Pressmeddelande -
Nu upphandlas Göteborgs nya lånecykelsystem
Större, friare och enklare. Det är några av de viktigaste nyheterna i nästa generation av lånecykelsystemet Styr & Ställ som Göteborgs Stad nu börjar ta in anbud för. De nya cyklarna ska vara på plats våren 2020. Även Mölndal får då samma system.
Trafikkontoret Göteborgs Stad har just offentliggjort det upphandlingsdokument där intresserade företag som vill leverera och driva systemet kan se vilka krav staden ställer på nästa Styr & Ställ-system.
- Vi ser en enorm potential i att utveckla lånecykelsystemet i Göteborg ytterligare. Vi har haft en jättebra utveckling av vårt första system och lärt oss massor om vad som fungerar bra, men också vad vi ska göra bättre framöver. Till exempel ska kunderna kunna lämna tillbaka en cykel vid en full station, säger Sara Boije af Gennäs, projektledare på trafikkontoret.
Det nuvarande Styr & Ställ-systemet infördes 2010 och har cirka 1 000 cyklar och 68 stationer i centrala Göteborg. Avtalet med den nuvarande leverantören gäller till våren 2020 då ett nytt system ska vara på plats. Då ska även de centralare delarna av Mölndal få samma system.
Systemet ska, som kartan visar, täcka ett ungefär tre gånger så stort område som idag och får nästan dubbelt så många cyklar – 1 750 - som idag. På Hisingen får Lundby och Kvillebäcken cykelstationer, likaså Backaplan och Frihamnen allt eftersom stadsutvecklingen fortsätter där. På södra sidan av älven blir det Styr & Ställ-cyklar bland annat här: i södra Marieholm, vid Gamlestadstorget och Redbergsplatsen, i Olskroken, längs Mölndalsvägen, på Guldheden, vid Sahlgrenska, i Änggården och i delar av Majorna.
Här är några andra förändringar jämfört med dagens system:
Smarta cyklar
I dagens system sitter tekniken i stationerna. I nästa system ska tekniken istället sitta i cykeln medan stationen blir passiv. Då behövs inte längre betalterminaler på stationerna. Detta gör det mycket smidigare för kunderna att registrera sig och hämta ut en cykel via till exempel en smartphone. Det kommer även bli enklare att flytta stationer om det behövs och sätta ut tillfälliga stationer vid till exempel evenemang, eftersom stationerna i det nya systemet inte kräver anslutning till elnätet.
Flexibla stationer
Är en station full blir det möjligt att lämna tillbaka cykeln intill stationen.
Integrering med kollektivtrafiken
Målet är att lånecykelsystemet så långt som möjligt ska vara en del av den övriga kollektivtrafiken, med integrerade abonnemangs- och betalningslösningar och möjlighet att planera hela den kombinerade resan. För att utveckla detta pågår ett samarbete med Västtrafik.
- Vi har haft mycket kontakt med andra framgångsrika lånecykelstäder, som London och Helsingfors, och försökt koka ned alla dessa erfarenheter till det vi tror är bäst för Göteborg, säger Sara Boije af Gennäs.
Priset för ett helårsabonnemang på Styr & Ställ föreslås blir 300 kronor. Det är i nivå med lånecykelsystemen i Stockholm och Malmö.
Sista datum för intresserade företag att lämna anbud är 16 oktober 2018.
Frågor besvaras av:
Sara Boije af Gennäs, projektledare trafikkontoret Göteborgs Stad, sara.boije.af.gennas@trafikkontoret.goteborg.se, 031-368 26 84
Förmedling av kontakter:
Anders Sahlberg, pressansvarig trafikkontoret Göteborgs Stad, anders.sahlberg@trafikkontoret.goteborg.se, 0728-56 54 29