Pressmeddelande -
Fastighetsnämnden ger förutsättningar för ytterligare 1150 bostäder
Den 10 december hölls fastighetsnämndens sista sammanträde för denna mandatperiod. Under mötet togs beslut om att markanvisa och ge markreservationer för ytterligare cirka 1 150 bostäder där hälften beräknas bli hyresrätter. Nämnden gav även fastighetskontoret uppdrag att sluta samverkansavtal för att gå vidare med utvecklingen av ett MatTak med odlingar, restaurang och växthus vid Masthuggskajen.
440 nya bostäder i Biskopsgården
Två ärenden som nämnden beslutande om rör en markreservation och en markanvisning i Biskopsgården på Västra Hisingen. Utmed Blåsvädersgatan får Förvaltnings AB Framtiden tillsammans med BoKlok Housing AB och Rasouli Invest AB markreservation för cirka 220 bostäder, 190 i flerbostadshus och 30 i radhus.
Det aktuella markområdet är idag överskottsmark, naturmark och grönytor vid hållplatsen Mildvädersgatan. I reservationen tilldelas AB Framtiden 150 bostäder, 120 i flerbostadshus och 30 som radhus. Hälften av dessa ska upplåtas som hyresrätter och hälften som bostadsrätter alternativt eget ägande.
I den andra delen av markreservationen tilldelas BoKlok Housing och Rasouli Invest 70 bostäder i flerfamiljshus. Hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter.
För mer information: Ingegerd Linder, utvecklingsledare på strategisk avdelningen, 031-368 11 59.
Vid Sjumilaparken får Scil AB och KUB arkitekter AB en markanvisning för att bygga cirka 17 småhus.
Det aktuella området är beläget mellan norra och södra Biskopsgården. I väster gränsar det till ett nybyggt småhusområde och i öster till en natursluttning ned mot spårvägen. Husen ska byggas i grupp, med suterräng och två plan. Exploateringen ingår i ett område som är under uppbyggnad. Dess detaljplan omfattar cirka 150 bostäder i form av parhus, radhus och mindre flerbostadshus samt en förskola.
För mer information: Camilla Lidholm, utvecklingsledare på strategiska avdelningen,
031-368 13 19.
70 nya bostäder i Järnbrott
Vid ett område intill Basungatan i Kaverös kan byggas 70 bostäder enligt en markanvisning för GBJ Bostadsutveckling AB och Green Village AB. Den aktuella kommunala marken utgörs idag av en parkeringsanläggning samt naturmark intill Ruddalens motion- och strövområde. Platsen ligger inom området för utbyggnadsplanering Göteborg 2035.
I beslutet ingår krav enligt stadens markanvisningspolicy som innebär att av bostäderna ska 30 stycken vara hyreslägenheter, med blandade storlekar om 1-5 rum och kök, i flerbostadshus. Vidare ska det vara 20 stycken bostadsrätter för äldre i flerfamiljshus och 20 stycken radhus med äganderätt.
Fastighetskontoret har bedömt att det aktuella markområdet kan inrymma totalt cirka 100 bostäder. Resterande 30 bostäder kommer att markanvisas i ett senare skede.
För mer information: Sara Louise Ylander, utvecklingsledare på strategiska avdelningen,
031-368 12 13.
110 nya bostäder i Tynnered
Vid Björkhöjdsgatan i Tynnered kan det byggas 110 mindre lägenheter, 90 hyresrätter och 20 bostadsrätter, inrymda i två- till fyravåningars hus. På den aktuella marken finns idag en före detta förskola som ska rivas.
Av hyresrätterna ska 20 stycken lägenheter upplåtas som bogemenskap och åtta stycken som bostäder med särskild service (BmSS). Dessutom ska 20 av lägenheterna vara bostäder för äldre.
Fastighetskontoret har annonserat ut markanvisningen och tre intressenter inkom med ansökningar.
Utifrån en helhetsbedömning över hur väl aktörerna uppfyllde uppställda krav blev fastighetskontorets bedömning att markanvisningen skulle lämnas till Botrygg Göteborg AB.
