Pressmeddelande -
Nytt system för flergångslådor och muggar ska minska engångsanvändningen i Göteborg
Från och med januari 2024 måste större försäljare av mat eller dryck i engångsförpackningar av plast erbjuda sina kunder flergångsförpackningar. Därför lanseras nu Panter i Göteborg, matlådor och muggar som kunden lånar av restaurangen eller kaféet.
Att äta och dricka på språng har blivit mycket vanligare de senaste åren, speciellt i storstäder. I Sverige används nästan 2 miljarder take away-förpackningar per år. Det innebär att engångsförpackningarna, speciellt av plast, har ökat lavinartat. Enligt organisationen Håll Sverige rent står engångsmuggar och engångslådor för 14 procent av all nedskräpning på stan och av den plast som hittas på Europas stränder är cirka hälften engångsartiklar.
- Flergångs-takeaway rimmar väl både med Göteborgs mål om att minska avfallet med 30 procent per invånare och att minska Göteborgs klimatavtryck till nära noll, men också med avfallsplanens mål om att skräpet på marken ska minska med 50 procent. Göteborg är först ut med flergångssystem och hoppas att hela landet hakar på, säger Karin Nielsen, processledare på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
2021 röstade Sveriges riksdag för att genomföra EU:s engångsplastdirektiv. Det innebär, till exempel, att en del engångsprodukter som sugrör, ballongpinnar, bestick med mera, numera är förbjudet. Från och med 2024 måste också alla större restauranger och kaféer erbjuda ett system för flergångslådor och muggar.
Göteborg är först ut med systemet Panter, framtaget av företaget TINT i samarbete med Göteborgs Stad och företagare inom restaurangbranschen. Panter innebär att kunden som köper mat eller dryck får en flergångsbehållare som kopplas ihop med förpackningen via en QR-kod. Sedan kan kunden lämna tillbaka behållaren på valfri restaurang eller kafé som ingår i systemet. Om inte lådan eller muggen lämnas tillbaka inom några veckor debiteras kunden för lådans kostnad, 50 kronor.
Miljöfördelarna är stora, redan efter 20 användningscykler. Flergångsförpackningarna kan användas hundratals gånger och när de inte längre håller måttet ska bioplasten återvinnas och bli nya behållare. I dagsläget har flera restauranger nappat på systemet och målsättningen är att ett femtiotal ska ansluta sig innan sommaren. Sedan siktar man på att skala upp flergångssystemet i hela landet. På så sätt kan kunder använda samma mugg och låda överallt.
- Med återanvändbara matlådor och muggar kan vi minska skräpet och erbjuda hållbarhet även för de som köper med sig en lunch eller kaffe. Vi pratar med våra gäster och detta är något som de verkligen vill ha så det ska bli kul att kunna möta upp mot efterfrågan, säger Anna Moene på restaurang Ooto och Jonas Westman på restaurang Waste som båda anslutit sig till Panter-systemet.
Panter-systemet med flergångs-take away är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Kretslopp och vatten, GotEvent och Goteborg & Co, Innerstaden Göteborg, Nordstan, Avenyföreningen och TINT, och finansieras av stöd från Naturvårdsverket.
Kontakt: Karin Nielsen t: 031-368 74 68 karin.nielsen@kretsloppochvatten.goteborg.se
Presskontakt: Ulrika Naezer t: 031-368 27 80 ulrika.naezer@kretsloppochvatten.goteborg.se