Gå direkt till innehåll
Familjerådgivningen i Göteborg har bland annat anställt ny personal, effektiviserat arbetet och utökat möjligheten till ett enskilt samtal utan väntetid. Det har gett resultat.
Familjerådgivningen i Göteborg har bland annat anställt ny personal, effektiviserat arbetet och utökat möjligheten till ett enskilt samtal utan väntetid. Det har gett resultat.

Pressmeddelande -

Kortare kö till familjerådgivningen – fler får hjälp i tid

Väntetiden till familjerådgivningen i Göteborg har minskat kraftigt. På åtta månader har kön till samtalsstöd minskat från 330 till cirka 70 par. Förändringen är bland annat resultatet av ett nytt samarbete mellan Göteborgs Stad, Kyrkans Familjerådgivning och S:t Lukas i Göteborg.

Genom en så kallad reserverad upphandling har Göteborgs Stad gett externa aktörer i uppdrag att erbjuda familjerådgivning. Avtalet tecknades i augusti 2024. Samtidigt har Familjerådgivningen i Göteborg också anställt ny personal, effektiviserat arbetet och utökat möjligheten till ett enskilt samtal utan väntetid.

- När väntetiderna har minskat så här mycket, kan vi ge stöd till fler par snabbare. Det känns så klart väldigt bra, säger Karin Aamot som är enhetschef för Familjerådgivningen i Göteborgs Stad.

Avgörande med tidigt stöd

Familjerådgivningen i Göteborgs Stad har länge kämpat med långa väntetider. Pandemin gjorde situationen mer ansträngd, och efter pandemin fortsatte väntetiden att vara lång. För att snabbt korta ner kön kontaktades par som väntat länge och erbjöds tid hos Kyrkans Familjerådgivning eller S:t Lukas. De tre verksamheterna träffas nu regelbundet för att följa upp samarbetet.

- Samarbetet fungerar bra och vi är glada att kunna hjälpa fler par. Det är ofta avgörande att få stöd tidigt när det uppstår problem i en relation, säger Peter Nätterdal som är verksamhetschef på Kyrkans Familjerådgivning.


Väntetiderna är betydligt kortare

I augusti stod 330 par i kön, nu är antalet som står i kö runt 70. Samtidigt har inflödet fortsatt vara stort. Väntetiden till familjerådgivningen har under året förkortats med ett halvår och ligger nu på runt en-två månader för par med barn och fyra-fem månader för övriga.

Daniel Oscarsson är VD och verksamhetschef vid S:t Lukas i Göteborg:

- Vi har flera avtal med andra kommuner, men det har varit extra spännande att arbeta tillsammans i en reserverad upphandling. Det är också intressant att träffa de andra två organisationerna och positivt att vi lär känna varandra. Tillsammans bidrar vi till stöd, säger han.

FAKTA:

Avtalet gäller under två år fram till sommaren 2026, därefter sker en utvärdering. Möjligheten till reserverad upphandling till idéburna organisationer har funnits sedan januari 2023. Det innebär att deltagandet i upphandlingen reserveras för idéburna organisationer som har ett allmännyttigt syfte.

Här kan du läsa mer om de tre organisationerna


För mer information, kontakta:

Karin Aamot, Enhetschef, Familjerådgivningen Göteborgs Stad

Telefon:031-366 92 28| Mobil: 0767-17 48 48

E-post: karin.aamot@goteborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter