Pressmeddelande -
Fastighetsnämnden: Fiskebäckshamn får ny roll
Fiskebäckshamn får ny roll. Arbetet för ett bra Kvillestråk pågår. Det var ett par av besluten på fastighetsnämnden den 3 februari.
Fiskebäcks hamn kan bli en aktiv fiskehamn. För detta krävs muddring av farled och hamn samt utfyllnad och byggnation av kaj. Projektet ska bekostas av Göteborgs Stad och Fiskebäcks Utveckling AB som består av sju fiskeföretag. Ärendet behandlades vid fastighetsnämndens möte 3 februari.
Vad som ska hända med Fiskebäcks hamn har varit en fråga på den politiska agendan under flera år.
2018 gav kommunfullmäktige ett uppdrag till fastighetsnämnden att ta fram ett förslag om hur yrkesfiskarna och staden tillsammans kan finansiera en fördjupning av farleden och en utbyggnad av kajerna vid Fiskebäcks hamn. Uppdraget gick vidare till fastighetskontoret som nu presenterat ett förslag.
Fiskebäck är hemmahamn för ett 30-tal fiskebåtar. Nio av dessa är större och används för fiske på öppet vatten. De har ett djupgående som gör att de inte kan komma in i Fiskebäcks hamn. Sedan flera år tillbaka har dessa båtar istället sin hamnplats i Frihamnen.På grund av kommande stadsutveckling kan båtarna inte vara kvar i Frihamnen.
För att Fiskebäcks hamn ska bli tillgänglig för dessa, och framtidens fiskebåtar, krävs att farleden och hamnen muddras till ett större djup. Det finns också önskemål om muddring för en rondell för vändning av båtarna.
I framtidsplanerna ingå även en utökning av hamnytan på land samt nya kajer vid Dansholmen. Vid Dansholmen föreslås en ny kaj som ska ge plats för cirka 10 fiskefartyg med längder på upp till 90 meter.
Utfyllnaden av hamnområdet mellan Dansholmen och befintligt hamnområde ska ge en yta på cirka 15 000 kvadratmeter att använda som serviceyta för de sju fiskeföretagen som ingår i bolaget Fiskebäcks Utveckling AB. Bland annat kan ytan bebyggas med ett fryshus, lagerlokaler för utrustning, miljöstation, byggnader för kontor och personal.
Av den fisk som idag fångas av båtar med hemmahamn Fiskebäck landas cirka 80 procent i Danmark.
Fiskebäcks Utveckling AB bedömer att en mycket större andel skulle hamna i Fiskebäck vid en utbyggnad. Dessutom kan underhållet av fartygen, som totalt omsätter 40-50 miljoner kronor per år, förläggas till Fiskebäck och ge många arbetstillfällen.
Kostnaden för muddring och utbyggnad av kajer beräknas till cirka 160-250 miljoner kronor. I en lösning med samfinansiering beräknas Göteborgs Stad stå för muddringen, cirka hälften av totalkostnaden och Fiskebäcks Utveckling AB bekosta den andra hälften som består bland annat av utfyllnad och kajer.
Vid sitt möte beslutade även fastighetsnämnden att ansöka om planbesked för utveckling av kajer och fiskerinäringens verksamhet i Fiskebäck hamn.
Nu är det upp till kommunfullmäktige att ta ställning till förslaget om Fiskebäcks hamn.
För mer information:
Charlotte Karlsson, utvecklingsledare, Utveckling mark och byggnader
charlotte.karlsson@fastighet.goteborg.se
031-368 13 23
Joel Blomgren, utvecklingsledare, Strategiska avdelningen
joel.blomgren@fastighet.goteborg.se
031-368 12 12
Arbetet med Kvillestråket pågår
I oktober i fjol blev det ett oväntat avbrott på Hisingens Kvillestråket, det fyra kilometer långa parkstråket som löper längs med Kvillebäcken mellan Hjalmar Brantingsgatan och södra entrén till Hökälla naturområde vid Finlandsvägen. En bit av stråket grävdes upp av den privata markägaren, vilket gjorde att en ny sträckning framtvingades. Avbrottet och nya sträckningen fick uppmärksamhet och kritik i media.
Nu pågår ett arbete med att finna en ny och bättre lösning än nuvarande temporära. Arbetet kompliceras av att staden inte har rådighet över all mark i området och flera förvaltningar måste involveras. Därför håller nu Trafikkontoret, park- och naturförvaltningen och fastighetskontoret tillsammans med stadsdelsförvaltningen i norra Hisingen, på med arbetet för en lösning så att Kvillestråket återigen knyts ihop till ett grönt sammanhängande stråk.
Staden hoppas kunna återskapa ett gång- och cykelstråk som både bjuder in till promenader, som pendling till arbete och skola. Det finns ett tydligt behov av ett säkert och väl fungerande stråk hos de närboende. På grund av att frågan är komplicerad ber Göteborgs stad om förståelse för att det kan dröja innan en fysisk lösning är utbyggd och klar.
För mer information:
Fredirk Wejde, utrednignsledare, förhandling och värdering, Strategiska avdelningen
fredrik.wejde@fastighet.goteborg.se 031-368 13 21