För mer information: Stefan Ekström, utvecklingsledare på strategiska avdelningen, 031-368 13 98.
200 nya bostäder i Krokslätt
Markanvisningen omfattar cirka 200 bostäder, hälften bostadsrätter och hälften hyresrätter. Marken ligger vid Gibraltargatan och i direkt anslutning till Mossens natur- och rekreationsområde som bedöms förbli intakt efter exploateringen. Den mark som ska bebyggas utgörs idag av grusade och asfalterade ytor som används för parkeringar och enklare paviljonger.
Inom primärområdet Krokslätt finns idag en övervägande del hyresrätter framförallt studentbostäder. För att skapa mångfald i boendet ställer kommunen därför krav på att minst en femtedel av lägenheterna ska ha större yta än 60 kvadratmeter, och minst 40 av hyreslägenheterna ska utformas som bogemenskap.
Sammanlagt 20 ansökningar kom in till den annonserade markanvisningen och 19 uppfyllde grundkraven. Utifrån en helhetsbedömning var fastighetskontorets förslag att JM AB samt Trollängen Bostad AB tillsammans med Okidoki skulle tilldelas markanvisningen. JM AB premieras för bredden i förslaget, där bland annat ingår gemensamhetslokaler, lokaler för reparationer samt för möjlighet att arbeta hemifrån, verktygspool, gårdar med möjligheter till samvaro, lek och växthusodling, dagvattenhantering med hjälp av regnträdgårdar och åtgärder för biologisk mångfald ingår. Trollängen Bostad AB tillsammans med Okidoki har bland de sökande störst erfarenhet av arbete med bogemenskaper.
För mer information: Åsa Hüffmeier, utvecklingsledare på strategisk avdelningen, 031-368 10 66
30 nya bostäder ska byggas i Kyrkbyn och på Brännö
Företaget Concreo AB har tilldelats två markanvisningar för att bygga sammanlagt cirka 30 bostäder på Hisingen och Styrsö. På Hisingen handlar det om cirka 15-20 lägenheter i ett mindre flerfamiljshus. Tomten är idag ett obebyggt kuperat område, med berg i dagen, vid Sunnerviksgatan. Den gränsar till ett grönområde i sydväst och förskolans parkområde i nordväst.
Området som kan bebyggas på Brännö ligger på öns östra sida, en grönyta utefter Faggeliden, i närheten av Brännö varv och angränsande till småhusbebyggelse. Gällande detaljplan möjliggör 8-10 markbostäder med en strikt utformning som gör att bebyggelsen smälter in i befintlig miljö.
Upplåtelseformerna för bostäderna i Jättesten och på Brännö kan antingen vara hyresrätter eller bostadsrätter.
För mer information: Emma Larsson, utvecklingsledare på strategiska avdelningen, 031-368 10 98.
70 nya radhus i Tuve
Norr om Tuve torg kan det byggas 70 stadsradhus* upplåtna med äganderätt eller som bostadsrätt.
Totalt kom det in 22 ansökningar för markreservationen och av dessa utsåg fastighetskontoret fyra aktörer efter att ha bedömt hur de sökande motsvarade helheten av uppställda krav. Aktörerna som tilldelats markanvisning är Ekeblad Bostad AB, cirka 20 hus, Kärnhem Bostadsproduktion AB, 20 hus, Development partner 09 AB tillsammans med Malmström Edström arkitekter/ingenjörer, 16 hus och Jemmett AB, 14 hus.
Aktörernas projekt ligger i linje med det arbete som gjorts inom ”historisk stadsplaneanalys” för att hitta lägen där flerbostadshus blandas med stadsradhus. De aktuella områdena för markreservationen består i huvudsak av gräsytor och ligger mellan Norumsgärde, Tångedal och Tångengården.
