Pressmeddelande -
Hållbart resande minskade under pandemin
Pandemin har fått stora effekter på allt resande. Det hållbara resandet har minskat och andelen bilresor har ökat jämfört med innan pandemin. Samtidigt har osäkerheten i mätningarna ökat när arbetspendlingen har minskat och de lokala resorna har blivit fler. Det visar trafikkontorets rapport Trafik- och resandeutveckling för 2021.
Våra resvanor var bara en av de faktorer som förändrades under pandemin. Både det vardagliga, det långväga och det internationella resandet har påverkats. I Göteborg var det kollektivtrafiken som drabbades hårdast, troligen som en direkt konsekvens av att Folkhälsomyndighetens allmänna råd tidigt omfattade kollektivtrafiken.
– Även om resorna i kollektivtrafik ökade med fem procent under 2021 var minskningen under 2020 så dramatisk att antalet resor i kollektivtrafiken fortfarande är lägre än 2011, som är basåret för trafikstrategin. Om smittskydd är något som även fortsättningsvis kommer att inverka på många resenärers färdmedelsval så kommer kollektivtrafiken att ha det fortsatt svårt, till förmån för bil och cykel, säger Maria Eriksson, marknadsanalytiker på trafikkontoret.
Under det första kvartalet år 2021 var det många i Göteborg som till någon del arbetade hemifrån. Det minskade inte bara arbetsresorna utan också tjänsteresorna.
– Vi vet inte i vilken omfattning hybridjobbandet kommer att påverka resandet, men det mesta tyder på att antalet arbets- och tjänsteresor kommer att vara fortsatt lägre än innan pandemin. När trafikflödena i rusningstrafik minskar innebär det en effektivare användning av vägnätet, men minskade restider bidrar till att stärka bilresornas attraktivitet i jämförelse med kollektivtrafiken, säger Maria Eriksson.
Trots att resandet gick upp med omkring fyra procent under 2021 i jämförelse med 2020 är det totala resandet nu på ungefär samma nivå som 2011. Under 2021 ökade alla färdsätt utom cykel, vilket troligtvis beror på att cykelresorna i högst grad ersattes av icke-resor, exempelvis på grund av hemmajobbande.
– Antalet cykelresor har minskat med 11-15 procent under 2021 så det ligger nu på 2018 års nivåer. När rekommendationerna om att arbeta hemma upphörde i slutet av september ökade inte cyklandet särskilt mycket, vilket kan bero på att det sammanföll med att vinterhalvåret inleddes, säger Annika Nilsson, analytiker på trafikkontoret.
Precis som under 2020 har det varit svårt att göra en bedömning av trafik- och resandeutvecklingen under 2021.
– Resandet har förflyttats i både tid och rum, med minskat resande i rusningstrafik och med fler lokala resor. Våra trafikmätningar fokuserar främst på resande längs stora leder, för bil och cykel. Det innebär att osäkerheten i mätningarna har ökat.
– Vi står nu inför utmaningen att ta tillvara på de positiva förändringar som skett, samtidigt som vi behöver arbeta för att den ökade andelen bilresor inte blir permanent, säger Annika Nilsson.
För förmedling av kontakter:
Alexandra Wattwil, pressansvarig, trafikkontoret Göteborgs Stad: 0703-70 72 09 eller alexandra.wattwil@trafikkontoret.goteborg.se