Pressmeddelande -
Göteborg lyser i orange för att uppmärksamma våld mot kvinnor
Den 25 november lyses många byggnader och torg i Göteborg upp i orange. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en framtid fri från våld mot flickor och kvinnor. Göteborgs Stad tar ställning mot våldet och uppmärksammar kampanjen Orange Day tillsammans med Länsstyrelsen Västra Götaland, UN Women Göteborg och Lex Femme.
Vad är Orange Day?
Våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som inte minskar. Många kvinnor och barn lever med oro och rädsla för våld varje dag. De lever med en person som hotar, kontrollerar, förnedrar eller misshandlar dem. Våldet är ett folkhälsoproblem som får stora konsekvenser, både för enskilda individer och för samhället i stort.
För att sätta ljus på problemet har FN utsett 25 november till internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen kallas också för Orange Day och uppmärksammas över hela världen.
-Genom att medverka i Orange Day-kampanjen vill vi i Göteborgs Stad öka människors medvetenhet om hur allvarligt och omfattande problemet är, säger Veronica Liliedahl, Göteborgs Stads samordnare för arbetet mot våld i nära relationer. Kampanjen vill också öka den civila och politiska viljan att stoppa våld mot kvinnor. Tillsammans kan vi göra skillnad i arbetet mot våldet.
Hur uppmärksammar Göteborgs Stad Orange Day?
Flera välkända göteborgsbyggnader lyses upp i orange. Till exempel får vi se Scandinavium, Lisebergshjulet och Konstmuseet stråla i färgen som symboliserar en framtid fri från våld mot flickor och kvinnor. Också bland annat Hjällbo centrum och träd på Dr Fries torg belyses i orange.
25 november infaller i vecka 48 och under den veckan annonserar Göteborgs Stad på bussar och spårvagnar om att det finns stöd och hjälp att få vid våldsutsatthet.
Aktiviteter riktat mot invånare
Runt om i staden arrangerar förvaltningar och bolag olika aktiviteter riktat mot invånare, både före och efter 25 november. I år blir kampanjen lite annorlunda på grund av pandemin. Vi anpassar oss utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och planerade aktiviteter kan komma att ställas in med kort varsel. Aktuella aktiviteter finns i kalendariet under goteborg.se/orangeday.
Exempel på aktiviteter
I Angered gör förvaltningen en informationsturné för att berätta om Orange Day och sprida kunskap om våld mot kvinnor och barn. Under vecka 48 och 49 finns ungdomsvärdar, trygghetssamordningen och hälsoguider ute i följande områden: Lövgärdet, Rannebergen, Hjällbo, Hammarkullen, Bergum, Gårdsten, Angered centrum.
-Vi hoppas nå ut till invånare i Angered med information om Orange Day, vad våld är och hur du kan få hjälp och stöd som utsatt, säger Jenny Helin, samordnare våld i nära relation, SDF Angered. Det är också viktigt att få ut information om vad du kan göra för att agera emot våld. Att alla kan göra något är ett viktigt budskap.
Den 25 november anordnar UN Women Göteborg en digital föreläsning och workshop, riktat mot unga invånare. Under webbinariet medverkar olika yrkespersoner som arbetar med unga, som barnmorska, gynekolog och kurator.
Tillsammans mot våldet
Vi som arbetar för att uppmärksamma Orange Day i Göteborg är förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad, Länsstyrelsen Västra Götaland, UN Women Göteborg och Lex Femme.
Mer information
Den som är utsatt för våld eller utövar våld kan bland annat få hjälp i form av rådgivning, behandling och tillfälligt boende. På Göteborgs Stads webbsida Våld och hot kan du läsa om vad för stöd som finns att få.
Kontakt
Veronica Liliedahl, Göteborgs Stads samordnare för arbetet mot våld i nära relationer
Telefon: 031-367 94 17, Mobil: 0761-390936
E-post: veronica.liliedahl@socialresurs.goteborg.se