Pressmeddelande -
Överenskommelse om skyfall för att skydda Göteborg
Översvämningar, förstörda byggnader och dödsfall. Sommaren 2021 orsakade skyfallen stor förödelse i Tyskland, Belgien och i svenska Gävle. I och med klimatförändringarna spås de extrema skyfallen bli ännu fler. Därför är det bråttom att klimatanpassa samhället. I Göteborg har sju förvaltningar nu skrivit under en skyfallsöverenskommelse.
- Tidigare har det varit oklart vem som har ansvaret för olika delar i stadens skyfallsarbete – allt från planering, byggnation, skötsel till kartläggning. I och med överenskommelsen blir detta nu mer tydlig, liksom hur skyfallsanläggningar ska finansieras. Det kan, bland annat, handla om anläggning av underjordiska magasin, dammar, vallar och diken, säger Jesper Person, skyfallsspecialist på förvaltningen Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
De ökande skyfallen uppmärksammades redan för flera år sedan. Till skillnad från andra klimateffekter, som exempelvis stigande hav, är detta inte en framtidsfråga - extrema regn kan komma redan idag! I augusti i år kom IPCC:s nya klimatrapport som slår fast att den ökade frekvensen av extrema regn i norra Europa kommer att öka med 1,7 gånger räknat med en temperaturökning på 2 grader.
- Som vi sett i sommar kan skyfall få stora konsekvenser för samhället. Det kan vara allt från att avloppsvatten svämmar över gator och källare fylls av vatten, till att samhällsviktiga funktioner slås ut. En kommuns vanliga avloppsystem kan ta hand om normalstora regn, men de är inte anpassade för skyfall. För extrema regn behövs ett nytt övergripande system för hela staden, säger Jesper Persson och tillägger att ett problem med dagens lagstiftning är att den bara reglerar kommunens möjligheter att skyfallssäkra ny bebyggelse. Befintlig bebyggelse har fastighetsägaren själv ansvar för.
- Samtidigt är det vi på Kretslopp och vatten som har helhetssynen, vet var vattnet tar vägen och hur skyfallsanläggningar ser ut. Vi måste ha mer samarbete inom kommunen och med aktörer utanför, säger Jesper.
Som privat fastighetsägare kan man själv inte fixa att skyfallssäkra en hel stad, men man kan se till att minska konsekvenserna när extrema regn kommer. Det är till exempel bra att inte förvara värdefulla saker i källaren. Andra enkla sätt är att se till att dränera husgrunden väl, installera backventiler och ta bort löv från gatubrunnar där man bor. Vill man hjälpa till att minska belastningen i sitt bostadsområde kan man till exempel leda takvatten till en trädgårdsdamm eller ut på gräsmattan, skaffa sig en regntunna och se till att man har så få hårda ytor som möjligt.
Läs mer på: goteborg.se/skyfall
Skyfallsöverenskommelsen har skrivits under av Kretslopp och vatten, Park och natur, Fastighetskontoret, Trafikkontoret, Stadsbyggnadskontoret, Miljöförvaltningen och Lokalförvaltningen.
Kontakt: Jesper Perssson, tel: 03-368 73 92 jesper.persson@kretsloppochvatten.goteborg.se