Pressmeddelande -
Kvinnlig könsstympning - en aktuell och prioriterad fråga
Tisdag 6 februari är Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. I samband med detta anordnar Dialoga - kompetenscentrum om våld i nära relationer, Göteborgs Stad och Länsstyrelsen i Västra Götalands län en kunskapshöjande konferens.
Arbetet mot kvinnlig könsstympning är en prioriterad fråga för regeringen och hösten 2017 togs beslut om att ta fram en nationell handlingsplan.
Enligt en nyligen genomförd lokal skattning kan drygt 5600 flickor och kvinnor, som lever och bor i Göteborgs Stad, vara utsatta för kvinnlig könsstympning.
-Kvinnlig könsstympning är en högst aktuell fråga för yrkesverksamma i Göteborgs Stad och hela Västra Götalands län, säger Evelina Skog, utvecklare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Detta märks bland annat på det stora intresset för heldagskonferensen vi anordnar. Över 300 personer från myndigheter som socialtjänst, ungdomsmottagningar, elevhälsa, skola, hälso- och sjukvård, samt personer från den idéburna sektorn är anmälda.
Under dagen får konferensdeltagarna ta del av hur elevhälsan i Göteborgs Stad arbetar mot kvinnlig könsstympning. Det blir också panelsamtal med representanter från RISK Göteborg, Kvinnojouren Borås, Ungdomsmottagningen Angereds närsjukhus och Barnahus Fyrbodal.
Kvinnlig könsstympning som skäl för asyl
Migrationsverket föreläser om kvinnlig könsstympning som skäl för asyl. Enligt utlänningslagen kan personer som, vid ett återvändande till ursprungslandet, riskerar att utsättas för kvinnlig könsstympning beviljas asyl. Det gäller också om personen genomgått en öppningsoperation i Sverige och därmed riskerar att utsättas för allvarligt våld vid återvändandet.
-Vi behöver bli bättre på att upptäcka personer som både är utsatta för kvinnlig könsstympning och som riskerar att utsättas för det. Den här konferensen är ett steg på vägen för att uppnå detta, säger Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad.
Tid och plats för konferensen
Tid: tisdag 6 februari kl 9.30-16.15
Plats: Scandic Crown, Polhemsplatsen 3, Göteborg
Representanter från medierna är välkomma på konferensen, anmälan enligt nedan.
Kontakt
Har du frågor om arbetet mot kvinnlig könsstympning, vill du komma på konferensen och göra en intervju med föreläsare eller arrangörer? Välkommen att kontakta Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgs Stad: telefon 031-367 91 36, e-post katarina.idegard@socialresurs.goteborg.se