Gå direkt till innehåll
Sveriges damlandslag efter EM-guldet mot England 1984. Foto: © Bildbyrån.
Sveriges damlandslag efter EM-guldet mot England 1984. Foto: © Bildbyrån.

Pressmeddelande -

Konstgestaltning som hyllar svensk damfotboll blir verklighet utanför Gamla Ullevi

En konstgestaltning som hyllar svensk damfotboll - det ska bli verklighet utanför Gamla Ullevi, damfotbollens nationalarena. Nu söker Göteborg Konst konstnärer för uppdraget.

Det var 2021 som det blev klart att svensk damfotboll ska hyllas med en konstgestaltning i Göteborg. Detta efter att kommunfullmäktige röstade igenom en motion från Feministiskt Initiativ till Charles Felix Lindbergs donationsfond, som skrevs under av sex partier (FI, V, MP, KD, D och S).

I motionen skrivs att det svenska damlandslaget alltid har fått kämpa för sina rättigheter och lika villkor på fotbollsplanen, samtidigt som de har inspirerat hundratusentals tjejer och kvinnor, inte bara i Sverige. Förhoppningen är att ett offentligt konstverk ska komma allmänheten till gagn, väcka intresse och skapa debatt om sportens villkor.

Nu har det blivit dags att förverkliga idén, och yrkesverksamma konstnärer kan lämna in en intresseanmälan för uppdraget i ett pågående open call. Tre av konstnärerna får sedan ta fram varsin skiss, och därefter utser en jury en vinnare.

Gemenskapen i fokus

I motionen lyfts fotbollslegendaren Anette Börjesson fram som en tänkbar kandidat att bli staty. Men i uppdragsbeskrivningen till konstnären finns ingenting som säger att det ska bli en namngiven person som avbildas - istället vill man lyfta fram den kollektiva kamp och gemenskap som genomsyrar damfotbollen.

Anette Börjesson själv sitter med både i juryn och i den samrådsgrupp som tillsammans har formulerat förutsättningarna för uppdraget till konstnären.

– Även om jag inte har något emot att bli staty är jag mer bekväm med att sätta laget framför jaget. Det finns en stark ”vi-känsla” i sporten, grundad av allt arbete som lagts ner för erkännande och framgångar. Den kampen är inte slut än, varje ny generation tjejer och kvinnor får fortsätta att driva den vidare, säger Anette Börjesson.

När konstgestaltningen är klar kommer den att placeras framför entrén till Gamla Ullevi, damfotbollens nationalarena.

Konstnärer kan söka uppdraget fram till 14 februari. Vem som vinner upphandlingen och hur konstgestaltningen kommer att se ut blir klart ungefär till sommaren, fram till dess råder sekretess i upphandlingsprocessen. Preliminärt ska konstgestaltningen invigas i mitten av 2024.

Svenska damlandslaget med silvermedalj i OS i Tokyo, 2021. Foto: © Carl Sandin/Bildbyrån

Charles Felix Lindbergs donationsfond

Genom Charles Felix Lindbergs donationsfond kan göteborgare lägga förslag på platser eller teman som ska få en konstgestaltning. Ungefär vart tredje år går det att lämna in motioner. I 2020/2021 års omgång röstade kommunfullmäktige igenom två förslag, dels damfotbollen, dels en skulptur med fokus på barn och unga i Kvibergs Park. Göteborg Konst på kulturförvaltningen processleder konstgestaltningarna.

Not: idag står en skulptur av Gunnar Gren framför entrén till Gamla Ullevi. Skulpturen ska stå kvar någonstans på platsen och samsas med den nya konstgestaltningen som hyllar svensk damfotboll.

Kontaktperson

Claudia Schaper, processledare för offentlig konst, Göteborg Konst, kulturförvaltningen
E-post: Claudia.schaper@kultur.goteborg.se
Telefon: 031-368 32 55

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Göteborg Konst - Vi tar konsten ut i staden.

Oavsett vem du är ska du kunna uppleva konst i Göteborgs offentliga rum. Det är vårt uppdrag. Genom vår samlade kompetens och tillsammans med många aktörer gör vi plats för fler röster och för konst som överraskar, stör och berör. För konst som öppnar världar.

Kontakter

Kulturförvaltningen - Sofie Alnäs

Kulturförvaltningen - Sofie Alnäs

Kommunikatör 076 528 12 41

Relaterat innehåll