Pressmeddelande -
Ny lägesbild visar hur radikaliseringen tar sig uttryck i Göteborg
Social resursförvaltning har tagit fram en ny lägesbild som visar hur radikalisering och våldsbejakande extremism tar sig uttryck i Göteborg.
- Det kan vara propagandaspridning eller möten med tvivelaktigt innehåll, men också försök att rekrytera unga till miljöerna, säger Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism.
Göteborgs Stads två samordnare mot våldsbejakande extremism har sen i höstas jobbat med att sammanställa lägesbilden. Här ingår bland annat resultatet från en enkätundersökning där 533 personer i Göteborg svarat. Det är till exempel skolpersonal, socialsekreterare och fritidspersonal i Göteborgs Stad, men också civilsamhället samt medarbetare inom polisen, sjukvården och Kriminalvården i Göteborg. Över 50 procent av de som besvarat enkäten representerar civilsamhället.
Flera möter sympatisörer
På frågan om man i sitt arbete eller sin verksamhet mött personer som är aktiva i, eller tillhör och/eller sympatiserar med en våldsbejakande miljö svarar 17 procent, eller 80 personer, ja.
- Det är främst personer med kopplingar till den islamistiska miljön och den högerextrema miljön som de mött. Samtidigt är det fler än vi förväntade oss som svarat att de mött personer med koppling till den vänsterextremistiska miljön, säger Zan Jankovski.
En annan fråga handlar om hot och trakasserier. 21 procent svarar att det förekommit hot, våld eller trakasserier mot personer på grund av deras yrkesroll eller ideella engagemang.
I svaren finns även hot, våld och trakasserier som inte har koppling till våldsbejakande miljöer.
- Det kan ändå påverka demokratin när myndighetspersoner eller andra utsätts för påtryckningar av olika slag. Många är ju där för att arbeta för demokratiska värden,
säger Zan Jankovski.
Läs hela lägesbilden
Du hittar hela lägesbilden nedan under rubriken Relaterat/Dokument.
Kontakt
Anna Brodin
Kommunikatör
Göteborgs Stad
031-367 91 21
anna.brodin@socialresurs.goteborg.se