Pressmeddelande -
Pressinbjudan: invigning av konstverk som hyllar svensk damfotboll vid Gamla Ullevi i Göteborg
Den 29 oktober invigs skulpturen ”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port” av Camilla Akraka och Linnéa Jonsson. Fotbollslegendarerna Anette Börjesson och Lotta Schelin klipper bandet tillsammans med konstnärerna och spelare från lokala flicklag.
Det nya konstverket står utanför damlandslagets nationalarena, Gamla Ullevi i Göteborg. Det är en hyllning till svensk damfotbolls prestationer genom tiderna och ska skapa uppmärksamhet och styrka för kommande generationer.
– Konstnärerna har utgått från glädjen och gemenskapen som finns inom damfotbollen, där kampen för jämställdhet och laget före jaget har stått i centrum, säger Claudia Schaper, processledare för konstprojektet på Göteborg Konst, kulturförvaltningen.
– Det är fint att se ödesgudinnorna och vad de står för; dåtid, nutid och framtid. De håller i guldbollen och överlämnar den på ett sätt gemensamt från en generation till en annan. Det är vad sporten handlar om. Inom damfotbollen har vi alltid fått slita, inget kom gratis för oss, men man jobbar alltid tillsammans, säger Anette Börjesson som är en av svensk damfotbolls första stora spelare och som satt i juryn för konstprojektet.
Om ”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port”
Skulpturen består av tre höga fotbollsspelare, silhuetter i gjutjärn som bildar en portal med tre in- och utgångar. Silhuetterna sträcker armarna uppåt och möts i mitten. Där vilar en guldskimrande boll som vaktas av tre mindre figurer, ett slags urdjur eller väsen.
Konstverket hämtar inspiration från nordisk mytologi: Urd, Skuld och Verdandi är namnen på tre ödesgudinnor, nornor, som står för dåtid, framtid och nuet.
Även i arenan Gamla Ullevis namn finns spår av nordisk mytologi. Guden Ull figurerade i samband med lek och spel och förekommer ofta i svenska ortnamn.
Invigning tisdag den 29 oktober klockan 16 – pressinbjudan
Konstverket invigs av Anette Börjesson och Lotta Schelin (damlandslagets främsta målskytt genom tiderna), tillsammans med konstnärerna Camilla Akraka och Linnéa Jonsson och spelare från Jitex BK F2013 och Gunnilse IS F14/15. Flickorna från de lokala klubbarna har gjort avtryck på verkets betongfundament med sina fotbollsskor.
Invigningen sker i samband med damlandslagets landskamp mot Luxemburg på Gamla Ullevi. Avspark klockan 19.
Camilla Akraka, Linnéa Jonsson och Anette Börjesson är tillgängliga för intervjuer klockan 15.15–15.45.
Presskontakt under invigningen: Minna Ulin, kommunikatör kulturförvaltningen, telefon 0762-60 48 18. Meddela gärna på förhand att du kommer till minna.ulin@kultur.goteborg.se.
Invigningsprogram klockan 16–17 vid Gamla Ullevis huvudentré (Gunnar Grens plats) i Göteborg
- Claudia Schaper från Göteborg Konst, stadens konstenhet, hälsar välkomna.
- Ulrika Levén från Konsthall 16/Riksidrottsmuseum och konstnärerna Camilla Akraka och Linnéa Johnsson pratar om konstverkets innehåll och process.
- Lotta Schelin och Anette Börjesson pratar om vad skulpturen kan betyda för svensk damfotboll.
- Konstverket överlämnas av kulturnämndens ordförande Pär Johansson till stadsmiljönämndens ordförande Joakim Larsson för framtida ägande.
- Ceremonin avslutas med bandklippning av flicklagen Jitex BK F2013 och Gunnilse IS F14/15 tillsammans med Lotta Schelin, Anette Börjesson och konstnärerna.
Konstgestaltningen finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond, som ger göteborgare möjlighet att ge förslag på ny offentlig konst. Kommunfullmäktige antog motionen om ett konstverk för damfotbollen 2021.
Kontaktpersoner
Claudia Schaper, processledare offentlig konst, Göteborg Konst, kulturförvaltningen
Mejl: claudia.schaper@kultur.goteborg.se
Telefon: 0707-68 33 85
Minna Ulin, kommunikatör, kulturförvaltningen
Mejl: minna.ulin@kultur.goteborg.se
Telefon: 0762-60 48 18
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Göteborg Konst – Vi tar konsten ut i staden.
Oavsett vem du är ska du kunna uppleva konst i Göteborgs offentliga rum. Det är vårt uppdrag. Genom vår samlade kompetens och tillsammans med många aktörer gör vi plats för fler röster och för konst som överraskar, stör och berör. För konst som öppnar världar.