Gå direkt till innehåll
Lokalförvaltningen bäst i kommun-Sverige på jämställdhet. Foto: Lo Birgersson, Göteborgs Stad
Lokalförvaltningen bäst i kommun-Sverige på jämställdhet. Foto: Lo Birgersson, Göteborgs Stad

Pressmeddelande -

Lokalförvaltningen bäst i kommun-Sverige på jämställdhet

Göteborgs Stads lokalförvaltningen gillar jämställdhet, och har gjort flera satsningar för att gå i framkant och visa byggbranschen hur vi vill se den utvecklas till en mer inkluderande arbetsmarknad. Nu har lokalförvaltningen utsetts till en av Sveriges mest jämställda arbetsgivare av Nyckeltalsinstitutet.

Lokalförvaltningen har utsetts till Sveriges näst mest jämställda arbetsgivare, efter Sveriges Radio. Jämställdhetsindex baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor som lön, ledningsgrupp, föräldraskap, deltid och visstidsanställning.

Motiveringen lyder: ”Lokalförvaltningen har uppnått högsta resultat i Nyckeltalsinstitutets Jämställdhetsindex Jämix i sin bransch. En kvantitativ kartläggning av hur jämställda organisationens arbetsvillkor är för män och kvinnor, likaså arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter.”

Det innebär att vi har goda karriärmöjligheter för anställda oavsett kön, har jämställd högsta ledning och att manliga medarbetare tar ut föräldraledighet i lika hög utsträckning som kvinnliga.

Glädjande

- Det är oerhört glädjande och ett kvitto på att vi är på god väg och redan har uppnått bra resultat i de medvetna satsningar som vi gjort och gör för att öka jämställdheten på lokalförvaltningen, och även visa andra hur det borde vara, säger Marie Bake som är lokalförvaltningens HR- och kommunikationschef.

Bygg- och fastighetsbranschen är en traditionellt manlig bransch. På lokalförvaltningens projektavdelning, som planerar och beställer byggprojekt, är 45 procent av medarbetarna kvinnor. Motsvarande siffra för hela lokalförvaltningen är 39 procent.

Lina Cavallin, som är projektavdelningens chef, säger att engagemanget för ökad jämställdhet är stort såväl på projektavdelningen som på förvaltningen överlag.

- En av våra projektledare, William Stensönes, är medförfattare till Färdplan - En jämställd byggprocess för en attraktiv byggbransch som är en guide för beställare och entreprenörer att nå större jämställdhet och därmed bli mer attraktiva som arbetsgivare för fler bygg- och anläggningsarbetare som inte tillhör normen, vilket är vita män. Branschen är i stort behov av att lösa framtidens kompetensförsörjning, och där är ökad jämställdhet i branschen en lösning”, säger Lina Cavallin.

Jämställdhet främjar utveckling

De positiva effekterna av ökad jämställdhet, är ökning av innovation, utveckling och kompetensförsörjning i branschen. Rapporten som LF bidragit till, konstaterar: ”En ojämlik arbetsplats präglad av homogenitet och machokultur är en oattraktiv arbetsplats för den som inte tillhör normen.”

Framöver så står lokalförvaltningen inför att börja kravställa jämställdhet vid upphandling av entreprenörer, precis som på samma sätt inom miljö, kompetens och pris.

- Vi har samlat vår kompetens inom förvaltningen och inspirerats av andra organisationer i offentlig sektor som gjort samma resa, och kommer att lansera jämställd upphandling under våren, berättar Lina Cavallin.

För mer information, kontakta gärna Marie Bake, HRK-chef lokalförvaltningen.

Utmärkelsen delas ut i samband med Stora nyckeltalsdagen den 5 maj. Se hemsidan Nyckeltal för samtliga vinnare.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 031-365 01 48, sms: 0736-65 58 82 Stadsfastighetsförvaltningens hemsida