Pressmeddelande -
Europa minskar avfallet kampanjvecka - Östra Göteborg är föregångare i att minska avfallet
De årliga utsläppen av växthusgaser kan minska med 300 000 ton per år om Sverige minskar mängden avfall med fem procent. Det motsvarar utsläppet från en medelstor svensk kommun, enligt branschorganisationen Avfall Sverige!
Göteborgs Stad har fattat beslut om att alla stadens äldreboenden ska minska sitt avfall med början 2018. Men Sekelbos äldreboende i Kortedala har arbetat medvetet med avfallsminskningen sedan 2015 och är nu förebild för hur resten av stadsdelen Östra Göteborg arbetar med detta.
- Östra Göteborg är föregångare när det gäller avfallsminskning inom offentlig verksamhet, även nationellt sett, säger Hanna Sand Lindskog, som utvecklar stadsdelens miljöarbete. Vi är redan igång med alla äldreboenden i stadsdelen och nu börjar Sandeklevsskolan i Bergsjön sitt arbete för att bli en avfallssnål skola, fortsätter hon.
Matsvinnet är en stor bov i dramat när det gäller mängden sopor från ett äldreboende. Nu kommunicerar personalen mer med de boende om vad de vill äta. Det innebär både att de gamla får mer mat som de uppskattar och att mindre mat blir över och kastas bort.
- Vi är också noga med att räkna på hur stora portioner våra boende faktiskt äter, ofta vill de inte ha en hel portion var. Om det är någon som inte är hemma så avbokar vi också maten, så att vi slipper slänga något i onödan, säger Nadica Vukosavljevic, som har det övergripande ansvaret för måltidsbeställningen på Kvibergs äldreboende.
Äldreboendena har också slutat att servera flaskvatten och övergått till att servera smaksatt kranvatten till maten. Här görs en stor vinst, både miljömässigt och ekonomiskt och det blir lika gott som det köpta vattnet, intygar Nadica Vukosavljevic. En till fördel är att citron stimulerar aptiten, så när vi lägger citronskivor i vattenkannorna blir det som en aperitif till maten, fortsätter hon.
På alla äldreboenden i stadsdelen ska man arbeta med att minska det slentrianmässiga användandet av engångsmaterial. Fryspåsar ska bytas ut mot återanvändningsbara burkar och engångshandskar ska bara användas när det är det är nödvändigt av hygieniska skäl, annars har de anställda personliga gummihandskar och förkläden som de använder vid disk, städning etc.
Äldreboendena ska även se över de papperskorgar som står i rum och korridorer och ta bort de som inte är nödvändiga. På så sätt kommer sorteringen att öka, menar Hanna Sand Lindskog som följer Kretslopp och vattens statistik över avfallet. Det är också Kretslopp och vatten som har tagit fram modellen för avfallsminskning som Östra Göteborg använder sig av.
- Den här modellen underlättar för verksamheterna att följa de lagkrav som säger att vi ska förebygga att avfall uppstår och att vi ska återvinna förpackningar. Samtidigt innebär det att verksamheterna jobbar med att nå Göteborgs Stads miljömål, säger Hanna Sand Lindskog.
Under 18-26 november har EU-projektet ”Europa minskar avfallet” har sin kampanjvecka då deltagarna fokuserar och synliggör sitt arbete med att förebygga avfall.
Kontaktperson
Hanna Sand Lindskog
Utvecklingsledare Miljö
Göteborgs Stad, Östra Göteborg
Tel. 031 - 365 30 64
E-post: hanna.sand.lindskog@ostra.goteborg.se