Pressmeddelande -
Beslut om upprustning av Brunnsparken för ökad trygghet och trivsel
Park- och naturnämnden har gett park- och naturförvaltningen i uppdrag att genomföra en upprustning av Brunnsparken under perioden 2018-2021, till exempel genom att göra tydligare stråk och funktioner, förbättra tillgänglighet och ljudmiljö, skapa mer ljus samt utveckla samspelet mellan park och hållplats. Till grund för uppdraget ligger den förstudie som förvaltningen gjort för att klargöra hur trygghet och trivsel kan öka i Brunnsparken på kort och lång sikt, utifrån parkens förutsättningar och funktion.
De senaste åren har park- och naturförvaltningen rustat upp Brunnsparken på olika sätt, till exempel genom förbättrad belysning, beskärning av träd, ny toalettbyggnad, underhåll av markytor och renovering av fontänen med statyn Johanna. För att Brunnsparken ska bli ett tryggt och välkomnande park- och hållplatsrum krävs mer omfattande åtgärder.
- På uppdrag av park- och naturnämnden har vi tagit fram en förstudie med förslag på åtgärder för den fysiska upprustningen av parken på kort och lång sikt. Den kommer att ligga till grund för gestaltning av platsen, säger stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård, park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad.
Förslag från förstudien - åtgärder på kort sikt (2018-2021): Förtydliga stråk och funktioner. Förbättra tillgängligheten och ljudmiljön. Skapa mer ljus. Utveckla samspelet mellan park och hållplats så att platsen upplevs mer välkomnande. Eventuellt även upprustning av kanalmuren i samverkan med trafikkontoret. Det innebär bland annat ny markbeläggning och möblering samt förändring av grönska och belysning. Kostnaden, som också omfattar gestaltningsuppdrag men inte en eventuell upprustning av kanalmuren, beräknas till 20 miljoner kronor.
Förslag från förstudien - åtgärder på längre sikt: Göra cykelbana eller gångfartsgata längs Norra Hamngatan, att skapa möjligheter att sitta vid vattnet vid kanalen samt att underlätta att ta sig till och från parken genom att bredda Brunnsparksbron. Dessa åtgärder omfattar även områden utanför Brunnsparken och därmed inte bara park- och naturförvaltningen utan andra aktörer i och utanför Göteborgs Stad. Brunnsparken sträcker sig från fontänen ”Johanna” i väster till Palace-huset i öster.
Utöver den fysiska upprustningen krävs andra typer av åtgärder och samverkan mellan olika förvaltningar inom Staden och med externa aktörer, för att komma till rätta med de sociala problemen som finns på platsen.
Vid mötet den 25 september beslutade park- och naturnämnden att godkänna förvaltningens förstudie och att ge förvaltningen i uppdrag att genomföra en upprustning av Brunnsparken under perioden 2018-2021. Nämnden begär 20 miljoner kronor från kommunstyrelsen i utökad investeringsram för att utföra uppdraget.
Nämnden beslutade också att förvaltningens arbete med gestaltningen av Brunnsparken ska prioriteras, att arbetet med kajförstärkningar tas in i bedömningen, att förvaltningen ska återkomma med en tidplan och att arbetet ska ske i samverkan med andra aktörer både inom och utanför Göteborgs Stad.
- Brunnsparken är en av Göteborgs mest centrala och välbesökta offentliga platser och en viktig knutpunkt för kollektivtrafik. Det finns en bred enighet i staden att det är nödvändigt med åtgärder för trygghet och tillgänglighet. Genom beslutet idag säkrar vi att arbetet kan starta snabbt, säger Cecilia Dalman Eek, ordförande park- och naturnämnden.
Kontaktperson för ytterligare information om innehållet i förstudien, stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård, park- och naturförvaltningen, helena.bjarnegard@ponf.goteborg.se,
tel. 031-365 57 08
Kontaktperson för ytterligare information om beslut i park- och naturnämnden,
Cecilia Dalman Eek, ordförande park- och naturnämnden, cecilia.dalman.eek@ponf.goteborg.se,
tel. 070-655 48 59