Pressmeddelande -
Äldre vill bidra till Göteborgs utveckling - Äldreombudsmannen om första året
Synpunkter om bostäder och närmiljö, rättigheter och stöd samt en önskan att kunna påverka och utveckla Göteborg. Det är några av de återkommande ämnen som lyfts till Göteborgs Stads äldreombudsman under funktionens första år.
1 mars 2019 fick Göteborgs Stad sin första ombudsman; äldreombudsmannen Helena Bjurbäck.
Äldreombudsmannen arbetar övergripande för äldres behov utifrån att leva och åldras i Göteborg. Det innebär bland annat samverkan med stadens förvaltningar, bolag och verksamheter liksom dialog med civilsamhället och synpunktsinhämtning från invånare.
Till äldreombudsmannen kan den som är 65 år och äldre och bor i Göteborg höra av sig med synpunkter på kommunens verksamheter och de olika tjänster och miljöer som Göteborgs Stad ansvarar för.
Äldreombudsmannens uppgift: öka äldres inflytande
Det första året har äldreombudsmannen fått in över 400 synpunkter från invånare och fört dialog med ett 50-tal olika föreningar.
Synpunkterna har berört många olika ämnen och visar generella riktningar kring behov, intressen och viktiga frågor. Följande behov har varit återkommande:
- Vilka rättigheter och vilket stöd äldre har rätt till, exempelvis bostadsbidrag, bostadsanpassning, hemtjänst och äldreboende.
- Önskan om förbättringar för att få vardagen att fungera exempelvis information och kommunikation, resor med kollektivtrafik, service och bemötande.
- Viljan att påverka och inkluderas som en resurs i utvecklingen av Göteborg, exempelvis bostäder, närmiljö och stadsmiljö.
Stärka äldres röst
Flera personer som kontaktat Helena Bjurbäck har känt sig osäkra i kontakten med myndigheter.
- Som äldreombudsman har jag en viktig funktion i att ge vägledning så enskilda personer kan ta sitt ärende vidare. En person sa spontant "efter att vi talat, kände jag mig modig", säger hon.
Det fortsatta arbetet
Äldreombudsmannen kommer nu att arbeta vidare med att fördjupa kunskapen med stöd av forskning, rapporter och annan likvärdig kunskap för att kunna belysa konkreta behov, frågor och brister till Göteborgs Stads politiker. En rapport till kommunfullmäktige kommer 2021.
Fakta: Kontakta äldreombudsmannen
- Telefon: 031-368 00 35, mån-fre
- E-post: aldreombudsman@stadshuset.goteborg.se
- Post: Stadsledningskontoret, att: Äldreombudsman, 404 82 Göteborg