Pressmeddelande -
Göteborgs Stads gym tar ställning mot dopning
Nästa vecka, 9–15 oktober, är det nationell uppmärksamhetsvecka mot dopning. Idrotts- och föreningsförvaltningens gym tar aktivt ställning mot dopning och lyfter under veckan fram sitt förebyggande arbete.
Gympersonalen utbildad i 100 % Ren Hårdträning
Idrotts- och föreningsförvaltningens gym är diplomerade av PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) för att gymmen aktivt tar ställning mot all användning av dopningspreparat och narkotika. Som en del i det är personalen utbildad i metoden ”100% Ren Hårdträning”. Tillsammans med Polisen och olika externa idrottsaktörer jobbar gymmen långsiktigt och förebyggande för att minska användningen av dopningspreparat i Göteborg.
Uppmärksamhetsvecka mot dopning
Den nationella uppmärksamhetsveckan mot dopning är en del av metoden 100 % Ren Hårdträning. Temat för årets uppmärksamhetsvecka är dopning kopplat till våld och kriminalitet. Under veckan visar hundratals gym runt om i landet ett tydligt ställningstagande mot dopning. Det här händer på Göteborgs Stads gym:
- Mer personal på plats i gymmen
- Uppmanar alla att delta i årets utmaning: samarbetsövning
- Quiz med vinstchans
- Digital föreläsning (Länsstyrelsen anordnar)
- Information, filmer, anslag med mera
Läs mer: Tillsammans mot dopning – delta i utmaningen!
-Vi vill uppmärksamma vårt antidopningsarbete och skapa en medvetenhet om dopningsproblemen i stort, säger Malin Ljunggren, samordnare friskvård på idrotts- och föreningsförvaltningen.
- Att vår personal är utbildad inom metoden 100 % Ren Hårdträning gör att vi känner till problematiken, som är ett stort samhällsproblem med högt mörkertal. Det gör att vi kan fånga upp eventuella användare i ett tidigt skede. Vi arbetar hela tiden med att våra gym ska vara trygga att träna och vistas på. Alla, särskilt föräldrar till unga som vill träna hos oss, ska känna sig säkra på att våra gym är trygga platser.
Om dopning och dess koppling till våld och kriminalitet
Användandet av dopningspreparat ökar
Användandet av förbjudna dopningspreparat som anabola steroider har ökat i Sverige och tvärtemot vad många tror är dopning i första hand inte ett idrottsrelaterat problem.
Det finns inga säkra siffror, men myndigheter och expertis är eniga om att minst 40 000 svenskar årligen tar anabola steroider. Ytterst få i denna grupp sysslar med elitidrott. Istället handlar det om motionärer på gym, som snabbt vill bygga muskler av estetiska skäl. Bruket skär genom alla åldersgrupper och socioekonomiska grupper och finns därför i stort sett överallt – även här i Göteborg.
Dopningen har tydlig koppling till våld och kriminalitet
Dopning med anabola steroider är förbjudet i lag och Polisen har på senare år ägnat mer energi åt att bekämpa dopningen, eftersom man tydligt sett en koppling till organiserad brottslighet, narkotikaanvändning och våldsbrott
Dopning är ett komplext problem med många infallsvinklar: kroppsideal och synen på våra egna kroppar, vilka i sin tur påverkas av vår omgivning, medier, sociala medier med mera. Enligt Polisen finns även en tydlig koppling till annan kriminalitet, narkotika och våldsbrott. Just kopplingen till kriminalitet och våld är temat för årets uppmärksamhetsvecka.
Anabola steroider är såväl olagligt som skadligt. Bieffekter lurar ständigt runt hörnet. Men dopningen drabbar inte bara den som använder preparaten, utan också närstående i form av exempelvis psykisk ohälsa eller våld i nära relation.
Mer information om dopningen i Sverige och om det förebyggande arbetet finns också info på 100% Ren Hårdtränings hemsida: www.renhardtraning.com
För mer information
Malin Ljunggren
Samordnare friskvård, idrotts- och föreningsförvaltningen
Tel: 031-368 21 47
E-post: malin.ljunggren@ioff.goteborg.se