Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kompetensutvecklingen inom välfärdstjänster kan utvecklas mer

Behovet av välfärdstjänster kommer att öka kraftigt de närmsta åren. För att hantera detta behöver kommunerna bland annat arbeta med kompetensutveckling. Stadsrevisionen har granskat kompetensutveckling inom funktionsstödsverksamheten och äldreomsorgen. Granskningen visar att det finns ett aktivt arbete med kompetensutveckling men att arbetet inte är fullt ut ändamålsenligt.

Nämnderna har utvecklat arbetet med kompetensutveckling

Äldre samt vård- och omsorgsnämnden och nämnden för funktionsstöd gjorde sina första verksamhetsår under 2021. Granskningen visar att organisationerna är under uppbyggnad och att nämnderna vid tillfället för granskningen ännu inte hade alla planer, rutiner och processer för kompetensutveckling på plats. Till exempel saknades övergripande styrdokument för arbetet med kompetensutveckling. Båda nämnderna hade dock vidtagit åtgärder för att utveckla kompetensutvecklingsarbetet, bland annat genom att kartlägga kompetensbehov och initiera ett arbete med att ta fram kompetensförsörjningsplaner.

Granskningen visar att nämnderna följer upp arbetet med kompetensutveckling inom sina verksamhetsområden men att uppföljningen kan utvecklas, bland annat genom att utveckla indikatorer för att kunna följa måluppfyllelsen avseende fullmäktiges mål som rör kompetensutveckling.

Brister vid upprättande av individuella kompetensutvecklingsplaner

Alla medarbetare ska ha en individuell plan för kompetensutveckling. Stadsrevisionen har granskat ett urval av individuella kompetensutvecklingsplaner som upprättats inom nämndernas verksamheter. Granskningen visar att planerna i många fall inte är fullständiga och att de inte alltid tar hänsyn till både medarbetarens och verksamhetens behov. Bedömningen är att det krävs mer systematik i arbetet, förståelse för vad syftet med arbetssättet är samt en organisation som efterfrågar resultatet.

Stadsrevisionen lämnar en rekommendation

Stadsrevisionens samlade bedömning är att nämnderna har vidtagit åtgärder för att utveckla ett systematiskt arbetssätt med ändamålsenliga organisationer, processer och rutiner för kompetensutveckling. Samtidigt finns det områden för förbättringar och nämndernas arbete med kompetensutveckling bedöms därför inte vara fullt ut ändamålsenligt. Stadsrevisionen lämnar därför en rekommendation till nämnderna.

Stadsrevisionen rekommenderar äldre samt vård- och omsorgsnämnden och nämnden för funktionsstöd att fortsätta utveckla sin styrning och uppföljning av arbetet med kompetensutveckling.

Du hittar revisorernas iakttagelser och bedömningar i den bifogade rapporten och i rapportsammandraget.

Fakta

Den kommunala revisionens uppdrag är att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig.

Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige. I granskningen använder de förtroendevalda revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Stadsrevisionen – Sven Lindström

Stadsrevisionen – Sven Lindström

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0707-62 20 41