Gå direkt till innehåll
Skiss av "Gläntan", bild: Conny Karlsson Lundgren/New Order Arkitektur
Skiss av "Gläntan", bild: Conny Karlsson Lundgren/New Order Arkitektur

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: invigning av hbtqi+monumentet ”Gläntan” i Göteborg

Den 11 november invigs Göteborgs hbtqi+monument ”Gläntan” på Esperantoplatsen i Göteborg. På plats finns konstnären Conny Karlsson Lundgren. Det blir musik, tal, performance och konstnärssamtal.

Monumentet ”Gläntan” är skapat av konstnären Conny Karlsson Lundgren och gestaltar kampen för lika rättigheter för hbtqi+personer i Göteborg, historiskt, idag och i framtiden. Det är baserat på en mängd röster, erfarenheter och berättelser, och många olika konstnärer, organisationer och privatpersoner har varit involverade i projektet.

– Det här är ett unikt och viktigt monument i Sverige. Det har varit en kollektiv, utforskande och inkluderande process som har legat till grund för konstverket. Vi hoppas att invigningen blir ett tillfälle att både fira, minnas och blicka framåt, säger Claudia Schaper, processledare för konstprojektet på Göteborg Konst, kulturförvaltningen.

Om "Gläntan"

Gläntan består av flera delar som tillsammans bildar både en mötesplats och scen. En del består av tre rosafärgade lager i marksten och betong i olika höjdnivåer. Varje lager representerar ett rum som är hämtat ur Göteborgs hbtqi+historia: nattklubben Touch som låg i RFSL:s lokaler på Esperantoplatsen under 80- och 90-talet, det feministiska kollektivet ”Högst upp” på Erik Dahlbergsgatan, som i många decennier var ett nav för kvinnor, lesbiska, queerfeminister och transpersoner, och sovrummet hos ”Josefin”, vars hem på Södra vägen var en hemlig mötesplats innan homosexuella handlingar avkriminaliserades 1944.

Ovanpå monumentet vilar tre kuddar i rosa marmor, som är avbildningar av samtida hbtqi+personers verkliga huvudkuddar. Runt omkring på marken löper en linje i mässing, som symboliserar vägen för marschen för lika rättigheter under frigörelsehelgen i Göteborg 1981. Platsen ramas in av fem nyplanterade träd som skapar känslan av en intim glänta.

Invigning 11 november – pressinbjudan

Conny Karlsson Lundgren finns tillgänglig för intervjuer klockan 11.30–12.30.

Det finns möjlighet att göra intervjuer både utomhus vid verket och inomhus på Esperantoscenen.

Presskontakt på plats under invigningen: Minna Ulin, kommunikatör kulturförvaltningen, telefon 0762-60 48 18. Meddela gärna på förhand att du kommer till minna.ulin@kultur.goteborg.se.

Program klockan 13–14, öppet för allmänheten

Tal av Joakim Berlin från Göteborgs Stads HBTQI-råd, Ulrika Flink, curator och konstnärlig ledare för Konsthall C i Stockholm och Patrik Steorn, museichef på Göteborgs konstmuseum.

Officiell överlämning av konstverket från kulturnämnden till stadsmiljönämnden, som ska förvalta verket. Med kulturnämndens ordförande Pär Johansson och stadsmiljönämndens ordförande Joakim Larsson.

Konstnären Conny Karlsson Lundgren presenterar de följande punkterna.

Lina Holmberg tar plats på lagret som representerar det feministiska kollektivet ”Högst upp” på Erik Dahlbergsgatan 20. Lina Holmberg bodde själv i kollektivet under några år och kommer att läsa ur kollektivets gemensamma dagboksanteckningar.

Performance av skådespelaren Eddie Mio Larson, som tar plats på lagret som representerar ”Josefins” lägenhet på Södra vägen 60. Ett utdrag ur Conny Karlsson Lundgrens verk ”Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären)”, från 2021. Verket tar sin utgångspunkt i en rättegångsprocess mot en krets homosexuella män på 1930-talet där bland andra ”Josefin” stod åtalad.

Dj-set av Mamdouh, som tolkar spellistor från DJ Tage som brukade spela på nattklubben Touch på 80- och 90-talet.

Konstnärssamtal 14.30-15.30, Esperantoscenen

Samtal om Gläntans tillblivelse och om monumentets betydelse ur ett bredare historiskt perspektiv. Med Conny Karlsson Lundgren, Ulrika Flink och Patrik Steorn. Moderator: Malin Holgersson.

60 platser, först till kvarn.

Hbtqi+ är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella. Pluset öppnar upp för inkludering av ytterligare identiteter.

Konstgestaltningen finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond. Motionen till fonden lades fram av Göteborgs Stads HBTQI-råd och antogs av kommunfullmäktige 2018.

Kontaktperson

Claudia Schaper, processledare offentlig konst, Göteborg Konst, kulturförvaltningen
E-post: claudia.schaper@kultur.goteborg.se
Telefon: 070 768 33 85

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Göteborg Konst - Vi tar konsten ut i staden.

Oavsett vem du är ska du kunna uppleva konst i Göteborgs offentliga rum. Det är vårt uppdrag. Genom vår samlade kompetens och tillsammans med många aktörer gör vi plats för fler röster och för konst som överraskar, stör och berör. För konst som öppnar världar.

Kontakter

Kulturförvaltningen - Sofie Alnäs

Kulturförvaltningen - Sofie Alnäs

Kommunikatör 076 528 12 41

Relaterat innehåll