Pressmeddelande -
Nationella anhörigdagen- anhörigkonsulenten lyssnar på dem som kämpar i det tysta
Samtal med någon som förstår
Annika Sydberger Norrman stöttar sin dotter som lever med psykisk ohälsa. Efter att kämpat i många år frågade en sköterska på psykiatriavdelning vilket stöd hon fick i sin roll som anhörig. Frågan var helt ny för Annika, som aldrig hört talats om att det fanns något som hette anhörigkonsulenter.
- Mötet och samtalen med anhörigkonsulenten blev min räddning och gav mig kraft att kämpa vidare för min dotter, säger Annika.
Hon berättar också om vad hennes dotter brukar säga om sin mamma.
- Hon brukar säga att det är jag som tar alla ”strider” och så är det också. Själv har hon fullt upp med att klara vardagen och orkar till exempel inte kämpa för att få den vård hon behöver.
En liknande berättelse handlar om en farfar som var orolig för sin vuxne dotterson som har en diagnos. Samtidigt som han var orolig för sitt barnbarn var han också orolig för sin dotter, som har egna problem vilka gjorde att hon hade svårt att ägna sig åt sin son. Många gånger kände han sig också utnyttjad när dottersonen krävde exempelvis pengar, samtidigt som det var svårt att ta avstånd från en nära släkting. För farfadern blev kontakten med anhörigkonsulenten en möjlighet att prata med någon som visade förståelse och lyssnade utan att ifrågasätta eller döma.
Träffa andra ger styrka
En annan del av anhörigkonsulenternas utbud är erbjudandet att delta i samtalsgrupper med andra i liknande situation.
- Att delta i gruppen gav mig styrka att ta tag i problemet och våga agera, det var oerhört skönt att veta att man inte är ensam, säger en anhörig, som deltagit i en grupp.
- Förutom samtal, information, vägledning och anhöriggrupper finns möjlighet till kortare utbildningar samt hälsofrämjande aktiviteter, berättar Jerker Eklund, som är anhörigkonsulent i Västra Göteborg.
Kontakt
Jerker Eklund, anhörigkonsulent
Telefon: 031-366 43 79
E-post: jerker.eklund@vastra.goteborg.se
Annika Sydberger Norrman, anhörig
Telefon: 0706-05 47 78
E-post: annika.sydberger.norrman@gmail.com
Lina Persson, anhörig
Telefon: 0763-57 47 93
E-post: linaingegerdpersson@gmail.com
FAKTA
Hur många är anhöriga i Sverige?
Drygt 1,3 miljoner personer i vuxen ålder – nästan var femte svensk – vårdar, hjälper eller stöttar regelbundet en närstående som är långvarigt fysiskt eller psykiskt sjuk, är äldre eller har en funktionsnedsättning. Regelbundet innebär att man gör det oftare än en gång i månaden. Av dessa 1,3 miljoner anhöriga är cirka 900 000 i förvärvsaktiv ålder.
Vem är anhörig?
En anhörig kan till exempel vara:
Vad gör en anhörig?
Det kan handla om personlig omsorg eller tillsyn, att ge känslomässigt stöd eller hjälp med hygien och medicinering. Det kan också vara mer praktiska sysslor som inköp, transporter, skötsel av hus och hem, eller hjälp i kontakten med myndigheter och vårdpersonal. Det kan även vara hjälp med att sköta betala räkningar och liknande.
Vad kan kommunens anhörigstöd hjälpa till med?
Anhörigstöd är stöd för dig som har en närstående som på grund av sjukdom, beroendesjukdom, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, är i behov av ditt stöd eller vård. Din närstående kan vara familjemedlem, släkting eller god vän. Det är kostnadsfritt att träffa en anhörigkonsulent och delta i aktiviteter. Anhörigkonsulenten har tystnadsplikt.
Anhörigkonsulenten lyssnar och ger utifrån situationen stöd, information och vägledning som kan underlätta för dig som anhörig. Många upplever att träffa andra i liknande situation är ett bra stöd. Det finns möjlighet att delta i samtalsgrupper och lyssna på föreläsningar. Det erbjuds även kortare utbildningar samt hälsofrämjande aktiviteter.
Jag är anhörig, vart vänder jag mig?
Ring till Göteborgs Stad på telefon 031-365 00 00 och be att få tala med en anhörigkonsulent.
Vad är Nationella Anhörigdagen?
Nationella anhörigdagen uppmärksammar årligen anhörigas livssituation. Den infaller alltid den 6 oktober.