Pressmeddelande -
Nästan 67 miljoner kronor fördelas i föreningsbidrag inom det sociala området 2022
Socialnämnden Centrum beslutade vid sitt sammanträde den 21 december 2021 att fördela 66 829 000 kronor till 108 olika verksamheter i Göteborg.
-De som får stöd 2022 är verksamheter som på olika sätt jobbar för ökad social hållbarhet och en ökad jämlikhet i hela Göteborg, säger Ingela Andersson som är enhetschef Organisationsstöd för social hållbarhet.
Socialnämnden Centrum fördelar föreningsbidrag till stadenövergripande verksamheter inom det sociala området och bidragsgivningen sker i enlighet med stadens riktlinjer.
-Det finns en stor mångfald bland verksamheterna som får ekonomiskt stöd nästa år. Deras insatser är ovärderliga och bidrar med mycket positivt för göteborgarna, säger Ingela Andersson.
Förvaltningen gör en bedömning både utifrån målgruppens behov och vilka andra insatser som finns i samhället. Det görs också en bedömning kring hur väl verksamheten fungerar, förmåga till egenfinansiering samt utrymme i den ekonomiska ram som finns för uppdraget.
Viktig roll för att nå utsatta
De verksamheter som får stöd från Socialnämnden Centrum spänner över många områden. Det som är gemensamt är att de alla verkar för ökad jämlikhet, efterlevnad av mänskliga rättigheter, delaktighet och inkludering av människor som av olika anledningar är utsatta.
-Civilsamhället har en unik förmåga att nå utsatta göteborgare som det offentliga av olika anledningar inte når fram till. Civilsamhället kan genom de här kontakterna bygga tillit och skapa en ingång till socialtjänst och andra offentliga insatser, säger enhetschef Ingela Andersson.
Inför 2022 inkom totalt 120 ansökningar om verksamhetsbidrag till Socialförvaltningen Centrum.
Exempel på några verksamheter som får ekonomiskt stöd 2022
Beateberg
Bojen
Föreningen Kvinnocenter i Bergsjön
Fryshuset
Gatans Lag Fotbollsförening
Gyllingen
Karriärstöd Göteborg
KFUM
Kvinno-och tjejjouren ADA
MiM
Rosenlundstödet
Skyddsvärnet i Göteborg-Värnet
Spelberoendes förening Göteborg
Solrosen
Vägen Ut
FAKTA:
Gränsdragning till andra föreningsbidrag
Organisationer inom civilsamhället kan ansöka om föreningsbidrag från alla fyra socialnämnder, nämnden för funktionsstöd, kulturnämnden och idrotts- och föreningsnämnden. Var gränsen går mellan nämndernas olika bidrag är inte alltid helt självklar. Civilsamhällets organisering följer inte nödvändigtvis stadens organisatoriska uppdelning, och en verksamhet kan tangera mål och syften med flera olika nämnders bidrag.
Samverkan sker mellan de förvaltningar i staden som fördelar bidrag för att säkerställa att samma verksamhet inte dubbelfinansieras, men också för att identifiera om verksamhet faller mellan stolarna för nämndernas respektive uppdrag.