* ett stadsradhus är en bebyggelse som kan infogas i kvartersbebyggelse och vänder sig mot gatan för att skapa ett tydligare gaturum. Detta skiljer sig från de äldre radhusområden som byggdes under 70-talet där radhusen är vända med ryggen mot gatan.
För mer information: Lukas Memborn, miljöstrateg på strategiska avdelningen, 031-368 10 79.
100 nya hyresrätter i Önnered
Invid Åkreredsrondellen kan det byggas 100 hyresrätter i flerfamiljshus. Området som ligger norr om Önneredsvägen och väster om Grevegårdsvägen är idag delvis bebyggt med byggnader för verksamhet. Dessa kommer i huvudsak att rivas.
I markanvisningen ingår att 20 av lägenheterna ska ingå i ett trygghetsboende där minst en person i hushållet ska fyllt 70 år. Det finns även krav på sociala åtaganden som bostäder med särskild service, kommunala kontrakt samt att 10 procent av hyresrätterna ska upplåtas med en hyra på 1 100 kronor per kvadratmeter och år.
10 ansökningar har lämnats in för markanvisningen, och i sin helhetsbedömning kom fastighetskontoret fram till att den ska lämnas till företagen Tosito AB och Veidekke Bostad AB. Deras gemensamma ansökan ansågs bästa svara upp mot de projektspecifika kraven och de generella kriterierna i stadens markanvisningspolicy.
Totalt kommer det inom området att kunna byggas ytterligare 250 bostäder i flerfamiljshus. Men det kommer då att ske på privat mark.
För mer information: Lars Johansson, utvecklingsledare på strategiska avdelningen, 031-368 10 55.
Markreservation för 120 lägenheter vid Carnegie Brygga
Platsen för markreservationen, som omfattar 120 lägenheter i flerfamiljshus, ligger i anslutning till Klippan på den norra sidan av Jaegerdorffsmotet. Den gränsar till det kulturhistoriskt värdefulla Klippanområdet och består idag till största delen av parkeringsplatser.
Området bedöms som mycket komplext, då det innehåller vattenproblematik (risk för högvatten och skyfall) närhet till led för farligt gods samt är av riksintresse för kulturmiljön.
Sammanlagt har 6 ansökningar lämnats in och av dessa har fastighetskontoret funnit att den gemensamma ansökningen från Riksbyggen, Robert Dicksonsstiftelse och Hemsö Fastighets AB bäst svarade upp mot kriterierna för markreservationen.
Av de cirka 120 lägenheterna ska minst hälften vara hyresrätter och bostäderna ska vara jämnt fördelade i storlek mellan 1-5 rum och kök.
För mer information: Lea-Vanessa Lohr, utvecklingsledare på strategiska avdelningen, 031-368 13 24.
Nya Hovås utvecklas med ytterligare 500 bostäder
Intill Brottskärrsmotet i Hovås kan det tillskapas cirka 500 bostäder i flerfamiljshus. Det aktuella området ligger öster om Nya Hovås och benämns ibland som Nya Hovås – etapp 2.
Tidigare har Wallenstam AB och Stena Fastigheter AB fått markreservationer för vardera cirka 125 lägenheter i flerbostadshus, 60 procent hyresrätter och 40 procent bostadsrätter. Det är dessa reservationer som nu omvandlats till ordinarie markanvisningar.
I området kommer bolaget Nya Hovås II AB, som gemensamt ägs av Next Step Group, HSB och Skanska, att bygga cirka 250 bostäder i flerbostadshus på egen mark.
För mer information: Lars Johansson, utvecklingsledare på strategiska avdelningen, 031-368 10 55.
Nu tas ska Rödastensmotet i Sandarna utvecklas med bostäder och verksamheter
Västra Sandarna fastighetsutveckling i Göteborg AB tilldelas en markreservation för att under tre år utröna möjligheten för exploatering av ett område vid Rödastensmotet. I princip berörs enbart ”trafikörat” i motet och den obebyggda marken inom detta.
