Pressmeddelande -
Ett djupdyk i göteborgarnas soppåsar
Mindre farligt avfall, matavfall och förpackningar i restavfallet. Men en del felslängda sopsopor i matavfallsfraktionen.
Resultatet av 2020 års plockanalys ger både ris och ros till göteborgarna.
- Det som behöver förbättras är utsorteringen av material för återvinning. Mer än en tredjedel av restavfallspåsen består fortfarande av förpackningar och tidningar. Värst är det i centrum där detta fyller mer än halva påsen, säger Bo von Bahr, processledare på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
När det gäller avfall är det bäst om det aldrig uppstår. Det näst bästa är att återbruka och först därefter kommer materialåtervinning. Men tyvärr hamnar mycket återvinningsbart avfall istället i förbränningen på Sävenäs.
- Vi kan konstatera att andelen förpackningar och tidningar, samt farligt avfall, har minskat i soppåsen vilket är glädjande. Ändringen är liten sen förra mätningen, men det går ändå åt rätt håll och vi hoppas att det fortsätter så, påpekar Bo von Bahr.
Vartannat år gör förvaltningen Kretslopp och vatten en så kallad plockanalys av hushållens avfall i Göteborg. 32 ton rest- och matavfall hämtas från tretton områden. Därefter delas det upp i nio huvudfraktioner, 23 sekundära underfraktioner och 39 tertiära underfraktioner. På så sätt kan man följa utvecklingen och göteborgarnas sorteringsgrad. Det handlar om att mäta både mängd och kvalitet.
- Om vi tittar på matavfallet kan vi ofta se att de områden där man har dolda system, till exempel underjordsbehållare eller sopsug, har sämre kvalitet på matavfallet. Det beror inte på att folk sorterar fel hemma utan att vissa slängt påsarna i fel inkast. Ser man avfallet som när man slänger i kärl, är det lättare att inte göra misstag, säger Bo von Bahr.
Andra faktorer, som till exempel närheten till en återvinningsstation eller möjlighet att sortera flera fraktioner i soprummet, påverkar också.
- Vi vet sedan tidigare att ju närmare man har till återvinningen desto mer sorterar man ut.
Förutom den fysiska närheten är det också viktigt med tydlig information. En felslängd soppåse, speciellt i matavfallet, ställer till problem i processen att göra biogas och biogödsel av matavfallet.
- Vi ser att de fastighetsägare med dolda avfallssystem som förbättrat informationen och skyltningen sedan förra plockanalysen har fått bättre resultat i år. Göteborgarna vill göra rätt, säger Bo von Bahr.