Gå direkt till innehåll
Skiss av "Gläntan". Bild: New Order Arkitektur/Conny Karlsson Lundgren
Skiss av "Gläntan". Bild: New Order Arkitektur/Conny Karlsson Lundgren

Pressmeddelande -

Nu byggs Göteborgs hbtqi+monument på Esperantoplatsen

Det byggs för fullt på Esperantoplatsen i Göteborg. Det är hbtqi+monumentet ”Gläntan”, som installeras – det första i sitt slag i Sverige.

– Jag var inte riktigt beredd på en så stark fysisk reaktion när de första delarna svävade in med en kran över Esperantoplatsen. Det blev som en slags ritual över platserna som inte finns kvar. Det kändes overkligt och väldigt känslosamt, svårt att hålla tillbaka tårarna, säger konstnären Conny Karlsson Lundgren.

Monumentet har varit planerat sedan 2018 och efter år av förarbete blev det förra året klart att Conny Karlsson Lundgren vann uppdraget att skapa monumentet.

Uppdraget handlar om att skapa ett konstverk som uppmärksammar och gestaltar kampen för lika rättigheter för hbtqi+personer i Göteborg, historiskt, idag och i framtiden. Det finns idag få offentliga konstverk som berör hbtqi+frågor i Sverige, och Gläntan är det första monumentet i sitt slag som uppförs i landet.

– Hela projektet är ett kollektivt arbete, summan av alla inblandade som har bidragit med historiska och samtida berättelser och erfarenheter, och alla de som har varit med under gestaltningsarbetet. Det är en mångfald av gemenskaper som är tänkta att representeras på Esperantoplatsen, där jag hoppas att många känner sig välkomnade, säger Conny Karlsson Lundgren.

En mötesplats och scen

Gläntan består av flera delar som tillsammans bildar en mötesplats och scen. I mitten finns tre rosafärgade lager i marksten och betong i olika höjdnivåer. Varje lager representerar ett rum som är hämtat ur Göteborgs hbtqi+historia: nattklubben Touch, det feministiska kollektivet ”Högst upp” och sovrummet hos ”Josefin”, vars hem var en hemlig mötesplats innan homosexuella handlingar avkriminaliserades 1944.

Ovanpå monumentet vilar tre kuddar i rosa marmor, som är avbildningar av samtida hbtqi+personers verkliga huvudkuddar. Runt omkring på marken löper en linje i mässing, som symboliserar vägen för marschen för lika rättigheter under frigörelsehelgen i Göteborg 1981. Platsen ramas in av träd som skapar känslan av en glänta.

Läs mer om konstgestaltningen och vad den representerar.

Invigning 11 november

Just nu är bygget övertäckt, och den som vill besöka monumentet får vänta lite till. Den 11 november är det invigning som är öppen för allmänheten. Det blir ett program med tal, performance, konstnärssamtal och musik.

Pressinbjudan och mer information om invigningen kommer i början av november.

Hbtqi+ är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella. Pluset öppnar upp för inkludering av ytterligare identiteter.

Konstgestaltningen finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond. Motionen till fonden lades fram av Göteborgs Stads HBTQI-råd och antogs av kommunfullmäktige 2018. Göteborg Konst på kulturförvaltningen är processledare för konstgestaltningen. Konstnären har haft ett nära samarbete med New Order Arkitektur i produktionen av ”Gläntan”.

Kontaktperson

Cecilia Borgström-Fälth, enhetschef Göteborg Konst, kulturförvaltningen
E-post: cecilia.borgstrom-falth@kultur.goteborg.se
Telefon: 070-725 12 93

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Göteborg Konst - Vi tar konsten ut i staden.

Oavsett vem du är ska du kunna uppleva konst i Göteborgs offentliga rum. Det är vårt uppdrag. Genom vår samlade kompetens och tillsammans med många aktörer gör vi plats för fler röster och för konst som överraskar, stör och berör. För konst som öppnar världar.

Kontakter

Kulturförvaltningen - Sofie Alnäs

Kulturförvaltningen - Sofie Alnäs

Kommunikatör 076 528 12 41

Relaterat innehåll

Göteborg får ett hbtqi+monument

Göteborg får ett hbtqi+monument

Nu är konstprojektet Göteborg HBTQI+staden igång, som går ut på att skapa ett hbtqi+monument i Göteborg. Monumentet ska gestalta och påminna om den lokala hbtqi+kampen och historien. Den 6-7 februari kan allmänheten ta del av ett program som en del av projektets förstudie.