Exploateringen av detta markområde har varit en vilande fråga under flera år. För elva år sedan lämnade fastighetskontoret en markanvisning för en projektidé då det skulle uppföras en relativt storskalig bebyggelse med cirka 1 500 bostäder och 50 000 kvadratmeter verksamhetslokaler. Det dåvarande bolaget bedömde efterhand att det behövdes mer mark för att få ekonomi i projektet, och det lades i malpåse.
I fjol återkom bolaget med en ny ansökan om markanvisning. Ägarbilden har nu förändrats och bakom ansökan står nu ett antal lokalt förankrade personer och företag, varav flera var med redan vid första ansökan 2007.
Med tanke på projektet är mycket komplext anser fastighetskontoret att markreservation ska lämnas under förutsättning att bolaget och dess samarbetspartners själva beställer och bekostar de utredningar som behövs i detta skede. Det handlar exempelvis trafikförsörjning, buller, farligt gods, luftmiljö, konstruktion och utförande av överdäckning.
För mer information: Lars Johansson, utvecklingsledare på strategiska avdelningen, 031-368 10 55.
Nu planerar vi för Göteborgs första MatTak vid Masthuggskajen
Inom planområdet Masthuggskajen ska det byggas ett parkeringshus med cirka 700 p-platser.
På taket planerar fastighetskontoret att uppföra ett så kallat MatTak som inrymmer bland annat restaurang, växthus, kommersiell odling, ytor för allmänheten samt pedagogisk verksamhet för förskolor och skolor.
Det nya p-huset beräknas vara färdigställt till år 2021 Göteborg firar 400-årsjubileum. Projektet MatTaket är i ett tidigt skede och de första kalkylerna pekar på en investeringskostnad på 40 miljoner kronor. Tanken är att MatTaket ska upplåtas på affärsmässiga grunder. Driften av kommersiell odling, restaurangverksamhet, event och pedagogisk verksamhet kommer att regleras genom avtal. MatTaket beräknas kunna ge ett tillskott på 10-20 arbetstillfällen då det är i full drift.
MatTaket kan ses som ett unikt projekt med förutsättning att bli Nordeuropas största takodling.
Parkeringshuset kommer även att inrymma en idrottshall. Vid fastighetsnämndens möte fick fastighetskontoret i uppdrag att teckna ett samverkansavtal med Parkeringsbolaget och Idrott- och föreningsförvaltningen i syfte att finansiera och äga del i parkeringshuset.
För mer information: Martin Berg, planeringsledare, avdelningen för utveckling mark och byggnader,
031-368 11 73.
Övrig kontaktinformation:
Jahja Zeqiraj, ordförande i fastighetsnämnden, 072- 855 37 58
Martin Öbo, fastighetsdirektör Göteborgs Stad, 031- 368 11 29
Fotnot:
Bogemenskap är en typ av kollektivboende med gemensamma sysslor som matlag, städning, självförvaltning och andra aktiviteter.
En markreservation kan föregå en markanvisning där Göteborgs Stad ställer vissa krav inför en kommande överlåtelse.mDet kan exempelvis vara hur byggnationen ska utföras, fördelningen av hyresrätter, bostadsrätter och småhus, fysisk och ekonomisk tillgänglighet samt erforderligt utredningsarbete.
En markanvisning ger, en eller flera, intressenter ensamrätt att, under en viss tid och på vissa givna villkor, förhandla med staden om förutsättningarna för genomförande av ny bebyggelse inom visst markområde som staden äger.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Fastighetskontorets uppdrag är att skapa förutsättningar så att fastighetsnämnden kan uppfylla bostadsförsörjningsansvaret den har i Göteborg. Fastighetskontoret förvaltar även merparten av den kommunala marken i Göteborg som består av cirka 55% av den totala markytan i staden.
Fastighetsnämnden är det politiska organ inom Göteborgs Stad som har bostadsförsörjningsansvaret och äger merparten av den kommunala marken i Göteborg. Nämnden nyttjar den kommunala marken som ett strategiskt verktyg och anvisar mark till utvalda byggaktörer så att fler bostäder kan byggas i Göteborg.