpengarna användas
Långsiktiga satsningar på personal och riktat språkfrämjande arbete. Det blir ett första resultat av de närmare 21 miljoner kronor i statsbidrag som förskoleförvaltningen tilldelades av Skolverket tidigare i år.
I mars 2021 stod det klart att förskoleförvaltningen i Göteborg beviljas närmare 21 miljoner, totalt 20 927 517 kronor, i statsbidrag från Skolverket. Det övergripande syftet med statsbidraget är att stärka språkutvecklingen i svenska, särskilt för barn som talar ett annat språk hemma. Nu har förvaltningsledningen beslutat hur pengarna ska användas.
– Vi måste våga satsa långsiktigt, även på anställningar. Det mest centrala i förskolans uppdrag är att ge barn möjlighet att utveckla sin språkliga förmåga. Vi ser också att barn på förskolor med en majoritet flerspråkiga barn behöver exponeras för ett välutvecklat svenskt språk i högre utsträckning, säger Staffan Lekenstam, avdelningschef för verksamhetsstyrning och utveckling på förskoleförvaltningen.
Långsiktig strategi
Förvaltningsledningen har tagit beslut om en strategi för språkfrämjande insatser som sträcker sig till 2026. I strategin finns både strukturella åtgärder och direkta insatser som ska sättas in under 2021. Där ingår bland annat att anställa språkutvecklande kompetenser som ska stötta förskolorna i Göteborg och en organisering för ett närmare samarbete mellan forskning och förskola. Flera projekt som visat sig framgångsrika kommer att förlängas och utökas:
- Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i förskolan, SOKA, utökas till att omfatta fler förskolor. Insatsen utvecklas för att stärka flerspråkighet och föräldrasamverkan.
- Läs hjärta förskola och Läslyftet kommer att omfatta fler förskolor och förankras ännu mer i vetenskap och beprövad erfarenhet.
– Vi ska också kartlägga vilka andra direkta insatser som kan vara möjliga för att till exempel höja den språkliga kompetensen i svenska hos förskolans personal. Förskolan måste, som det första steget i det svenska utbildningssystemet, ge alla barn stöd i att utveckla ett funktionellt språk på svenska, säger Staffan Lekenstam.
Vill du veta mer, kontakta:
Staffan Lekenstam, Avdelningschef Verksamhetsstyrning och utveckling
staffan.lekenstam@forskola.goteborg.se
För intervjuförfrågningar, kontakta:
Lisa Nylén, pressansvarig Förskoleförvaltningen Göteborg
Tel: 072-1445704
FAKTA/Riktat språkfrämjande arbete
SOKA – Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i förskolan – handlar om lärande och interaktion i ett sociokulturellt perspektiv, där flerspråkighet och andraspråksutveckling är centralt
Läs hjärta förskola - här utvecklas förskolor till centrala arenor för läsfrämjande. Utifrån bilderbokens mångfald och möjligheter tar pedagoger och bibliotekarier tillsammans fram metoder och arbetssätt så att bibliotek och förskolor kan arbeta tillsammans för att främja barns tidiga språkutveckling.
Läslyftet - syftar till att utmana och stimulera barns språk-, läs- och skrivutveckling samt ta tillvara deras intresse för texter, bilder och skriftspråk. Det är en fördjupning som syftar till att förskolans pedagoger ska få fördjupa sina kunskaper om språk-, läs- och skrivutveckling, samtala med kollegor om forskning och undervisning, pröva nya arbetssätt i praktiken och utveckla ett gemensamt yrkesspråk.